Dacă urmăriți scena eSports sunt convins că ați auzit de suedezii de la Fnatic și de nenumăratele trofee pe care aceștia le-au obținut în diverse competiții internaționale. Având o vastă experiență în domeniul gaming-ul și un buget colosal obținut din sponsorizări și turnee, în 2014, cei de la Fnatic au decis să-și formeze propriul line-up de periferice de gaming. Intrarea lor pe piața perifericelor de gaming a fost facilitată de achiziția companiei americane Func, care, la vremea aceea, producea mouși, căști și tastaturi de gaming high-end, foarte aclamate de gamerii profesioniști și de criticii de tehnologie din întreaga lume. Primul mouse produs sub brandul Fnatic Gaming Gear, Flick G1, s-a bucurat de o recepție pozitivă din partea publicului, iar după el, la un an distanță, a apărut Clutch G1, un mouse cu performanțe similare, dar cu un design ușor îmbunătățit. Spre deosebire de produsele Func, care se adresau segmentului high-end, perifericele Fnatic țintesc către gama de mijloc, astfel că, la majoritatea retailerilor de la noi din țară, moușii Flick G1 și Clutch G1 pot fi achiziționați la prețuri cuprinse între 200 – 300 Lei.
În cadrul acestui articol vom discuta despre Fnatic Clutch G1, actualul vârf de gamă al suedezilor în materie de șoricei de gaming. Mouse-ul integrează un senzor PMW 3310 de 5.000 DPI și folosește switch-uri Omron D2FC-F-7N, foarte durabile, însă doar pe butoanele principale. Cablul are o lungime de 2 metri și beneficiază de un sleeve de foarte bună calitate, în timp ce iluminarea este asigurată de un LED RGB, cu 16.8 milioane de culori, montat sub rotița de scroll. Conform spuselor producătorului, Clutch G1 este un mouse conceput de gameri, pentru gameri, însă rămâne de văzut cât de mult va reuși să se ridice la nivelul acestei afirmații.
Specificații Fnatic Clutch G1:
- Dimensiuni: 68 x 130 x 43 mm
- Greutate: 116 grame
- Procesor: Holtek HT68FB560
- Switch-uri: Omron D2FC-F-7N
- Senzor: PWM 3310
- Memorie internă: 256kB
- Rezoluție: 5000 CPI
- Viteză tracking: 130 IPS
- Accelerație maximă: 30G
- Polling rate: ajustabil, până la 1000Hz
- Cablu: 2 metri cu sleeve și conector USB placat cu aur
- Garanție: 24 luni
Ambalaj, construcție și performanțe
Fnatic Clutch G1 vine ambalat într-o cutie de carton cu aspect simplu, pe care găsim inscripționate specificațiile cheie și câteva dintre facilitățile oferite prin intermediul pachetului software. Nefiind un mouse modular, nu primim greutăți, aripioare sau alte elemente de personalizare, ci doar un simplu manual de instrucțiuni în limba engleză, în care ne sunt explicate procedurile de instalare și de utilizare a software-ului dedicat.
Primul contact mi-a lăsat impresia de produs solid, bine lucrat, fără elemente gimmicky sau secțiuni care să iasă în mod neplăcut în relief. Mouse-ul aduce un finisaj negru, cauciucat, pentru aderență sporită, și vine într-o formă ușor arcuită. Aceste caracteristici, în combinație cu suprafața de contact extinsă, îl fac numai bun pentru palm grip.
Vine cu un număr de 7 butoane, cele principale fiind prevăzute cu switch-uri Omron D2FC-F-7N, care pot rezista până la un număr de 5.000.000 de apăsări. Judecându-l prin prisma acestui aspect, aș spune că Fnatic Clutch G1 se adresează în principal jucătorilor de first person shootere, ce nu au nevoie de un număr foarte mare de butoane programabile.
Pe partea superioară, alături de butoanele principale, găsim un set de 2 butoane programabile, setate în mod implicit pentru CPI switch, precum și scroll wheel-ul, acoperit de același material cauciucat și prevăzut cu iluminare RGB în 16.8 milioane de culori.
Scroll wheel-ul are o rotație fluidă, relativ silențioasă, însă deranjează printr-un zdrăngănit destul de enervant la mișcarea mouse-ului, pesemne că nu este foarte bine menținut în poziție. Din ce am înțeles, această problemă se manifestă pe mai toate unitățile comercializate. Butoanele principale impresionează printr-un feedback tactil, extrem de plăcut, și nu sunt foarte zgomotoase.
Logo-ul companiei este amplasat discret pe latura stângă, iar alături de el se află un set de alte 2 butoane, acoperite printr-un finisaj lucios. Switch-urile acestora aduc un feedback foarte tactil și sunt ușor de declanșat indiferent de modul în care mouse-ul este ținut în mână. În imediata lor vecinătate, la îmbinarea dintre cele 2 secțiuni, sunt prezente 3 LED-uri menite să ne arate profilul activat.
Partea dreaptă a mouse-ului este ceva mai curbată spre extremități și vine într-o formă convexă, pentru un plus de ergonomie.
Cele 3 glidere de la bază sunt din telefon și asigură o alunecară plăcută și precisă pe o varietate foarte largă de suprafețe, menținând în același timp și o rezistență sporită în timp. Eu l-am testat pe un pad Mionix Sargas și nu am întâmpinat probleme.
Cablul măsoară 2 metri lungime și este îmbrăcat într-un material textil foarte dens, care permite o aranjare ordonată a firului. Așa cum este specific oricărui șoarec de gaming care se respectă, avem un conector USB placat cu aur.
Senzorul optic PMW 3310 nu este chiar ceea am putea numi high-end, însă se comportă decent. Este relativ precis și nu manifestă accelerări ciudate sau erori în interpretarea comenzilor. Totuși, distanța de lift-off mi se pare un pic cam mare, lucru destul de deranjant în first person shootere, unde se impun tranziții rapide și ridicări foarte dese de pe suprafața de contact.
Software
Software-ul oferit de Fnatic este destul de bine organizat și permite personalizarea celor 3 profile stocate în memoria internă a mouse-ului. Pentru fiecare profil în parte se poate seta CPI-ul, la valori cuprinse între 50 – 5.000, senzitivitatea cursorului, viteza scroll-ului, viteza pentru dublu click, precum și polling rate-ul, în pași de 125Hz, 250Hz, 500 Hz și 1000Hz.
Toate butoanele, inclusiv cele principale, click stânga și click dreapta, sunt programabile și li se pot asocia macro-uri, aplicații, acțiuni multimedia ș.a.m.d.
Aplicația oferă, totodată, și posibilitatea personalizării culorii LED-ului de sub rotiță, dintr-o plajă de 16.8 milioane de culori, precum și a efectelor aplicate acestuia (pulsate, hearthbeat, blink, fade in și fade out).
După cum sugerează și numele, macro recorder-ul înregistrează diverse acțiuni ale mouse-ului, care ulterior pot fi asociate butoanelor programabile. Funcție utilă mai ales în MMO-uri și RPG-uri.
Concluzie
Fnatic Clutch G1 este un mouse de gaming fără pretenții, gândit pentru amatorii de first person shootere. Nu își propune să impresioneze prin linii de design agresive sau prin performanțe nemaipomenite, ci mai degrabă printr-o construcție simplă și practică. Poate fi o alegere foarte bună dacă ești în căutarea unui mouse de gaming comod, care să dispună de o suită software sumară și ușor de utilizat.
Raportul calitate/preț nu e chiar rău, însă în aceeași gamă de preț găsim SteelSeries Rival 300 și Logitech G403, doi șoricei ceva mai dotați din punctul meu de vedere. Fnatic Clutch G1 costă în mod normal în jur de 300 Lei, însă în această perioadă beneficiază de o reducere destul de consistentă. Cei de la PCGarage îl listează la prețul de 230,99 Lei.
Seamana cu modele de la Mionix.
Sunt Func-uri rebranduite;
Fnatic a cumparat firma.
Are aceleasi probleme ca flick g1, click-uri moi fara feedback dar tari si cablu ca sarma.
Dar forma este cea mai sigura, nu iti forteaza mana spre stanga ca la 403 sau ec1.
Senzorul e 3310 deci bun, dar nu pentru 2017, exista 336x-ul net superior
#Silver … asta era sa intreb … `nu sunt Func ? ` … am avut/am Func-3, sunt mous-uri bune dar tampit proiectate … absolut tampite , sunt excelente, dar pozitia butoanelor obliga la pozitionare in unghi a maini pe mouse …. FUCK FUNC !
imi cer scuze … dar trebuie sa mai spun inca odata – F U C K F U N C – respectiv Fnatic ! … sry !
LoL măi băieți, scria și la început faptul că Fnatic a achiziționat Func.
Aulo da, acum am observat;
Scuze eram la servici si am citit pe „sarite” review-ul 😀
„Cele 3 glidere de la bază sunt din telefon”… De care telefon ? Ca e mare lista aia daca dau click ! :))
Ok , legat de teflon… s-au zgarcit , precum majoritatea . Zowie EC2 si Logitech G9 ne arata ce inseamna un bun suport al teflonului .
super tare mouse-ul. l-am testat si chiar e un produs premium