Inca de la aducerea lui pe piata locala mi-am dorit sa testez acest telefon. Motorola Moto G este punctul de pe i, este ceea ce ne-a trebuit pentru piata noastra si multi poate nu si-au dat seama. Nu vreau sa vorbesc in numele tuturor, dar va rog sa acordati macar 5 minute acestui review ca sa intelegeti de ce trebuie sa luati in vizor Motorola daca doriti un smartphone bun la un pret corect.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Ecran, difuzor si camera
- Software si autonomie
- Concluzie si disponibilitate
Ideea de baza
Motorola Moto G a fost lansat cand inca acestia erau intr-o relatie cu Google. A venit ca o alternativa mai ieftina a lui Moto X si a lovit puternic piata prin pretul sau. Motorola are in prezent trei smartphone-uri care, spun ei, ar trebui sa reprezinte un etalon. Moto X a fost un smartphone high end cu specificatii foarte bune, dar din pacate nu a ajuns in Romania (urmeaza sa vina la Mobiletrend). Moto G este un telefon din clasa de mijloc, iar Moto E un telefon low end. Toate aceste trei modele ofera tot ce ar trebui sa contina un telefon din aceste game. Nu s-a facut rabat de la calitate, ci s-a pus accentul pe ea la un pret corect.
Dar haideti sa ne uitam in jur putin. Observam ca multi producatori, in special cei autohtoni si nu numai, au aceeasi zicala: ieftin si bun. Sa recunoastem ca de putine ori le-a iesit. In schimb, Motorola Moto G s-a impus si a reinventat conceptul de ieftin si bun. Pur si simplu le-a dat o palma tuturor celor care se laudau ca ofera lucruri bune si ieftine. Le-a aratat cum se face si cum trebuie sa arate un smartphone decent. Din start spun: bravo Motorola.
Specificatii
- Platforma: Qualcomm Snapdragon 400
- Procesor: Quad-core 1.2 GHz
- GPU: Adreno 305
- Memorie interna: 8/16 GB, cu slot microSD in noua versiune
- RAM: 1 GB
- Ecran: 4.5 inch, IPS, rezolutie 1280 x 720P, 326 PPI
- Camera: 5 MP cu autofocus, touch focus, face detection, blit LED, HDR, panorama, filmare HD, camera secundara de 1.3 MP
- Conectivitate: Wi-Fi, GPS, A-GPS, Bluetooth 4.0, micro-USB, jack audio, suport dual-SIM LTE in noua versiune
- Baterie: 2070 mAh
- OS:Android 4.4.2 KitKat
- Dimensiuni si greutate: 129.9 x 65.9 x 11.6 mm, 143 de grame
Design si ambalaj
In varianta primita nu am gasit in pachet incarcator cu priza europeana, dar primiti din partea magazinului un adaptor. Deci nu este nici o problema. In rest o sa gasiti o pereche de casti alba care se aude foarte bine si manuale. Cutia este una normala, fara lucruri iesite din comun. Am de comentat asupra foliei de protectie careia i-am promis razbunare cand voi mai avea ocazia sa desfac un Moto G. Pur si simplu nu a vrut sa se dezlipeasca de pe ecran, dar o tin eu minte.
In ceea ce priveste design-ul telefonului, acesta are un capac dintr-un plastic soft la atingere pe care nu se depun amprente. Este foarte aderent si bine fixat in carcasa. Intre partea din spate si ecran are o rama din plastic glossy care ii da un plus de frumusete si il face sa nu mai para atat de sobru. Butoanele de volum si cel de on/off mi s-au parut cam mici si usor de confundat intre ele.
Pe partea din fata am remarcat doua zone libere destul de mari. In partea inferioara parca s-a lasat loc pentru butoane capacitive, dar acestea sunt integrate in OS. In partea superioara as intelege ca se afla senzorii si camera secundara, dar tot o zona mare mi se pare. Nu ma deranjeaza cu absolut nimic, dar ar arata mult mai bine daca zonele respective ar fi fost mai mici sau utilizabile.
Ca o conzluzie la acest capitol as putea spune ca: telefonul arata bine si se simte bine in mana utilizatorului chiar de la primul contact. Materialele sunt de buna calitate si dau senzatia de premium. Telefonul este solid, arata rezistent si este impunator. Nu arata ca un telefon din gama de mijloc, ci ca unul cu pretentii. O bila alba la acest aspect.
Ecran, difuzor si camera
Ecranul este un IPS de 4.5 inch si rezolutie HD. Consider ca este combinatia perfecta deoarece are un PPI mare (326PPI), iar o rezolutie mai mare ar insemna o sursa de lumina mai puternica, deci un consum mai mare si/sau o baterie mai mare, lucru care ar duce la o ingrosare si o ingreunare a device-ului. Luminozitatea ecranului este puternica, iar informatia este vizibila in lumina directa a soarelui. Plaja de luminozitate nu este cea mai mare, la nivel minim fiind usor deranjant noaptea cand nu ai alta sursa de lumina care sa compenseze. In rest de bine.
Difuzorul este unul dintre cele mai puternice difuzoare puse pe un smartphone. Fara sa exagerez, Moto G m-a impresionat placut la capitolul audio. Inaintea lui am avut HTC One M8. Nu se pot compara, One M8 fiind la o distanta mare dpdv al calitatii sunetului, dar dpdv al volumului este sub Moto G si chiar alte telefoane. Moto G are un difuzor urias care se vede daca privesti atent cand scoti capacul. La volum maxim distorsioneaza putin, dar nu atat de mult incat sa iti dai seama, poate doar daca esti foarte atent.
La fel am fost impresionat si in casti, Moto G, One M8 si iPhone 5S fiind singurele telefoane care mi-au facut castile sa imi vibreze pe cap si sa nu le pot tine la volum maxim din cauza volumului prea ridicat. Ce m-a deranjat destul de tare a fost lipsa unui egalizator customizabil, acesta avand o serie de optiune presetate pe care nu le poti schimba.
Despre camera o sa fiu mai limitat caci nu sunt multe de spus. Are doar 5 MP, dar stati linistiti caci este peste toate celelalte telefoane care au camere de 8 sau 13 MP in aceeasi bani. Este o camera cinsitita, modesta, care face poze bune in lumina naturala, dar le cam arde daca este prea puternica. Setarile sunt putine, nu are efecte si are o interfata minimalista.
Software si autonomie
Nici aici nu sunt multe de zis caci telefonul nu are aplicatii preinstalate in afara de cele clasice Google. Singura aplicatie de la Motorola este Motorola Migrate, care iti permite sa copiezi informatiile de pe vechiul telefon pe cel nou. Sistemul de operare este KitKat si nu a pus probleme.
In cazul bateriei am fost din nou multumit. Veti prinde fara probleme o zi de utilizare, fara nicio problema. Dupa cum se vede si in imaginile de mai jos am reusit sa tin telefonul in viata 21 de ore atunci cand am utilizat foarte mult YT si player-ul audio, iar Wi-Fi-ul a fost activat in permanenta si luminozitatea trecuta pe automat. Daca voi nu aveti atat de mult timp liber ca mine si nu stati toata ziua pe telefon sa ascultati muzica sau sa vedeti clipuri pe el, doua zile de utilizare spre trei sunt garantate.
Disponibilitate si concluzie
Telefonul il puteti gasi la Mobiletrend.ro la un pret foarte bun de 800 de lei in varianta de 8 GB si 900 de lei in cea de 16 GB. La eMAG il gasiti la pretul de 750 de lei in versiunea de 8 GB si 850 de lei in versiunea de 16 GB. Preturile la Mobiletrend au fost actualizate in urma cu 2 zile, iar in review-ul video am gresit pretul pentru ca am filmat in urma cu aproape o saptamana.
Concluzia finala este ca Moto G este best buy si merita luat in vizor de oricine doreste un smartphone decent la un pret bun. Desi gasiti telefoane de la producatori mai putin cunoscuti cu specificatii mai bune, nu va lasati pacaliti de cateva numere mai mari, procesoare octa core si alte smecherii. Secretul sta in alegerea unor produse de calitate care nu au in spate interesul de a te pacali. Poate ca sunt telefoane mai puternice, dar cu siguranta nu la fel de calitative. Nu uitati ca Motorola a inventat si a scos pe piata primul telefon mobil.
detin din februarie un moto g si pot spune ca bate la capitolul fluenta a meniului si al aplicatiilor multe telefoane cu pretentii. in romania nu multa lume are incredere in motorola si prefera sa aleaga vreun samsung cand vine vorba de un telefon mid-class
am Moto G-ul luat de pe Amazon acum 3 luni si sunt in continuare foarte multumit de el. Trebuie mentionat ca nu are LTE sau senzor IR, iar WIFI-ul nu merge pe frecv. de 5Ghz, asta pentru completarea descrierii, nu ca as fi simtit lipsa lor pana acum..
Are si limba romana?
Nu are limba romana in schimb a primit update-ul imediat la 4.4.3 O chestie deranjanta este insa intreruperea cateodata a convorbirii . Nu foarte des , desi semnalul e la maxim.
In concluzie …foarte bun telefonul, nu iti da senzatia de mid-class , merita fiecare banut dat pe el.
In cat timp se incarca? care e media la motorola 2-3 ore, 3 ore e mult
Daca puteti sa ne oferiti informatia, va rog sa ne spuneti daca se simt putini cei 1giga RAM, adica daca se epuizeaza si incetinesc procesele in rulare. Va multumim
1 GB de RAM este suficient. Nu incetineste deloc telefonul. Nu am simtit nevoia de mai mult.
Multumesc!
Eu am un smart dualcore cu 1GB RAM, pe care ma gandeam sa il schimb cu un Moto g, insa tocmai de aceea vreau sa il schimb pentru ca dupa deschiderea catorva pagini pe net si ceva programe rezidente, primite din fabrica telefonului, deja se blocheaza. In cel mai bun caz imi raman circa 300 de mega liberi la pornire, iar in cateva minute de utilizare doar cateva zeci. De aceea ma intrebam daca cei 300 de mega care ii raman lui Moto G, dupa pornirea sistemului, ii sunt indeajuns sa mai duca fluent si niste programe pe care le initiaza utilizatorul
As dorii informatii despre posibilitatea maririi fonturilor la numerele de telefon din agenda si despre adaugarea de tonuri la primirea sms-urilor. Multumesc.
Cablu de date ?