Din cauza sancțiunilor economice, Rusia nu mai are acces pe căi oficiale la hardware de la companii americane, așa că a început să caute alternative. Chinezii au fost primii care au sărit în ajutor și au lansat o placă de bază cu procesor Zhaoxin integrat. Procesoarele chinezești nu sunt nici pe departe la fel de puternice precum cele de la Intel și AMD, însă dispun de instrucțiuni x86, compatibile cu toate sistemele de operare și au suficientă putere de calcul pentru aplicații office.
Placa de bază este produsă de Dannie, un producător mai puțin cunoscut pe piețele vestice, și integrează un SoC Zhaoxin KaiXian KX-6640MA cu 8 nuclee la 2.7 Gh. Are GPU integrat, 16 lane-uri PCIe 3.0, controllere USB 3.0 și SATA, două sloturi RAM DDR4, două sloturi PCIe x16, două sloturi M.2 pentru SSD-uri și adaptoare Wi-Fi și patru porturi SATA. Consumul este de doar 25 W, însă procesorul este foarte slab, având la bază procesul de fabricație TSMC pe 16 nm. A fost testat de Tom’s Hardware și n-a reușit să egaleze nici măcar un Intel Core i3 de acum cinci ani.
Cel mai probabil, plăcile de bază cu procesoare Zhaoxin vor fi utilizate în Rusia doar de către instituții guvernamentale, bănci și alte companii. Producătorul nu a făcut public prețul,
Via Techspot
Alimentarea aia in 3 rail-uri iti spune cat de puternic este procesorul. Cautati o placa de baza pe amd / intel cu asa „mare” alimentare 🙂
Iar cele 2 porturi SATA sunt cam multe…
Dar posibil nu au nevoie de mai mult si nici tehnologia nu a evoluat prea tare la rusnaci.
Cel mai probabil Rusia isi va dezvolta propriile procesoare RISC-V pentru ca nu ii poate bloca nemeni fiind arhitectura opensource. Pe partea de office windows se ruleaza windows vor fi nevoiti ca sa se descurce cu chinezaria asta.
@monteamarius
” Rusia isi va dezvolta propriile procesoare RISC-V „”
sigur 🙂 ca asta fac ei mereu ha ha
Posibil, dar vor arata ca o caramida, specific rusesc.Pana atunci sa mai „fure” ceva informatii… ca tehnologie au :)).Si romanii ii intreceau pe partea electronica, pacat ca au distrus industria in loc sa o modernizeze.
Ca sa dezvolti o intreaga industrie aerospatiala (civila si militara) de top e clar ca ai ceva electronica la „bord” si mai ales in domeniul exclusivist al complexului militar ca nu depinzi de procesoare externe (vorbim de procesoare industriale de proces). Haterii mesteca cuvintele altora si confunda electronica de larg consum (PC-uri si console de jocuri) cu electronica industriala !