LG Q7 este cel mai nou model al sud-coreenilor de la LG destinat segmentului mid-range. Pe lângă design-ul extrem de atrăgător și prețul de achiziție redus, terminalul se mai laudă și cu dotări și funcții premium regăsite până acum doar pe smartphone-urile de top. Astfel, primim un ecran FHD+ FullVision de 5.5 inci în format 18:9, un procesor Octa-Core tactat la 1.5 Ghz, 3 GB de memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare și un acumulator generos de 3000 mAh. Telefonul dispune și de o serie de funcționalități împrumutate de la vârful de gamă LG G7, cum ar fi modul portret, QLens, Quad DAC-ul Hi-Fi, sunetul optimizat prin DTS:X 3D Surround, certificarea IP68, pentru rezistență sporită la contactul cu lichide și praf, și scanner-ul de amprentă poziționat pe partea din spate.
Nu este dispozitiv ce își propune să epateze printr-o platformă hardware foarte puternică sau prin multă memorie RAM, așa cum o fac smartphone-urile chinezești, ci mai degrabă să ofere o experiență echilibrată, cât mai prietenoasă cu utilizatorul. Îl găsiți deja listat la mai toți operatorii de telefonie mobilă, la ofertă împreună cu diverse pachete de servicii. La eMAG costă 1299 Lei.
Ambalaj și accesorii
Despre ambalaj nu sunt foarte multe de spus. Telefonul vine într-o cutie de carton simplă, cu specificațiile cheie menționate pe spate, iar în materie de accesorii primim un încărcător rapid, un cablu USB Type-C și o cârpă din microfibră. Nu dispune de căști în pachet, însă dacă îl achiziționați de la Orange până pe data de 30 noiembrie primiți cadou o pereche de căști LG Tone Pro Bluetooth. Detalii complete pe site-ul campaniei. Mă gândesc că cei de la LG au ales să nu includă o pereche de căști handsfree din cauza faptului că acestea nu ar fi pus în valoare Quad DAC-ul Hi-Fi.
Construcție, display și audio
În ceea ce privește design-ul, trebuie să recunosc că LG Q7 e un telefon tare arătos. Cel mai mult iese în evidență prin marginile extrem de înguste din jurul ecranului, dar și prin calitatea foarte bună a construcției. Măsoară doar 8.4 mm grosime, cântărește 145 grame și se așează perfect în palmă, fără să deranjeze prin muchii tăioase sau alunecoase. Laturile sunt din aluminiu, iar spatele este realizat dintr-un policarbonat lucios ce imită foarte bine sticla. Acesta din urmă este un adevărat magnet pentru amprente și se zgârie mai repede decât m-aș fi așteptat, însă arată foarte bine și oferă o aderență decentă. În mod surprinzător, LG Q7 dispune și de certificare IP68 pentru protecție la contactul cu lichide și praf, putând fi scufundat în apă, la adâncimi de până la 1.5 metri timp de 30 minute. Totodată, beneficiază și de certificare MIL-STD-810G, așadar ar trebui să facă față destul de bine și la șocuri mecanice. În această privință va trebui însă să-i credem pe cuvânt pe cei de la LG. Nu am îndrăznit să arunc cu telefonul pe gresie să văd cât de bine rezistă la căzături.
Pe partea frontală, alături de display, găsim camera foto secundară de 5 MP, earpiece-ul și senzorii de luminozitate și proximitate. După cum ziceam, marginile din jurul display-ului sunt foarte înguste, lucru ce asigură un raport corp/ecran de 77.3%.
Pentru navigare, LG Q7 se folosește de un set de taste virtuale, personalizabile prin intermediul meniului de configurare – pot fi reordonate sau ascunse și se poate schimba inclusiv culoarea barei de navigare. Mai mult decât atât, aici pot fi introduse chiar și comenzi rapide pentru screenshot sau închiderea display-ului.
Display-ul IPS FullVision măsoară 5.5 inci în diagonală, vine în format 18:9 și are o rezoluție de 1080 x 2160 pixeli (FHD+). La o densitate de pixeli de 442 PPI, cât are panel-ul montat pe LG Q7, cu greu poți distinge în mod individual pixelii, nivelul de detalii fiind foarte bogat, indiferent de tipul conținutului afișat.
Culorile sunt vii, contrastul este foarte bun, iar la înclinare nu apar denaturări ciudate ale culorilor. Totodată, temperatura culorilor pare a fi destul de bine calibrată și nu creează impresia de tonuri de culoare prea reci sau prea calde. Singurul inconvenient al display-ului este luminozitatea, care urcă până la maxim 420 niți. Acest lucru poate crea unele dificultăți afară, în bătaia directă a razelor solare, dar și la vizionarea de conținut video. Chiar și așa, e un display foarte bun dacă avem în vedere segmentul de piață din care face parte terminalul.
Pe partea din spate găsim camera foto de 13 MP, acompaniată de un LED flash, precum și scanner-ul de amprentă, pe care producătorul îl numește Smart Rear Key. Contrar așteptărilor mele, acesta din urmă se comportă foarte bine, rapiditatea și precizia autentificării fiind aproape de nivelul unui flagship. De asemenea, pe lângă funcția de deblocare a telefonului, acesta poate fi folosit și ca declanșator pentru camera foto sau utilizat pentru a face capturi de ecran și a controla bara de notificări.
La bază avem jack-ul pentru căști, portul USB Type-C, microfonul și difuzorul. Difuzorul poate că nu excelează, oferind un sunet destul de anemic și un volum nu foarte ridicat, însă prin jack-ul de 3.5 mm pentru căști obținem o audiție de excepție, rareori întâlnită pe un dispozitiv mid-range. Aici contribuie tehnologia DTS:X, ce oferă un efect surround virtual 3D cu 7.1 canale, precum și Quad DAC-ul Hi-Fi integrat. Sunetul urcă destul de sus în volum, chiar și pe căști cu impedanță mare, iar audiția este extrem de clară, cu înalte, medii și joase foarte bine proporționate. Păcat totuși că LG a ales să nu includă un set de căști handsfree în pachet.
Butonul de power este situat pe latura dreaptă, în timp ce butoanele de volum sunt poziționate pe latura stângă. Toate cele trei butoane beneficiază de o amplasare ușor accesibilă, chiar și atunci când telefonul este utilizat cu o singură mână, și asigură un feedback tactil, foarte plăcut la apăsare.
Pe latura stângă mai avem și SIM tray-ul cu layout hibrid, ce poate acomoda fie două cartele nanoSIM, pentru conectivitate dual SIM, fie o cartelă nanoSIM și un card de memorie microSD. Altfel spus, va trebui să alegeți între conectivitatea dual SIM și spațiul de stocare suplimentar asigurat de un card de memorie.
Pe latura superioară sunt prezente doar benzile de antenă și microfonul pentru noise cancellation.
Hardware, autonomie și conectivitate
LG Q7, în varianta pe care o găsiți în oferta magazinelor autohtone, vine la bord cu chipset-ul MediaTek MT6750S. Nu este un SoC de ultimă generație, ci unul lansat acum aproape doi ani și destinat terminalelor mobile din zona upper mid-range. Acesta dispune de un procesor Octa-Core cu arhitectură big.LITTLE (4 core-uri Cortex-A53 la 1.5 Ghz și 4 core-uri Cortex A-53 la 1 Ghz) și de un accelerator grafic Mali-T860MP2. În ciuda faptului că discutăm despre un System-on-Chip realizat printr-un proces de fabricație pe 28 nm, atât performanța, cât și eficiența energetică se mențin la cote înalte. Bineînțeles, este ajutat și de cei 3 GB de memorie RAM, care se dovedesc a fi suficienți pentru a asigura o experiență de utilizare consistentă.
LG Q7 nu e genul de smartphone care să zboare prin ultimele jocuri sau care să permită un multitasking intensiv, însă își face treaba foarte bine în activități simple, cum ar fi navigarea pe internet sau pe rețele sociale. Interfața este relativ fluidă, nu agață la nivel de tranziții, iar aplicațiile se încarcă repejor. Totodată, telefonul nu are tendința de a se bloca atunci când sunt rulate foarte multe aplicații în fundal, însă modul în care este configurat RAM management-ul pare a fi un pic cam agresiv, cel puțin pe versiunea de firmware curentă. Dacă obișnuiești să lucrezi cu mai multe aplicații în același timp vei constata că uneori acestea se vor reinițializa atunci când comuți între ele. De asemenea, nu te aștepta să joci PUBG și Fortnite la setări și framerate-uri ridicate. Procesorul va da semne de oboseală în mai toate titlurile cu grafică 3D complexă, mare parte dintre acestea fiind optimizate doar pentru smartphone-urile de top, cu platforme hardware puternice. Cu toate acestea, astfel de limitări sunt comune în rândul terminalelor de buget, iar LG Q7 se comportă excelent pentru zona de preț în care este încadrat. Apreciez și faptul că nu se supraîncălzește, așadar ne alegem cu un nivel de performanță stabil, fără nici cea mai mică urmă de thermal throttling.
Pentru cei preocupați de benchmark-uri și cifre exacte am inclus și rezultatele obținute în AnTuTu, Geekbench, PCMark și 3DMark:
Legat de autonomie, pot spune că sunt foarte încântat. Cei 3000 mAh ai acumulatorului Li-Po asigură o zi întreagă de utilizare, cu mult web browsing și YouTube, prin date mobile 4G și Wi-Fi. Eu am obținut aproape 5 ore de utilizare continuă și 15 ore de standby, însă cum rezultatele pot varia simțitor de la un utilizator la altul, am decis să rulez și un ciclu de PCMark pe profilul Work 2.0 Battery, cu Wi-Fi activ și ecran setat la o luminozitate de 200 niți. Aici am scos fix 6 ore și 30 minute, ceea ce nu e rău deloc având în vedere că foarte multe telefoane de top oferă rezultate similare.
Îmi place tare mult că avem parte și de fast charging. Utilizând încărcătorul rapid inclus în pachet, acumulatorul se încarcă de la 0 la 50% în doar 30 minute și de la 0 la 100% în doar aproximativ o oră și 20 minute.
În varianta testată, LG Q7 dispune de 32 GB spațiu de stocare, expandabil printr-un card de memorie microSD de până la 512 GB. Bineînțeles, o parte din memoria internă este utilizată de sistemul de operare și de aplicațiile preinstalate, prin urmare, pentru stocare de aplicații și date, ne rămân doar în jur de 20 GB. În caz că sunteți curioși, memoria internă este de tip eMMC și conform AndroBench oferă rate de transfer destul de bune – 235 MB/s la citire și 115 MB/s la scriere.
La capitolul conectivitate, LG Q7 ne oferă 4G LTE Cat.6 (dual SIM dual standby, 300 Mbps downstream/50 Mbps upstream), Wi-Fi, în standardele b, g și n, Bluetooth 4.2, A-GPS și NFC. De menționat ar mai fi că dispozitivul suportă toate rețelele 2G, 3G și 4G din România, dar doar pe un singur SIM, SIM-ul secundar având suport doar pentru rețele 2G și 3G. E de apreciat însă că schimbarea modului de operare pentru SIM-uri se poate face direct din meniul telefonului și nu prin inversarea SIM-urilor în tăviță, așa cum e în cazul foarte multor telefoane de buget. Prin date mobile 4G, LG Q7 a reușit să urce foarte sus, chiar și până la 80 Mbps, însă prin Wi-Fi am avut parte de unele limitări specifice modem-urilor de la MediaTek. Mai precis, telefonul nu detectează access point-urile Wi-Fi pe 5 Ghz, iar pe cele de 2.4 Ghz vitezele sunt de maxim 50 Mbps, indiferent de router-ul utilizat sau de canalele pe care acesta operează. Nu am întâlnit până acum vreun smartphone cu chipset MediaTek mid-range care să stabilească link pe Wi-Fi la peste 65 Mbps și care să urce mai sus de 50 Mbps în Speedtest, prin urmare pot spune că mă așteptam la o limitare în acest sens.
Calitatea convorbirilor telefonice este excelentă, fără probleme de volum sau distorsiuni. Funcționează foarte bine și HD Voice-ul, iar microfonul cu noise cancellation ajută foarte mult în zonele aglomerate. La fel de bine se descurcă și receptorul GPS, care oferă un lock stabil și precis în doar câteva secunde de la inițializare.
Cameră foto
Camera foto principală are un senzor de 13 MP, dispune de o lentilă cu apertură f/2.2 și vine cu PDAF (focalizare prin detecție de fază), în timp ce camera foto secundară, de pe față, are un senzor de 5 MP și o lentilă Super Wide Angle de 100°, numai bună pentru group selfies. Având în vedere că discutăm despre un smartphone accesibil și nu despre unul premium, performanțele oferite la acest capitol sunt mulțumitoare. Pe timp de zi avem parte de o focalizare extrem de rapidă și de fotografii bogate în detalii, fără prea mult zgomot sau aberații cromatice. Pe timp de noapte sau în condiții de luminozitate scăzută însă, camera foto întâmpină unele dificultăți la focalizare și are tendința de a atenua detaliile, după cum se poate vedea și în sample-urile de mai jos. La rândul său, selfie cam-ul impresionează prin performanțe excelente pe timp de zi, însă, la fel ca și camera principală, are unele probleme pe timp de noapte. Cu alte cuvinte, experiența foto se menține la nivelul unui smartphone mid-range, excepție făcând funcțiile adiționale pe care vi le voi prezenta în rândurile ce urmează.
Iată câteva fotografii realizate cu camera foto principală:
Și una realizată cu selfie cam-ul:
Aplicația camerei foto este intuitivă și dispune de mai multe moduri de fotografiere și reglaje. Are chiar și mod portret, pentru fotografii cu fundal estompat (a.k.a. efect bokeh), precum și QLens, o funcție regăsită până acum doar pe smartphone-urile LG din gama de top. QLens include câteva instrumente motorizate de inteligența artificială, care asigură simplificarea căutărilor de fotografii și îmbunătățirea experienței de shopping. Practic, atunci când realizezi o fotografie, QLens te poate ajuta să găsești imagini similare prin intermediul Pinterest. Dacă e vorba de un produs, îți poate oferi tot felul de detalii legate de shopping – unde îl găsești, la ce preț, produse similare ș.a.m.d. Îmi place că are integrat și un scanner de coduri QR, așa că nu mai e nevoie să instalezi o aplicație terță pentru acest lucru.
Software
LG Q7 rulează Android 8.1 Oreo personalizat prin LG UX. Interfața propusă de LG se abate destul de mult de la aspectul Android-ului în stadiu nativ, prin elemente vizuale viu colorate și multe opțiuni de personalizare, însă, în ciuda acestui lucru, nu manifestă probleme de performanță sau glitch-uri ocazionale. Îmi place tare mult și că LG a renunțat la bloatware, acum fiind prezente doar câteva aplicații esențiale: centru de actualizare, manager de fișiere, Smart Doctor (optimizare memorie RAM și spațiu de stocare), LG Mobile Switch (pentru transferul de date de pe telefonul vechi) și, bineînțeles, suita de aplicații Google, cu Play, YouTube, Gmail etc. Lipsesc, din păcate, opțiunile de multitasking în ferestre și cele de personalizare prin intermediul pachetelor de teme, acestea fiind rezervate doar vârfurilor de gamă din seriile G și V.
Singurul inconvenient major la capitolul software este dat de actualizările întârziate. LG nu are o reputație tocmai bună în ceea ce privește livrarea de update-uri în timp util, iar pe un telefon accesibil precum LG Q7 e posibil ca Android 9.0 Pie să ajungă cu foarte mare întârziere, mai ales că sample-ul primit la review a rămas blocat pe patch-ul de securitate aferent lunii mai.
Concluzie
LG Q7 este un smartphone mid-range echilibrat, ce oferă dotări hardware decente și o experiență software foarte bine pusă la punct. Totodată, acesta impresionează prin design-ul solid și atrăgător, cu margini foarte înguste în jurul ecranului, dar și prin autonomia excelentă și funcțiile adiționale împrumutate de la vârful de gamă LG G7. Mulțumită Quad DAC-ul Hi-Fi și tehnologiei DTS:X 3D Surround, sunetul livrat prin intermediul jack-ului este unul foarte bun, comparabil cu cel al unui flagship. Apreciez, de asemenea, și prezența încărcătorului rapid în pachet și certificarea IP68. Rareori vezi aceste lucruri pe un smartphone mid-range. Pe lista minusurilor aș include performanțele limitate ale camerei foto în low light și întârzierea actualizărilor software.
LG Q7 poate fi găsit la eMAG la prețul de 1299 Lei. Un preț foarte corect din punctul meu de vedere.
De cand cu problemele patite de mine cu Nexus 5x (placa de baza defecta, fix dupa garantie, bug hardware documentat oficial) si LG G6, m-am lecuit de telefoanele LG pe viata! Or fi bune, performante dar nu imi garanteaza nimeni ca nu se repeta povestea! Sa mai spun ceva si despre actualizarile inexistente dupa ceva timp de la achizitionare, in comparatie cu alte marci? In cazul descris de mine mai sus, daca erau cu adevarat seriosi, ar fi facut o rechemare sau inlocuire gratuita a produselor! Ar fi castigat respect si faima! Asa, nu au decat sa se spele cu telefoanele lor pe cap! Nu mai cumpar telefon LG cat traiesc!
Pai si cine-ti garanteaza ca nu se repeta povestea cu orice alt brand?
Amice, nu imi garanteaza nimeni, dar acest brand are deja un precedent, trait pe pielea mea, iar celelalte nu! Daca iei teapa odata, sa le fie rusine!Daca iei aceeasi teapa si a doua oara, de la acelasi tepar, atunci sa iti fie rusine!
asa e. nici eu nu iau lg sau sony de frica trecutului. zici ca sunt niste ferrari care mai iau foc din cand in cand.
Mediatek-ul e o mizerie…. Se mișcă bine dar actualizările aproape inexistente. Nu mai zic de customizare Android. LG P500 Optimus One a fost telefonul meu favorit de la ei. M-am jucat cu toate androidele pe el, reinstalat și foit. A mers strună!