A trecut aproape o luna de cand am primit in teste o tableta a celor de la Utok, anume Utok 1000Q Lite, un varf de gama cam scump, dupa parerea mea, pentru caracteristicile si pentru performantele pe care le are de oferit. Tableta in sine este buna pentru cei care nu-si doresc prea multe de la un astfel de terminal, dar cred ca pretul destul de piperat pentru caracteristicile sale este cel mai mare minus al acestui gadget.
- Ideea de baza
- Design si ambalaj
- Difuzor, ecran
- Sistem de operare si navigare pe internet
- Specificatii
- Autonomie
- Pret, disponibilitate si concluzii
Ideea de baza
Ideea de baza de la care au pornit cei de la Utok a fost simpla: o tableta mare, de 10.1 inch, care sa se incadreze bine in necesitatile utilizatorului de rand, care nu face prea multe, folosindu-si terminalul la browseing, jocuri si eventual pentru apeluri. Aceste idei au fost dezvoltate, urmand a fi examinate, amanuntite si tocate pana la cele mai mici detalii in randurile de mai jos.
Design si ambalaj
Diagonala de 10.1 inch si marginile groase fac din tableta un adevarat mamut. E foarte mare. La diagonala asta mare se mai adauga si o greutate destul de mare, care te va obliga sa tii tableta cu ambele maini, dar acest lucru este destul de deranjant. Totusi, pentru cineva care-si doreste o tableta mare poate fi potrivita.
Nu-mi place faptul ca s-a optat pentru o mufa de incarcare asemanatoare vechilor mufe de la Nokia, subtiri si nu s-a mers pe mufa standard, microUSB. Cred ca este un dezavantaj, chiar daca este prezenta si o astfel de mufa. Latura dreapta este plina cu butoane, iar un centimetru distanta era binevenit.
Cutia este una practica, in interiorul ambalajului gasindu-se: incarcatorul (care este foarte mare), cablul USB, cablul OTG, manualul de utilizare si cam atat. Pe laterala se gasesc: butonul de pornit/oprit, butoanele de volum, portul microUSB pentru OTG, un port HDMI, un slot pentru microSD, un buton de reset si un microfon. In partea inferioara, pe carcasa metalica se gaseste sigla celor de la utok, dar si un cod de bare de dimensiuni monumentale, caruia nu-i vad rostul.
Difuzor, ecran
Difuzor. Tableta se descurca rau la acest capitol. Trebuie sa tii difuzorul langa ureche pentru a auzi ceva, iar la volum maxim nu se aud decat niste zgomote, parca ar veni de peste drum, melodiile ruleaza foarte incet, parca ar fi date intentionat in surdina. Este posibil sa fie si un defect de fabricatie la modelul pe care l-am primit eu, dar tind sa cred ca e o problema generala a acestui tip de terminal, rebranduit de cei de la Utok.
Ecran. Desi nu a excelat la acest capitol, tableta are un punct in plus aici. Nu ma asteptam la cine stie ce claritate a imaginii pe o rezolutie de doar 1024×600 pixeli. Dar totusi, pentru cei care-si doresc internet sa citeasca eBook-uri sau sa urmareasca video-uri este destul de ok.
Sistem de operare si navigare pe internet
Tableta vine cu Android 4.2 Jelly Bean care este putin imbogatit cu diferite aplicatii ale celor de la Utok. Nu s-a prea umblat la sistemul de operare, iar acest lucru are atat parti bune cat si parti rele. Partile bune constau in faptul ca aveti posibilitatea de a avea parte de un sistem de operare Android 4.2 aproape original, iar partea proasta este faptul ca cel mai probabil se vor ivi destule bug-uri care va vor calca pe nervi.
Pe partea de browsing se observa un mic lag, dar care poate fi neglijat. Videoclipurile se vad bine, iar daca facem exceptie de faptul ca trebuie sa tinem tableta cu ambele maini, vom avea parte de o experienta productiva in privinta navigatului pe internet.
Specificatii
Platforma | Allwinner A31S |
Procesor | ARM Cortex A7 quad core la 1 GHz |
GPU | PowerVR SGX544MP2 |
Memorie | 1 GB RAM |
Stocare | 8 GB flash |
Dimensiuni | 262.10 x 163.5 x 9.8 mm |
Ecran | 10.1 inch |
Greutate | 610 g |
Baterie | 6000 mAh |
Sistem de operare | Android 4.2 Jelly Bean |
Autonomie
Tableta a stat moderat si pe acesta parte: nu am obtinut mai mult de 4 ore de jocuri si 16 ore stand-by. E destul de bine, dar totusi, se poate imbunatati substantial.
Pret, disponibilitate si concluzii
Cred ca tableta e buna pentru cei mai in varsta, care nu-si permit un calculator nou si-si doresc o experienta basic, in care sa poate vorbi cu familia prin Skype sau au nevoie sa caute diferite informatii cu ajutorul unui browser. Tableta este disponibila pe site-ul oficial al producatorului la un pret de 699 de lei, asigurandu-se si transportul gratuit, sau, la acelasi pret la eMAG. Totusi, sunt de parere ca pretul este destul de piperat, am vazut alternative la 350-400 de lei care s-au descurcat ceva mai bine sau la fel.
Am vazut si cateva telefoane Utok cam cu aceleasi configuratii
Prin acea mufa subtire ca la Nokia se incarca mult mai repede decat pe microUSB.
Neah, ma indoiesc ca tine de mufa. E vorba de puterea incarcatorului. Poate a fost o coincidenta. 🙂
O data incarcatorul si a doua oara mufa. Suporta mai multa putere fata de microUSB. Acum avem microUSB 3.0 dar asta e alta poveste.
Tablete de 10 inch la 350-400 lei? Da-mi si mie link-ul! Eu daca o iau pe asta o fac strict pentru ecranul mare.
Despre luminozitate si nuanta culorilor ce ne poti spune ?
O am de aproape o luna….luminozitatea e cam slabuta,dar ok…nuanta culorilor…e foarte ok….mentionez ca nu i-am luat folia de pe ecran…si are bule de aere o multime:))….asta poate influenta un pic luminozitatea si contrastul…
Gabi, ai testat-o pe skype sau YM, pe apeluri video? Cum e? As vrea sa i-o iau mamei, mai ales pt asta! banuiesc ca pb cu audio slab se rezolva cu niste casti, nu?