Samsung a ales sa continue seria Note, in ciuda problemelor cauzate de iteratia anterioara. Iar de aproximativ doua saptamani Samsung Galaxy Note 8 a devenit smartphone-ul meu de zi cu zi, asa ca l-am folosit ca si cum ar fi al meu si l-am testat in toate scenariile posibile.
Telefonul ne-a fost oferit in teste de Orange Romania prin programul Orange Smartphone Tester, un program la care si voi puteti participa pentru a testa ultimele smartphone-uri de pe piata.
In prima partea a anului, chiar dupa lansare, am testat Galaxy S8 Plus, flagship-ul companiei de la acea vreme, acum fiind inlocuit de Note 8. Voi face cateva referiri pe parcursul review-ului la acest smartphone, ca mi se pare ca se aseamana destul de mult cu Note 8.
Cuprins review Samsung Galaxy Note 8
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Deblocare cu iris-ul, fata sau amprenta + butonul de home si senzorul de bataile inimii
- Ecran si difuzor
- Camera foto
- Autonomie baterie
- Pret, disponibilitate, puncte PRO si CONTRA
Specificatii Samsung Galaxy Note 8
Incepem cu specificatiile pentru Galaxy Note 8, care nu-s deloc departe de cele de la S8 Plus. Dimensiunea ecranului e aproape identica (0.1 inch plus pentru Note 8), procesoarele sunt aceleasi iar variantele de stocare sunt identice. Dar avem diferente la memoria RAM, unde Note 8 are 6 GB iar S8 Plus doar 4 GB si la baterie, unde Note 8 are 3300 mAh si S8 Plus are 3500 mAh. Cei de la Samsung s-au speriat dupa episodul trecut si n-au mai indraznit sa puna o baterie mare pe noul model.
- Ecran: 6.3 inch cu rezolutie 1440 x 2960 pixels (~521 ppi) – 83.2% screen-to-body ratio
- Procesor: Exynos – Octa-core (4 x 2.3 GHz & 4 x 1.7 GHz) (versiunea din SUA vine cu Snapdragon)
- GPU: Mali-G71 (versiunea din SUA vine cu Adreno)
- RAM: 6 GB
- Memorie interna: 64 GB
- Camera: doua camere de 12 megapixeli spate (f/1.7, 26mm si f/2.4 si 52 mm), 8 megapixeli fata tot cu autofocus si f/1.7
- Baterie: 3300 mAh
- Sistem de operare: Android 7.1.1
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 5.0, senzor de amprenta, certificare IP68 – rezista la apa si praf
Design si ambalaj
Ambalaj. Nu sunt prea multe de spus aici, ambalajul de la Note 8 e identic cu cel de la S8 Plus iar in cutie gasim fix aceleasi lucruri: cablu USB – USB-C, casti AKG (pe care eu nu le suport, preferam de 1000 de ori mai mult cele din generatia 7 de telefoane), cheita pentru SIM si cateva adaptoare USB.
Design. Practic avem acelasi design de pe S8 si S8 Plus, doar ca intreg telefonul este cu cativa milimetri mai mare. Daca S8 Plus mi s-a parut mare, acesta e imens. Dupa testarea amandurora am tras concluzia ca S8 este varianta perfecta, pentru ca atat S8 Plus cat si Note 8 sunt prea mari si greu de manuit.
Insa raman la parerea ca si Note 8 arata perfect. Practic nu ai ce sa reprosezi acestui telefon la capitolul design, poate doar ca inca n-au gasit o solutia ca sticla sa nu mai adune toate amprentele de pe pamant. 🙂
Sistem de operare, aplicatii, utilizare si performante
Sistem de operare. Daca S8 Plus venea cu Android 7.0, chiar daca era lansat deja 7.1.1, Note 8 vine cu Android 7.1.1, chiar daca Android 8 Oreo era deja lansat. S-a inceput deja lucrul la Oreo atat pentru S8, S8+ cat si pentru Note 8, insa nu avem deocamdata o data oficiala de lansare.
Pentru ca am testat deja S8+, nu am observat nicio diferenta la nivel de sistem de operare, TouchWiz sau alte astfel de detalii. Insa am reusit sa nu-mi pun Nova Launcher pe el.
Aplicatii. Samsung si-a pastrat ultimul trend si nu a pus enorm de multe aplicatii inutile pe Note 8, dar tot am avut preinstalate cateva specifice Samsung si suita Microsoft. Apropo, daca ati avut vreodata un bonus de 100 GB pe OneDrive, de la Samsung, nu o sa puteti sa mai activati altul. La mine n-a mers.
In rest, aceleasi aplicatii Samsung pe care le stiti, plus un Bixby cu mai multe functii decat pe S8 Plus, pentru ca acum stie si sa vorbeasca si sa primeasca instructiuni. Ba chiar poate sa-ti deblocheze telefonul verbal, pe baza unei parole.
L-am testat, l-am antrebat cu vocea si cu accentul meu si merge decent. Insa tot are probleme in a gasi contacte, spre exemplu. Eu nu il vad util in vreo situatie anume. Singurul loc ar fi cand esti la volan, insa daca stai sa tipi de 5 ori la el probabil iti va pieri cheful si vei lua in cele din urma telefonul in mana.
In rest, Bixby ramane un fel de Google Now. Puteti folosi in continuare Google Assistant.
Utilizare. Stiti ca va spuneam, cu o oarecare dezamagire, ca inclusiv S8 Plus are 1% momente cand sacadeaza sau pierde frame-uri? Ei bine asta nu mi s-a intamplat niciodata cu Note 8. In sfarsit Samsung a facut ceea ce trebuia. Poate ajuta si cei 6 GB RAM, din care de obicei sunt cate 2 GB liberi.
Performante. Pentru ca stiu ca exista amatori de cifre, mai ales ca doar ce s-a lansat iPhone 8 si rupe in benchmark-uri, am facut si testele obisnuite in AnTuTu si GeekBench.
Din pacate, tot sub iPhone este.
Deblocare cu iris-ul, fata sau amprenta + butonul de home si senzorul de bataile inimii
Cred ca daca voiam puteam sa iau copy-paste tot capitolul de la S8 Plus si sa-l pun aici. Nimic nu s-a schimbat, avem toate optiunile acestea de deblocare si totul functioneaza la fel.
Butonul de home merge exact la fel si isi face treaba bine. Deblocarea cu fata din nou, cateodata merge instant, altadata nu merge deloc fie ca e zi sau noapte. Am fost uimit sa vad ca merge in situatii de lumina slaba, ca daca e noapte nu merge deloc, si dezamagit sa vad ca nu merge cand e soare, cateodata. De altfel, uneori a mers chiar si daca purtam ochelari si casti in acelasi timp.
Senzorul de bataile inimii si cel de amprenta sunt puse tot una langa alta, langa cele doua camere de pe spate. Nici nu m-am mai sinchisit sa-mi setez amprenta ca nu am cum sa ajung confortabil la el. Asa ca m-am regasit in multe situatii cand am preferat sa-l deblochez folosind pattern-ul setat.
Ecran, difuzor, stylus
Ecran. De asemenea, e genial ecranul. Culori foarte bune, luminozitate la fel, contrast nu mai spun. Se vede ca e OLED si are o rezolutie imensa. Daca esti genul care apreciaza ecranele mari, Note 8 sigur e pentru tine.
In landscape, pe YouTube, avem aceeasi problema ca la S8+, cu barele negre pe laterale, insa care e in continuare rezolvata la fel, avand un buton care taie din video asa inca sa umble tot ecranul. Nu e deloc deranjant, mi-ar fi placut sa-l vad si pe LG G6, de exemplu, dar nu e acolo.
Difuzor. Nu avem nici aici stereo, doar un difuzor destul de puternic, cu bas slabut. Personal nu ma deranjeaza, e pacat ca-l poti acoperi in continuare cu podul palmei.
Stylus. Seria Note are, in plus fata de restul Galaxy-urilor, un stylus. Il poti folosi pentru a lua notite, pentru a desena sau pur si simplu pentru a manui dispozitivul. L-am incercat de cateva ori. Isi face treaba, e rapid si foarte precis dar imi este foarte clar ca se adreseaza doar unei mici categorii de utilizatori. Nu si mie. Ah, si poti desena lucruri ca si cea de mai jos si le poti trimite prin mesaje:
Camera foto si video
Deja camera foto de pe S8 si S8+ era foarte buna. Chiar si cea de pe S7 si S7 Edge era buna de tot. Acum, pe Note 8, avem aceeasi camera foarte buna plus inca una, pentru zoom 2x. Se vede clar ca a doua camera ofera calitate mai slaba a fotografiilor, insa e foarte buna pentru zoom sau portrete, folosind functia Live Focus, care-ti permite la final sa alegi si fotografia dorita: wide sau nu. Poti sa-ti faci chiar si selfie folosind camerele de pe spate si pentru ca spatele e din sticla te poti incadra destul de bine in poza. 🙂
Meniul camerei
Poze
Veti vedea multe poze dublate, una fiind mai aproape, acelea sunt facute folosind camera secundara, cu zoom 2x.
Video
Gasiti cateva filmari facute cu Note 8 in albumul acesta de Google Photos.
Autonomie baterie
Va marturisesc cu tristete ca bateria nu tine o zi de folosire moderata: trezit dimineata, mers la birou, ajuns seara acasa cu 15-30%. Autonomia fiind de undeva la 14 ore. Evident, asta cu Wi-Fi, 4G, Bluetooth si Location pornite. Totul la maxim. Probabil ca daca l-ai pune in Power Saving Mode ai reusi o zi intreaga.
Ecranul putin mai mare si bateria mai mica isi spun cuvantul, autonomia fiind mai slaba decat la S8 Plus.
Pret, disponibilitate, puncte PRO si CONTRA
Samsung Galaxy Note 8 este disponibil la Orange in stoc la un pret standard de 969 euro, fiind lansat de cateva zile. La abonament preturile incep de la 595 euro.
PRO
- Pastreaza cel mai bun design de telefon din 2017
- Acelasi ecran extrem de frumos
- Un plus maricel pentru partea de camere, pentru cei care fac portrete sau au nevoie de zoom.
- Vine in varianta DUAL SIM sau SIM + card micro SD
- Extrem de rapid, fara sacadari sau pierderi de frameuri
CONTRA
- Foarte mare, prea mare pentru mine cel putin
- Senzorul de amprenta a ramas tot prost pozitionat
- Bateria mai mica, nu tine o zi
- Pentru majoritatea persoanelor nu se justifica diferenta de pret de la S8 Plus, poate doar pentru RAM
Bateria e mai mică ca să-i facă loc stylus-ului, nu că ar bubui.
senzorul de amprenta e perfect pozitionat daca tii mana corect Scanarea iris functioneaza si noaptea dar cateodata nu vrea , iar uneori deblocheaza instant.Ecran mare dar impecabil ca imagine relaxant la un film deoarece nu mai e asa ingust ca de ex la s6.Minusuri _ nu are port IR nu are senzor temeratura ceea ce mi se pare o prostie pentru ca s6 il foloseam pe post de telecomanda.
plusuri:as zice ca e un telefon complet are cam tot ceea ce ti ai dori puteau sa i puna difuzoare stereo dar are unul mare care se aude f tare.Daca vrei bass iti pui casti sau scoti semnalul pe statie.Stilusul e remarcabil de exact.Telefonul este ff util cuiva care lucreaza si are nevoie de capacitatile sale .Nu se preteaza cuiva care doar vb la el datorita marimii.
e dual sim dual active? poti sa folosesc ambele numere in paralel (sa apara ton de „Apel in asteptare” pe cea de-a doua cartela?)
oare este vreunul din voi care sa nu se lege de evenimentul precedentului model
Ma poate ajuta si pe mine cineva nu pot da mesaje dupa note 8
Buna,
Mi-am cumparat un Samsung Galaxy Note 8 in urma cu cateva zile, mi se pare cel mai bun telefon pe care l-am avut pana acum, se misca bine, face pozele impecabil, dar fost putin costisitor, ce-i drept.
Am avut o problema dupa ce am cumparat telefonul, cateva zile nu am gasit nici o husa ok, bine, doar huse silicon chinezesc si plastic ieftin, nu ai cum sa protejezi un telefon care a costat atat cu o coaja.
Daca mai este cineva in situatia mea, eu am gasit un site, este romanesc si am vazut ca au doar huse uag, se numeste carcasadura.ro – in cazul in care mai sunt persoane in situatia mea.
As vrea sa imi cumpar o pereche de casti mai bune pentru el, pe cele din pachet am calcat din greseala, ce imi recomandati?