Review-uri la jocuri nu am facut, nu pentru ca nu ne plac, ci pentru ca ne ocupa prea mult timp. Si asta s-a vazut si in ultima vreme, cand articolele au inceput sa se rareasca pentru ca am fost foarte ocupati…sa ne jucam. Ne-am jucat Rise of The Tomb Raider, un joc de actiune/aventura clasic in care personajul principal este Lara Croft. Acesta a fost dezvoltat de Crystal Dynamics si publicat de Microsoft Studios si Square Enix.
Cerinte de sistem
- Procesor: i3 2100/ FX-4100 sau recomandat i5 (cat mai recent) sau FX 6300
- Placa video: GTX 650/HD 7770 sau GTX 970/R9 280
- RAM: 6GB minim. Cu cat mai mult cu atat mai bine.
- Spatiu pe HDD: 25GB
- Windows 7, 8, 10
Sistemul de test
- Procesor:AMD FX 6300 OC la 4.5GHz (standard 3.5GHz)
- Placa video: GTX 750Ti 1GB 128bit
- RAM: 8GB DDR3 1600 MHz
- Instalat pe HDD
- Sistem de operare: Windows 7 64 bit
Despre joc
Rise of The Tomb Raider a fost lansat in noiembrie 2015 pentru Xbox 360 si Xbox One, iar mai tarziu a ajuns si pe PC. Pentru PS4 urmeaza sa fie lansat in cursul acestui an. Este realizat de Crystal Dynamics si publicat Square Enix si Microsoft Studios.
Personajul principal este celebra Lara Croft, iar actiunea se desfasoara in cea mai mare parte in Siberia. Ea incearca sa cauta orasul Kitezh, care conform legendei, iti ofera nemurirea. Tatal ei a facut cateva cercetari asupra acestui loc, insa nu a reusit sa duca la bun sfarsit expeditia. Deci totul este acum pe umerii Larei Croft.
Povestea
Exact cum am spus si mai sus, Lara Croft trebuie sa gaseasca orasul Kitezh unde se afla un templu stravechi. In aventurile ei, apar cateva persoanje rele ce vor sa o opreasca pe Lara sa ajunga la templu si sa domine lumea. Clasic. Lara a inceput aceasta expeditie dupa ce tatal ei a facut cateva cercetari. Impresionata de poveste, a decis sa continue aventura alaturi de un prieten pentru a salva lumea.
Asta este poveste generala, insa nu este tot. Povestea are legatura cu titlul anterior, Tomb Raider. La inceputul jocului ajungi in Siria, unde scopul tau este sa gasesti un mormant al unui profet. Problema este ca dupa ce ai gasit acest mormant, din pacate gol, esti prins de catre Trinity, niste baieti rai ce vor sa puna stapanire pe, ghiciti? Cred ca deja v-ati dat seama.
Dupa ce reusesti sa scapi si ajungi acasa, unul din membrii Trinity iti va fura o carte importanta. Te vei intalni cu ei mai tarziu, in Siberia, acestia fiind inamicii cei mai de temut.
Gameplay
Cand am intrat in joc prima data am fost pus in fata actiunii din Siberia. Nu prea imi place sa fiu aruncat in mijlocul actiunii, dar este ok. Dupa cateva minute de expeditie pe muntii din Siberia, jocul muta actiunea in prezent, unde afli exact ce trebuie sa faci. De aici incepe aventura.
Jocul are obiceiul sa te mute dintr-o perioada de timp in alta, iar daca nu esti familiarziat cu asta, s-ar putea sa nu mai intelegi nimic. Ba te transpune in viitor, ba in trecut, ba in prezent. Nici nu mai stiam unde sunt dupa ceva vreme.
Fiind un joc de aventura/actiune, titlul iti ofera un sistem interesant de crafting. Pentru a supravietui in expeditii, trebuie sa culegi diferite obiecte pentru a construi arme, un adapost, sa te hranesti si tot asa. Vei ajunge sa vanezi animale salbatice cu un arc rudimentar.
Aduni plante pentru licori si potiuni, ucizi animale pentru a te imbraca, iar timpul din joc iti ofera si lumina naturala a soarelui, dar si a stelelor de pe cer. Pe timp de noapte, trebuie sa ai grija la animalele salbatice din padure, si tot atunci poti sa vanezi specii mai rare pentru a face rost de un anumit item special.
Luptele se desfasoare intr-un mod foarte inteligent. Poti alege sa te arunci in mijlocul actiunii, sau poti sa alegi modul stealth, preferatul meu. Te poti furisa usor in spatele adversarilor sau al animalelor in caz ca vrei sa le ucizi. Te poti urca prin copaci si poti face asasinate, fiind un joc destul de complex la acest capitol.
Trebuie sa recunosc ca nu sunt un gamer infocat, jucand doar 2, maxim 3 titluri pe an. Insa acest joc a reusit sa combine foarte multe elemente de gampley din titlurile pe care le-am jucat mai de mult. Faptul ca poti alege in ce fel sa te joci, fara ca titlul sa iti impuna anumite scheme de jos, face actiunea sa nu fie plictisitoare, desi unele puncte cheie din joc sunt repetitive.
De exemplu, aproape de fiecare data trebuie sa faci puzzle-uri pentru a descifra cate un mister sau sa traduci un anumit scris de pe o tablita din joc. Aceste lucruri se intampla aproape la tot pasul, deci un sistem de puzzle repetitiv.
Lara trebuie sa invete pe parcurs anumite tehnici, sa faca puncte pentru a le investi in abilitatile ei, acestea fiind de ajutor pe parcursul aventurii. Imi aduce aminte de FarCry 3 si 4, fiind un sistem aproape identic.
Grafica
Grafica jocului este exceptionala, chiar si pe detalii medii. Nu mi-am permis sa rulez jocul pe texturi maxime, nu pentru ca nu se poate, ci pentru ca FPS-ul era mic, in jur de 20. Nu as putea juca niciodata un joc in mai putin de 30FPS, asa ca am decis sa las setarile grafice pe medium, unde am avut intre 30 si 40FPS. Cu toate astea, texturile arata foarte bine, insa mai sunt mici probleme de randare.
S-a pus foarte mult accetul pe expresivitate, fetele personajelor fiind desenate la un nivel de arta. Expresiile lor sunt usor de vazut si inteles, iar parul are miscari realiste. Daca iti pui parintii in fata monitorului si le arati jocul, acestia ar putea crede ca este un film, atat de bine arata.
Parere personala
In caz ca nu stiati, este primul meu review la un joc. De asemenea, este si al doilea joc cu Lara Croft pe care l-am jucat, primul fiind cu multi ani in urma pe cand un pixel prezenta capul Larei. Nu am continuat seria pentru ca motive. Nu stiu de ce. V-am spus, sunt foarte pretentios la jocuri, am doar cateva preferate: Mafia, Need for Speed, FIFA, Hitman, FarCry, LoL si cam atat. Insa acum mi-am adaugat si acest joc in lista favoritelor.
Jocul nu este liniar, mai putin cand vine vorba de puzzle-uri, insa in rest actiunea este la tot pasul. Faptul ca Lara arata mai bine ca niciodata, povestea si actiunea se desfasoara intr-un mod realist, iar personajele iti exprima emotie, te face sa te atasezi de acest joc.
Rise of The Tomb Raider imi place foarte mult, desi as fi vrut ca in timpul misiunilor, sa am mai multa libertate de miscare. Nu ca jocul nu ti-o ofera in aproape 90% din timp, unde ai o harta foarte mare la dispozitie, insa poate vreau sa ma arunc in cap de pe stanca, fix in timpul unei misiunii. Jocul efectiv nu ma lasa sa fac asta. Te mentine pe traiectorie in permanenta, iar dupa ce ai trecut de o anumita parte din misiune, abia atunci poti sa faci ce vrei.
Trecand peste asta si peste micile probleme de randare ale texturii din anumite zone, in special la zapada, jocul este foarte bun. Actiunea este la tot pasul, iar daca esti pasionat de mistere, jocul este pentru tine.
Disponibiliate si pret
Jocul il puteti gasi pe G2A, cei care ne-au oferit un key pentru varianta de PC. Costa 30 de euro un key pentru Steam, iar pentru Xbox One costa 35 de euro. Jocul merita incercat, insa sunt convins ca va fi pe placul multora.
Cristi a zis
Referitor la pret sau de unde sa il cumperi, eu l-am luat de la altex, e 140 de lei, deci pretul tot cam pe acolo, plus ca il ai si pe disc.
Lex a zis
imi place asta cu „il ai si pe disc”.. iti dai seama ca peste 3-4 ani cand nimeni nu o sa mai aiba dvd reader o sa te distrezi maxim cu jocul… jucand frisby.
Alexandru a zis
in mare si eu prefer varianta cu altex, cu discul nu prea ai ce face, steam nu mai instaleaza de pe discuri de ceva vreme dar G2A din experianta personala sunt 100% market de tzepe
Gabi a zis
Lex nu este o problema ca-l are si pe disc, probabil te referi la fapul ca DVD-ul este pe cale de disparitie.Eu am unitati Floppy disk prin casa si acum, chiar de nu se mai folosesc, asa si un dvd player o sa gasesti sigur si peste 20 de ani.Avantaj ca-l instalezi instant fara download, cont oricum trebuie sa-ti faci.Eu il am de pe steam, acelasi lucru dar mai pierzi ceva timp.
Cristi a zis
Ai ce sa faci cu discul, luand in considerare ca unde stau eu pot sa am net doar de la orange 4g+, cu limita de trafic de 75 gb pe luna. In loc sa il iau de pe net si sa consum cativa zeci de gb pentru un joc, mai bine il instalez de pe disc. Si peste 3-4 ani macar o sa am cu ce sa joc fresbee, ca jocul mai mult ca sigur nu o sa il reiau atunci.
Greuceanu a zis
De fapt nu se spune nici „frisby” nici „fresbee”,ci frisbee! :))
Gabi a zis
Frumos jocul dar cu ultimul update au cam dat cu bata-n balta.Momente cand personajul devine invizibil sau nu mai poate fi mutat, enervant. Solutia restart sau kill.Sper sa rezolve problema.