Nu este deloc surprinzător rezultatul sondajului de săptămâna trecută.
Asta din câteva motive extrem de simple. 🙂 Î primul rând, noi, ca nație, nu agreăm deloc serviciile plătite. Dacă avem de ales între parcarea într-un spațiu organizat, contra cost, sau pe trotuar, gratis, majoritatea alegem ultima variantă. Apoi, pentru că nici nu avem puterea financiară a englezilor. E mult mai ușor să plătești 200 euro pe lună pentru a intra cu mașina în zonă centrală când salariul tău nu este de 500, ci de 3000 de euro.
Deloc de neglijat este și aspectul alternativelor oferite de transportul în comun. Din moment ce acesta este slab dezvoltat, nu respectă un program fix și este aglomerat, nu văd de ce l-am alege. Iar ultimul motiv ține de încrederea în autorități – plătim deja destule taxe despre care guvernanții ne-au spus că vor fi folosite în interesul nostru, dar tot pe apa sâmbetei se duc…
Bine punctat.
Exact asta e situatia.
De undeva trebuie sa incepem, dar ne invartim in cerc si nimeni nu vrea sa apuce pisica de coada.
Asa ca nu prea vad o rezolvare prea curand … poate optimist vorbind peste 20-30 de ani
Si inca un motiv ar fi ca lumea nu intelege cum ne afecteaza poluarea.
Efectele poluarii asupra sanatatii nu apar de pe o zi pe alta sau sunt atribuite ghinionului.
In Romania, asta e mai greu. Avem rata cea mai mare din EU la boli tratabile care duc la deces!
Eu nu inteleg o chestie…taxa aceea platita de soferii ce au masini mai vechi…cu ce va ajuta la reducerea poluarii? Se mere pe ideea ca nu toti sunt dispusi sa plateasca? si daca or sa fie mai multi soferi dispusi sa plateasca taxa si deci…mare diferenta sa nu fie inainte de introducerea taxei…revenim iar la intrebare: cu ce ajuta aceasta taxa la purificarea aerului in acele zone?…
Teoretic vor fi mai putini soferi care vor intra în zonele centrale ale orașelor, dar practic nu se va vedea diferenta, pentru ca cine are nevoie sau e comod intra si plateste.
Iar banii colectati ar trebui teoretic sa se investeasca in monitorizarea si combaterea poluarii … dar practic se duc la buget si de acolo in buzunarele unor „jmekeri”.
Dar de ce taxe doar in zonele centrale? Zonele de centura nu sunt la fel de poluate de traficul mare de masini?
O idee teoretic buna, dar sigur va fi implementata prost.
Eu vad aceasta taxa de poluare platita la nivel national (inclusiv de cei de afara care intra in tara) pe baza tipului de combustibil, normei de poluare, capacitatea cilindrica si anul modelului (nu anul primei inregistrari si nici al fabricatiei propriu zise)
Ideea de baza, dar atentie, nu zic eu ca e buna sau nu, este descurajarea celor cu masini vechi. Iar centrul e zona unde, traditional, ai primaria, finantele, etc.
Cres ca daca se urmareste reducerea poluarii atunci se va interzice traficul auto in Centru. Il faci pietonal si aia e.
Altfel e vrajeala
Chiar asa … sa faca centru pietonal … de la Unirea, Universitatii, Romana si Victoriei si macar 1 km in jurul acestora.
Nu am zis ca e fezabil. Am zis numai ca orice altceva e cam vrajeala.
A ar mai fi o idee ca numai mijloacele de transport fara motoare cu combustie sa fie permise (biciclete trotinete role, masini si autobuze electrica). Si ar fi Centrul mai curat fara ca mobilitatea (care oricum nu prea exista) fara sa fie afectata negativ.
Sunt chiar prea mulți cei 89 care vor să plătească pentru mașină și nu-i interesează de gunoaiele arse pe centură. Cât despre logica lui Daniel care nu ține cont de distanțele parcurse mă abțin. Mai sunt unii la Bruxeles care ies pe centură ca să treacă dintr-un cartier în altul fără taxă și fac ~10-15 km în plus la fiecare drum. Ar fi maxim de bine să învățăm din greșelile altora.
„Cât despre logica lui Daniel care nu ține cont de distanțele parcurse mă abțin” … pai deja platim in functie de distantele parcurse in mod direct prin acciza din combustibil care in mod normal ar trebui sa se duca macar partial in drumuri, poduri … tot ce tine de circulatia rutiera si pe de alta parte in monitorizarea si combaterea poluarii.
Numarul si marimea taxelor (impozit, RCA, Rovinieta, ITP, loc parcare, taxa parcare suplimentara, TVA, acciza din combustibil) mi se par destul de mari, la care se mai aduga si alte costuri (rata/cost masina, service, mentenanta, piese de schimb, accesorii, CASCO, combustibil, ulei, antigel, anvelope, spalatorie …) ridica costurile detinerii unei masini ce de multe ori depaseste utilitatea sa.
Eu am masina de vreo 3 ani si jumatate si pana acum nu am simtit nevoia ei.
Dar cand trebuie sa faci niste drumuri Bucuresti-Bragadiru cu ceva bagaje, chiar nu ai de ales.
Oricum masina o folosesc strict pentru nevoi urgente si absolut necesare si nu fac mai mult de 7.000 km/an
De multe ori ma duc pe jos sau cu mijloacele de transport in comun (in special cu metroul), dar este groaznic la orele de varf.
Daca ar fi mai mai multe mijloace de transport in comun (in special la metrou sa vina mai des) si ar fi gratuit, eu cred ca traficul rutier ar scadea la jumatate.
Eu cred ca gratuitate mijloacelor de transport, impreuna cu investii masive in tramvaie/trenuri metrou/autobuze si noi linii de tramvai, benzi dedicate pentru autobuze ar avea un efect radical asupra traficului si implicit al poluarii.
Ce ma supara la parcarile platite este ca in Bucuresti cel putin au cam exagerat cu preturile 5/10lei per ora e mult. Nu sunt adeptul masinutei, dar cand tot am nevoie sa merg cu o pereche de gemeni la doctor nu prea imi e usor cu transportul public.
Pe langa asta, sincer sunt cam micute si pentru cineva care sufera la parcare laterala e bleah