Desi sunt o persoana deschisa catre nou, lucrul asta nu se vede deloc atunci cand vine vorba de finante. Mai exact, sunt clientul unei singure banci de aproape 15 ani si nu m-am gandit niciodata sa fac vreo schimbare. Bine, ajuta faptul ca am un credit la ei, dar si atitudinea pozitiva pe care au aratat-o intotdeauna. In plus, nu am deloc o parere pozitiva la adresa crypto-monedelor.
Prin urmare, nu m-am alaturat valului de entuziasm, atunci cand Revolut a aparut pe piata. Darius mi-a povestit despre el si despre ce avantaje a avut pe perioada excursiei din Asia si m-a convins sa imi fac cont. Actiunea a coincis cu primirea de catre catre compania finetech a licentei europene bancare.
Revolut: inceputurile
Pentru a intelege mai bine cine este si ce vrea Revolut, sa vedem scurtul istoric al companiei. Acesta a fost infiintata in vara lui 2015, de catre Vladyslav Yatsenko, care fusese anterior developer la Deutsche Bank si Credit Suisse, si Nikolay Storonsky, fost trader la aceeasi Credit Suisse si la celebra Lehmann Brothers. Cei doi au avut ideea infintarii unui start-up care sa ofere servicii financiare fara costuri si comisioane ascunse. In scurt timp, au strans 3,5 milioane de Euro, prin investitori precum Venrex, Point9, SeedCamp si Balderton Capital.
Intregul sistem functioneaza online, pe baza unei aplicatii pentru telefoane mobile, dar se pot emite si 3 tipuri de carduri fizice – Standard (care este gratis), Premium si Metal (ambele oferite contra cost, dar care au anumite beneficii – sume mai mari la retragere, sau un sistem de cash-back).
In februarie 2017 au lansat primele conturi curente in Marea Britanie, in lire sterline, urmand ca in vara aceluiasi an sa faca acelasi lucru si in restul Europei, in moneda Euro. Inceputurile lor sunt in Londra, tocmai pentru ca este, posibil, cel mai mare pol bancar de pe batranul continent.
Parea mea cu privire la pozitia Revolut in sistemul bancar este oarecum similara cu cea a Tesla in industria auto – ambele sunt „iepurii” care testeaza sisteme inovative. Asta permite marilor corporatii sa ia pulsul pietei, fara sa isi asume riscuri. Spre exemplu, compania finetech are conturile la una dintre cele mai mari insitutii bancare din insula britanica – Barclay´s.
Anul curent a insemnat licentierea in Asia, unde va incepe sa ofere servicii incepand cu primul semestru al 2019, in Singapore si Japonia. Tot pe piata asiatica a mai adunat 250 milioane de dolari, printr-un fond de investitii. Planurile de extindere prevad si SUA. In aprilie compania a depasit valoare de cotare de un miliard de dolari. De semenea, in iunie, s-a ajuns la doua milioane de utilizatori.
Ce servicii ofera Revolut si de ce are succes?
Darius si Razvan v-au povestit despre serviciile si beneficiile care individualizeaza start-up-ul britanic aici si aici. Pentru cei care fac multe cumparaturi online, din tari straine, plata la cursul BNR este o mina de aur. Pentru acestia, exista optiunea de card virtual. De asemenea, asigurarile de calatorie si ale gadgeturilor sunt bine-venite. Daca doresti sa transferi bani catre alti utilizatori, vei descoperi ca este mult mai simplu decat la bancile clasice, chiar si fata de cele care folosesc online banking.
Daca esti dornic de investitii in crypromonede (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash sau Ripple) vei descoperi si aceasta optiune. Desi le poti oricand converti in lei, nu poti sa le retragi de pe platforma.
La finalul acestul an, 5% din utiliatorii globali erau in Romania. Pentru acestia, se pare ca sunt planuri pentru a aduce Google Pay in Romania, pe viitor.
Ce reprezinta licenta europeana bancara si ce inseamna pentru Revolut si clientii sai?
Anterior licentierii, start-up-ul functiona respectand legislatia e-money din Marea Britanie si din Uniunea Europeana, care ofera optiuni limitate bancilor autorizate.
Banca Europeana Centrala este institutia care acorda licentele bancare pentru zona Euro, indiferent de locatia unde este sediul social. In traducere, chiar daca bancile sunt din SUA, sa zicem, dar opereaza in UE, tot au nevoie de aceasta patalama. Tot BEC este cea care supervizeaza activitatea institutiilor autorizate si poate retrage oricand aceasta licenta, in cazurile in care bancile nu mai indeplinesc conditiile obligatorii.
Daca tot am ajuns la conditii, sa vedem care sunt acestea:
- reputatia institutiei bancare
- reputatia membrilor din board-ul de conducere
- soliditatea financiara
- capacitatea de a se conforma legislatiei bancare europene si de a le repecta si pe viitor
- riscul institutiei bancare de a fi implicata in spalarea de bani
Tot acest proces dureaza intre 60 si 90 de zile, iar Revolut a avut nevoie de un accept al unei banci nationale din UE pentru a-l finaliza. Banca Nationa a Lituaniei a fost cea care i-a ajutat, prin perspectiva faptului ca lituanienii reprezinta 7% din totalul clientilor lor.
Totul trebuie pus si in contextul Brexit-ului. O data cu iesirea Regatului Unit din UE, conditile pe care acestia din urma le poate impune firmelor britanice se pot inaspri. E mai simplu sa obtii acum o acreditare, decat peste jumatate de an, de exemplu.
Licentierea permite Revolut sa ofere servicii bancare extinse. Se pot oferi descoperiri de cont, credite si va garanta depozitele pana in 100.000 Euro. Dar, poate, cel mai mare castig este cel la nivel de imagine. Avand in spate garantia ca lucreaza cu o institutie bancara autorizata, prevad ca tot mai multi clienti vor alege Revolut, mai ales dintre cei ca mine, mai traditionalisti. Iar, daca trendul de comisoane inexistente va fi pastrat si la imprumuturi, tinand cont de apetitul romanilor pentru creditare, Romania poate deveni unul dintre cele mai importante centre de afaceri pentru britanici.
Compania a declarat ca va dura intre trei si sase luni pana va oferi aceste servicii bancare, iar primele piete unde se va extinde vor fi Franta, Polonia si, bineinteles, Marea Britanie. Ulterior, toate celelalte tari unde opereaza vor fi incluse in sistem.
PS: Stim ca stirea este deja veche, fiind prezentata inca de saptamana trecuta in media din Romania, si din exterior. Pentru ca ne dorim sa fim altfel, am preferat sa va lasam sa o cititi pe alte site-uri, oferindu-va in schimb informatii complete despre tot procesul si implicatiile acestuia. Pentru ca nu ne dorim sa fim primii care va ofera stiri, ci ne dorim sa fim cei care va ofera informatia pusa in context.
Tudor a zis
„cea mai completă” – e greșit. Complet nu are grad de comparație. Mulțumim pentru articol!
Cristian Răducă a zis
Corectat. Merci.
varucu a zis
Acum ca si-au luat licenta ma atrage si pe mine Revolut. Vreau sa mai astept nitel sa vad incotro se indreapta lucrurile si daca trec in sfarsit pe profit. Vreau sa vad si ce posibilitati de creditare vor fi si in ce conditii si nu e exclus sa incep sa-mi incasez salariul la ei.
Mircea a zis
Primul card (Standard) l-am primit cam in doua saptamani .Apoi au aparut vestile despre Metal si m-am inscris si eu la coada.Eram pe o pozitie in jurul cifrei 38400.Si am asteptat sa inaintez.Brusc, in 21 Nov de pe cardul Standard mi-a fost retrasa suma de 500 lei,cica plata pentru Metal.Dar nici urma de card.Acuma,eu pe umarul cui sa plang?
cristianraduca a zis
Relații clienți?
GERMAN Alexandru a zis
Nu imi suna de loc sigur. O firma trebuie sa traiasca din ceva. Fara asta risca sa devina un FNI. Cum se incarca contul? Care e comisionul, ca banii vin din cont bancar din Romania? Iar chestia cu criptomonedele care se pot converti dar nu ii poti retrage e deja dementiala!
Razvan a zis
Revolut câștigă din spread-ul FX și din plățile pe care le faci cu cardul. Mai au și partea cu crypto unde comisionul e de 4-5%. Plus că dacă vrei să faci tranzacții FX de peste 20.000 Lei/lună ți se aplică un comision de 0.5%. Nu pare mult la prima vedere, dar la ce bază de clienți au eu zic că încep să aibă încasări serioase.
Legat de crypto și imposibilitatea de a retrage monedele, eu am întâlnit destui care s-au aruncat să cumpere BTC la vârf și care habar n-aveau cum să administreze un wallet. Gândește-te câți ar avea probleme în eventualitatea în care s-ar activa depunerile și retragerile de crypto pe Revolut.