Acum este la moda ca fiecare dintre noi sa aiba in casa un DSLR, sau, ma rog, un aparat care sa nu fie doar compact si care sa se muleze foarte bine pe cerintele actuale. Principalii jucatori de pe piata sunt recunoscuti, dar totusi, de cativa ani incoace asistam la o crestere exponentiala a mirrorless-urilor, adica a aparatelor fara oglinda.
- Ideea de baza
- Ambalaj si design
- Specificatii
- Test foto & video
- Functii speciale
- Pret, disponibilitate si concluzii
Ideea de baza
NX 30 vine sa inlocuiasca modelul precedent, NX20, cele doua modele facand parte din aceeasi familie, a camerelor inteligente, marca Samsung. Ce inseamna insa o camera inteligenta? E o camera in care ai NFC si wireless si poti face diferite lucruri, care pornesc de la transferul imaginilor de pe camera pe telefon prin wireless, sau cum ar fi controlarea camerei cu ajutorul telefonului cu un Remove Viewfinder, care este o functie incorporata in aparatul foto.
Cam acesta este conceptul de aparat foto inteligent la care se lucreaza acum. Ca sa intram totusi in detaliu, nu este un mirorless dedicat amatorilor. Este un aparat dedicat celor care vor sa faca si ceva bani din meseria asta. Este ok si pentru un incepator, dar are un pret cam maricel pentru cineva care n-are nevoie de mai mult decat un DSLR entry-level. Imi place ca cei de la Samsung au pastrat aspectul unui DSLR. Sincer, imi place mai mult un grip de cauciuc nealunecos decat aspectul unui compact, se simte mult mai ok in mana si permite o utilizare mai facila.
Ambalaj si design
In pachet se gaseste camera foto, un incarcator si cablul USB pentru incarcare, obiectivul standard 18-55 mm f/3.5-5.6 OIS, dar si informatiile cu garantia. De asemenea, avem si cureaua de prindere, iar ceea ce mi-a placut foarte mult e faptul ca Samsung a inclus si o licenta de Lightroom 5, care ajunge pe la 100 de euro. Asta e un adevarat castig, mai ales pentru cei care obisnuiesc sa editeze fotografiile pe care le fac.
Trecem la celalalt capitol, designul, care este unul modern, plasticul folosit pentru turnarea corpului aparatului fiind cel tipic pentru camerele foto mirrorless sau DSLR. Pe grip (maner), dar si in zona in care, cel mai probabil, iti va sta, degetul mare, Samsung a optat pentru o textura cauciucata, care confera aparatului aderenta necesara.
In spate gasim un ecran rabatabil, cu touch, Super Amoled, cu o diagonala de 3 inch, ce se misca pe mai multe axe, pentru a conferi unghiuri mai bune de previzualizare a fotografiei. In dreapta, exista mai multe butoane: cel de meniu, pentru functii, cel cu functia de blocarea a fotografiei, dar si cel cu ajutorul caruia reglezi balansul de alb. Nu puteau sa lipseasca si butonul de stergere a unei poze si cel de vizualizare a fotografiilor. Aceste elemente sunt organizate in doua blocuri orizontale de butoane, intre ele aflandu-se rotita cu care poti seta diafragma sau poti umbla in setari, desigur, daca nu optezi pentru varianta touch.
Multi dintre voi veti spune ca ecranul rabatabil nu ajuta mai la nimic, dar, din contra, combinatia de taste+touchscreen pentru un aparat foto este super ok, mai ales daca-ti permite accesul la Dropbox, Youtube, Facebook sau alte servicii care ar necesita introducerea unor date.
O chestie faina, pe care o aduce noul NX este vizorul electronic, care de acum se rabateaza pana la un unghi de 80 de grade. Este folositor pentru cei care, la fel, fac fotografii din unghiuri dificile. Totusi, cu vizorul am avut o mica problema. Fiind electric, acesta are un senzor care-l activeaza atunci cand este acoperit. Au existat cateva intarzieri pana la schimbarea vizor-ecran si invers. In plus, daca intri in categoria oamenilor care folosesc acea curelusa este destul de probabil ca, la un moment dat, vizorul sa se acopere, iar ecranul sa se stinga, ceea ce este uneori nu tocmai ok. As fi preferat un buton fizic care sa poata faca schimbarea intre vizor si ecran.
In partea din stanga gasim o mufa pentru un microfon extern, iar in partea opusa se gasesc mufa USB, pentru incarcare/transfer de date intre PC si camera, dar si o mufa HDMI, la fel, pentru transfer. Sus se gaseste flash-ul si patina pentru blitul extern, alaturi de trei rotite, doua dintre ele fiind pentru selectarea modului de fotografiere. Cea de-a treia foloseste atunci cand vrei sa faci zoom intr-o imagine sau pentru setarea diafragmei si a altor setari. Mai exista 2 butoane: unul pentru methering si cu functie de Wi-Fi, pe care ti-l poti personaliza tu.
Specificatii
Rezolutie efectiva | 20.3 megapixeli |
Senzor | APS-C CMOS (23.4 x 15.6mm) |
Format fisiere | JPEG, RAW, MP4 (H.264) |
Inregistrare audio | Stereo sound (AAC) |
Inregistrare video | Full HD 60p |
Obiectiv | 18-55mm f/3.5-5.6 |
Dimensiuni | 127 x 96 x 58 mm (fara protuberante) |
Greutate | Cu baterie, obiectiv, card si curelusa: 654 grame |
Test foto & video
Test video
Test foto
Aveti mai jos cateva extrase la o dimensiune de 1200px, aici aveti un link de la galeria cu rezolutii originale.
Functii speciale
Cred ca Samsung NX30 are mai toate functiile de baza pentru o camera foto inteligenta: NFC, WiFi, avand un meniu dedicat wireless-ului, care este foarte folositor si foarte facil in utilizare. Poti partaja imagini cu unul sau mai multe telefoane cu ajutorul unei aplicatii dezvoltate de Samsung, pentru utilizatorii care folosesc Android si care, desigur, este disponibila in mod gratuit, in Google Play.
De asemenea, poti controla camera prin intermediul telefonului inteligent, iar un lucru ce mi-a placut la nebunie a fost faptul ca nu este necesar sa ai un telefon tot de la Samsung ca sa faci acest lucru. Prin intermediul unui View Finder ai acces deplin la camera, in orice moment si poti sincroniza aparatul cu telefonul sau laptopul, iar daca ele sunt in aceleasi retea poti sa descarci automat pozele pe telefon/laptop. In alta ordine de idei, pentru aceia dintre voi carora va place sa va tineti prietenii la curent cu ceea ce faceti, puteti sa postati direct pozele pe care le faceti pe diferite retele de socialiare. De asemenea, aceasta functie este valabila si in cazul videoclipurilor, acestea putand fi uploadate pe Youtube.
O parte care mi-a placut totusi, cu adevarat, este faptul ca aparatul dispune de functia Baby monitor. Da, puteti sa va monitorizati bebelusul cu ajutorul camerei. Nu trebuie sa va puneti niciun fel de problema: camera foto sta alimentata la sursa de curent, iar dumneavoastra veti primi streaming live prin retea, direct pe telefonul mobil, pentru ca aplicatia necesara este gratuita, tot in Google Play.
Pret, disponibilitate si concluzii
Asa cum am spus-o si mai inainte, nu cred ca este un aparat destinat celor care fac poze doar ocazional, la zile de nastere sau pentru un prieten. Este un aparat destinat profesionistilor incepatori, celor care sunt la inceput de cariera si care au pe mana primele camere foto ce merg spre sfera high. Pretul acestui aparat este de aproximativ 4000 de lei si poate fi gasit in magazinele celor de la F64.
P.S. Ramaneti pe fir! Va urma review-ul lui NX! 🙂 Aveti intrebari?
CAT ?? La pretul asta imi iau un DSLR si un obiectiv de fac poze incredibile . Cu un 60D si un obiectiv 1.2 iti ies poze superbe si la acelasi pret plus ca ai de 10 ori mai multe avantaje cu conectivitatea , multitudinea de obiective , blitzuri , etc . Epic fail .
Acum 40 de ani faceam poze A/N si eram multumit. Acum toti zic ca sunt profesionisti cu DSLR – o fantezie scumpa si fara rost. La fel de bune ies si cu un telefon, restul sunt mofturi. La ce m-ar interesa sa vad alunita vecinului?!
:))) , sa te vad pe tine cu telefonul in lumina slapa , cu un boke frumos , cu contrast , cu RAW (daca stii ce-i ala) . DSLR-ul nu se atreseaza alunitei vicinului tau :)) . fail
Slaba*
si eu am doar mobilul, dar nici cu ala nu fac mare lucru. un gopro daca faci sport extrem sau „reising” in trafic.
Aparat foto Samsung ?!?! de 4000 de lei wtf?!?!?
Cu un aparat foto de 250 – 300 de lei faci poze bune si depaseste si un telefon de 20 de milioane.
Foarte tare! La ce il depaseste, la grosime? Ca la calitate foto doar in visele tale.
Ce poti spune de aplicatia Auto Backup, care pare a fi in stagiu alpha, cel mult beta? Pare sa lucreze bine imediat dupa deschidere, insa pentru a tine un server cu ea pornita non stop a trebuit sa fac un script care o monitorizeaza si o restarteaza imediat dupa ce termina transferul pentru a functiona si data urmatoare. De asemenea crapa daca ii dau ca sa scrie pe un mapare SMB de NAS (probabil din cauza ca nu poate seta atributele pe fisier). Aplicatiile de la camerele ip chinezesti au elemente in comun. S-au chinuit mult ca sa ascunda o aplicatie proasta cu o interfata eleganta (probabil la design au lucrat mai mult).
Samsung nu ar trebui sa produca camere foto. Asta este parerea mea. Nici sa nu le vad….
In zona entry fac o treaba la fel ca ceilalti producatori, insa in clasa mirorless / dslr trebuie sa investeasca mai mult timp in dezvoltare. In momentul de fata par foarte grabiti. Stiu ca acum e la moda ca sa lansezi produsul si ulterior sa-l perfectionezi cu update-uri de firmware, insa la Samsung pragul la care se face aceasta trecere este unul in care produsul este foarte imatur. Am detinut pe vremuri o compacta Samsung NV100 HD si pot spune ca la vremea respectiva putine compacte se ridicau la acel nivel, insa de atunci se pare ca au dat mult inapoi.
Galeria de imagini nu merge nici pe chrome (dev prev) nici pe IE11 nici pe Opera 23. Vezi doar poza pe care ai clickuit, vrei sa dai urmatoarea, se vede ca se aprinde poza urmatoare dar nu vine in centru. Si nici nu ma lasa sa inchid, trebuie sa dau refresh la pagina.