Cand am aflat ca urmeaza sa testez Overwatch am fost foarte fericit. Eram bucuros ca o sa testez un joc proaspat, nou nout, un joc care isi propune sa ajunga in top. Si chiar asa este, un joc de viitor de care merita sa te apuci. Dar te avertizez. Overwatch nu este un shooter clasic, asa cum esti obisnuit. Nuuu, nici vorba. Este foarte complex, greu, si ai nevoie de multe ore sa intelegi cum functioneaza.
Introducere
Overwatch este un joc simplu, dar si complex in acelasi timp. Spun simplu pentru ca nu are o poveste pe care trebuie sa o parcurgi. Este un shooter online, intri, si te bati cu prietenii. Nimic mai mult. Are cateva moduri de joc, dar nimic care sa iti solicite creierasul.
Partea interesanta vine atunci cand selectezi un mod de joc si realizezi ce se intampla de fapt. Nu ti se da un campion cu o arma si gata, te duci si tragi in cine vrei tu. Nici vorba de asta. Atunci lucrurile se complica, remarci ca sunt 21 de campioni diferiti, fiecare cu un anumit rol, si nu trebuie neaparat sa ai cel mai bun scor din echipa.
Daca ma intrebati pe mine, as spune ca este un fel de Dota sau LoL, dar sub forma de shooter. Stiu ca suna foarte aiurea ce am spus, dar asa este. O sa intelegi imediat de ce am spus asta.
Sistem de test
Jocul poate fi rulat si pe un sistem foarte slab pentru ca nu are cerinte mari. Sincer, nici m-au interesat cerintele pana acum. Ca idee, eu l-am rulat cu peste 60FPS, detalii grafice maxime, pe urmatoarea configuratie: AMD FX 6300 la 4.5 GHz, 8GB RAM 1600 MHz, GTX 750 Ti 1 GB.
Povestea
Am zis ca jocul nu are o poveste pe care trebuie o parcurgi, dar in esenta ceva tot s-a intamplat si ti se va spune la inceput. Pe scurt, omenirea a fost sub pericol, s-a format o echipa numita Overtwatch pentru a proteja planeta, au reusit, dupa care echipa a fost destramata, iar omenirea este iar in pericol. Insa cineva reuseste sa reuneasca echipa si treaba merge mai departe.
Dar cum spuneam, povestea nu te influenteaza deloc, pentru ca nu ai un story mode. Este doar o poveste pentru sufletul tau, sa stii ca ceva s-a intamplat acolo si ca nu esti aruncat intr-un joc degeaba.
Gameplay
Aici sunt multe de discutat. Daca ai jucat LoL sau Dota o sa intelegi foarte repede despre ce este vorba. Daca nu, o sa iti ia ceva timp sa te prinzi. Pentru inceput, jocul iti pune la dispozitie 4 moduri: Quick Play, Play vs AI, Custom Game si Mystery Heroes. Cel mai jucat mod este Quick Play, dar daca vrei sa te antrenezi si sa inveti mai bine jocul, recomand Play vs AI.
Problema acum vine. Desi primesti un training la inceput, care pare foarte simplu si il termini in 2 secunde, realiezi ca acesta nu are nici o legatura cu jocul in sine. Desi iti prezinta un campion, ce abilitati are si cum ar trebui sa il joci, nu iti prezinta si alte elemente cheie din joc.
De exemplu, cei 21 de campioni sunt impartiti in categorii: Tank, Support, Offense si Defensive etc. Exact ca in LoL sau Dota. De aceea spuneam la inceput ca nu conteaza scorul tau. Fiecare campion are un rol important pentru echipa, si aceasta trebuie formata cu cap daca vrei sa castigi. Nu puteti sa mergeti 5 tank-eri si sa castigati sau 5 suporti.
Normal ar fi ca Support-ul sa protejeze echipa, Tank-ul sa fie cel care se arunca in fata, iar luptatorii si restul echipei sa ramana la mijloc si sa ofere cel mai mult damage. Mai pare simplu acum?
Jocul iti spune inainte sa intri in meci daca echipa formata este corecta si iti spune ce lipseste. Este recomandat sa va faceti o echipa bine gandita si sa va ajutati, ca pana la urma asta este si ideea jocului. Daca faci ce iti taie capul, sigur o sa pierdeti.
Fiecare campion are abilitati, pasive si ultimata, exact ca intr-un MOBA. In functie de tipul de campion ai anumite responsabilitati. Supportul nu va putea face kill-uri, doar foate greu, de aceea este bine sa stea mereu in spate si sa ajute membri echipei cu heal sau cu scuturi.
La finalul meciului se poate vota cel mai bun player, iar acesta va primi mai mult XP. De asemenea, va fi ales si player-ul cu cel mai bun moment din joc, automat.
Dar actiunea se desfasoara si in afara meciului, unde poti cumpara skin-uri, icon-uri si alte elemente care sa iti modifice campionul. Pare cunoscut, nu?
Grafica si sunet
Aici nu am ce sa zic. Grafica nu este foarte complexa, jocul ruland si pe un cartof. Asta si ideea la un joc online, sa il poata juca oricine. Desi sunt convins ca se mai pot face optimizari la acest capitol.
Sunetele sunt foarte ok, totul este antrenant si te tine in priza. As prefera sa aud notificari atunci cand omor pe cineva, pentru ca nu imi dau seama daca eu sau colegii mei au facut un double kill.
Concluzii
Overwatch este un joc bun, de viitor, care cu siguranta va fi prezent la competitiile internationale. Pe langa WoW, Dota, LoL, CoD, Hearthstone sau alte jocuri foarte populare, isi va face si acesta loc. Deja s-a jucat la Comic Coc 2016.
Eu recomand acest joc, dar iti va trebui rabdare ca sa il intelegi bine. Daca sunteti familiarizati cu acest tip de joc, atunci o sa il intelegeti repede.
Noi am primit jocul de la G2A. Il gasiti pentru PC la pretul de 56.53 de euro.
Nustiu cum de s-a întâmplat însă pe altex în acest moment e 200 lei și nu cred ca e o versiune diferita (sa nu conțină tot ce are și cel de pe g2a). Am fost cu un prieten și pana la urma a făcut comanda online căci în magazin deja nu mai era.
FP MOBA, pas. Blizzard in general se pricepe la game design insa nu prea vad acest joc sa prinda mai ales avand in vedere PRETUL cerut pentru grafica de anii 2k.
Eu oricum ii urasc pe astia care fac gen EA cu FIFA si iti cer 50EUR+ pe joc dupa care intr-un fel sau altul iti baga pe gat si DLC-uri, power-upuri, etc. Pe alti bani bineinteles. Blizzard vad ca a inceput sa testeze piata cu Starcraft (probabil ca au scos ceva…)