A venit si randul lui, a mult-asteptatului Samsung, al patrulea S din galaxia coreenilor. L-am dorit mult la butonat si, cu greu, l-am primit, tot de la eMAG. Multumim baieti, ati facut ce altii n-au vrut/n-au reusit. Va zic doar atat, ca sa va deschid apetitul la citit, Galaxy S4 este un pic altfel, un pic mai bun. Haideti sa vedem de ce.
In ultima vreme am testat multe smartphone-uri, de la cele mai scumpe la cele mai ieftine. Mi-am facut o idee despre piata si despre ce le poate diferentia si am ajuns la urmatoarea concluzie: e greu, daca nu aproape imposibil, sa mai diferentiezi smartphone-urile de top daca esti un utilizator obisnuit. Toate merg la fel, se misca bine si arata bine, in linii mari. Atunci ce mai ramane? Pai sa vedem…
- Ideea de baza
- Design si ambalaj
- Ecran
- Sistem de operare, performante, aplicatii si functionalitati, navigare pe internet
- Autonomie in folosire
- Camera foto si video
- Specificatii
- Pret, disponiblitate si concluzie
Ideea de baza
Samsung si-a dat seama de cele de mai sus si a ridicat standarul specificatiilor doar atat cat sa-i ajunga pe cei ce-si anuntasera deja telefoanele: HTC One, Sony Xperia Z, BlackBerry Z10, LG Nexus 4. Mai mult nu era nevoie la capitolul specificatii pentru ca, dupa cum ziceam, toate-s la fel acum. S-a ajuns la un punct unde nu e nevoie de mai mult, cel putin deocamdata. Insa au pariat pe altceva: mai multa functionalitate, mai multa inteligenta si software mai complex.
Pana la urma, la ce e buna o configuratie de monstru IT daca n-ai ce software sa rulezi pe ea, daca nu iti este utila in viata de zi cu zi si daca nu e usor de folosit? Asa a aparut Galaxy S4, un telefon ce se vrea mai mult decat o bucata de plastic cu internet, se vrea a fi un partener de viata.
O idee extraordinara, daca ma intrebati pe mine, insa oare a reusit Samsung sa faca ce si-a propus?
Design, ambalaj si constructie
Ambalaj. Cunoastem deja incercarea Samsung de a apropia Galaxy-ul de natura, inca de la interfata adusa pe S3. Asa se face ca acum cutia lui S4 seamana cu o bucata dreptunghiulara de lemn. O idee buna? Nu stiu exact daca are importanta. Ce este de apreciat e ca au facut-o din material reciclabil si au imprimat textul cu cerneala de soia.
Design. Samsung Galaxy S4 arata extrem de bine cand il vezi pe masa, cu ecranul in sus. Partea frontala, daca e neagra, inspira eleganta, marginea laterala cromata aduce rafinament, forma e aleasa bine. Ce mai, e frumos.
Pana il intorci si vezi spatele, care nu are nici in clin nici in maneca cu pozele originale. Mie unul mi se pare urat, cheap, ieftin, prea glossy. Prea… prea ca la tara. Sa speram ca vor aparea capace cu adevarat negre, care sa-i salvezi pe proprietari de acest blestem al bling bling-ului.
In concluzie, daca te poti obisnui cu spatele, sau daca-l acoperi cu o husa/cover/capac atunci Galaxy S4 ramane frumos.
Calitatea constructiei. Pe mine unul HTC One m-a impresionat cu putine lucruri, dar unul dintre ele a fost calitatea constructiei, pentru care HTC e deja cunoscuta. Samsung, pe de alta parte, nu se dezminte si continua sa faca plasticuri, in loc de aluminiu. Stiti banda aceea laterala, cea cromata, de care va ziceam. E din plastic, plastic la care se vad imbinarile la colturi. Exact… ieftin. Cu toate ca nu e deloc asa, daca e sa ne luam dupa gaura lasata in buzunar.
Ecran
Pai, v-am mai zis ca sunt toate la fel, nu? Aceeasi poveste si aici: ma uit la One, ma uit la S4 si ma uit la Nexus 4, vad diferente doar de contrast si culori intre ele, variabile ce pot fi schimbate usor din software.
Insa adevarul e numai unul: Samsung Galaxy S4 are un ecran genial, arata extrem de bine. Poate are un pic cam exagerate culorile, lucru care te face sa crezi ca pozele facute cu ajutorul camerei din dotare sunt mai bune decat in realitate. Am patit-o si pe S3, si pe One.
Sistem de operare, performante, aplicatii si functionalitati, navigare pe internet
In sfarsit a venit si randul capitolului unde putem sa diferentiem noul telefon Samsung de restul. Capitolul unde software-ul face familie buna cu hardware-ul. Sau nu e chiar asa?
Sistem de operare. Avem parte tot de Android 4.2.2 „Jelly Bean” cu mici schimbari pe partea de interfata si organizare a setarilor, un lucru absolut esential, daca ma intrebati pe mine, avand in vedere dotarile care nu se mai termina.
Si daca tot vorbeam de familia buna dintre hardware si software haideti sa va soptesc ceva la ureche, incet sa n-auda nimeni: cateodata S4 mai agata la intrarea in meniu, sau la unele operatii simple, de altfel. La fel ca toate smartphone-urile de rand. Mai au nevoie de putina optimizare. Cine stie, poate Android 5.0 (sau 4.3) va repara din micile neplaceri.
Performante. Mai are rost sa vorbim despre performante? Vrei un joc? O aplicatie? Orice. Descarci, te joci la maxim si asta e. Nu exista ceva ce sa nu mearga, pana la urma e o configuratie de top. Insa pentru fani am facut si doua teste, unul cu AnTuTu si unul cu Quadrant. In ambele cazuri rezultatul a fost asemanator cu cel de la HTC One.
Aplicatii si functionalitati. Aici S4 incearca sa se diferentieze de restul, cu aplicatii integrate si functionalitati mai multe. Deja le stie toata lumea: derulare cu privirea, pauza automata la video-uri atunci cand nu te mai uiti la ecran, comenzi cu mana fara sa atingi touchscreen-ul si altele.
Dintre toate acestea mi-au mers cel mai bine derularea cu privirea si oprirea automata a video-urilor. Din pacate n-au mers nici ele tot timpul. Folosirea touchscreen-ului fara atingere n-a mers niciodata.
Daca trecem la aplicatii atunci sa vorbim, in primul rand, despre S Health: o aplicatie care-ti permite sa-ti urmaresti, sa-ti schimbi sau imbunatatesti stilul de viata. La ea se pot conecta tot felul de gadget-uri, fie ca e vorba despre o bratara care-ti da bataile inimii fie ca e vorba de cantarul Samsung. Totusi, o poti folosi si daca nu le ai pe acestea. Are un pedometru, care merge binisor, o aplicatie pentru antrenament, una pentru greutate si una pentru alimente, la capitolul monitorizare. Cel mai interesant mi s-a parut modulul pentru confort, care-ti zice temperatura si umiditatea mediului ambiant.
Pe langa S Health, Samsung a mai adus cateva noutati in S4: un translator, S Translator, care traduce atat din cuvinte scrise cat si din cuvinte dictate, un fel de Google Translate mobil, o aplicatie numita Group Play, care iti permite sa rulezi aceeasi melodie pe mai multe S4 aflate in aceeasi incapere si pe care, evident, n-am avut cu cine sa o testez si o aplicatie de Album de Povesti, care-ti sugereaza albume atunci cand faci mai multe poze intr-un singur loc.
Ce mi-a mai placut, tot la capitolul software, a fost posibilitatea de a adauga 9 secunde de sunet la poze. Din pacate, daca trimiti poza pe email sunetul se pierde. Puteau sa gaseasca o metoda de sharing mai buna, sa mearga si pe alte dispozitve in afara de S4.
In concluzie la acest capitol, imi este greu sa spun daca Samsung a reusit, sau nu, sa se diferentieze de altii prin plusurile la nivel software aduse noul varf de gama. Se prea poate ca o parte din public sa le gaseasca atractive si sa cumpere telefonul pentru ele, restul il vor cumpara doar pentru cum arata si pentru specificatiile bune. Un lucru e sigur: si-au mai crescut cu un pas sansele de vanzare.
Navigare pe internet. La fel ca si la performante, nu prea sunt multe de spus aici. Totul merge rapid, ca uns. In continuare S4, la fel ca si S3, mi se pare cel mai mare si incomod telefon de pe piata, facandu-l greu de folosit cu o singura mana si usor de scapat pe jos. Mai ales ca-i tot lucios.
Autonomie in folosire
In ziua cand l-am primit i-am terminat bateria de doua ori. O data de la 30-40% si o data de la 70%. Practic, am terminat doar o singura incarcare. A doua zi am reusit sa o termin, din nou, pe toata. In schimb, de la a 3-a incarcare a inceput sa tina mai mult. Cu o utilizare intensa te va tine o zi, de dimineata pana seara. Daca-l folosesti mai lejer ai sanse si la doua zile cu soare, nu 48 de ore. 🙂
Cu alte cuvinte, se incadreaza in standard, pentru ca tot cam atat tin toate smartphone-urile din ziua de astazi.
Camera foto si video
Camera are 13 megapixeli si face poze bune, spre foarte bune, insa nu-s exceptionale. Pe ecranul telefonului se vad mai bine decat pe calculator, probabil din cauza culorilor. Va las pe voi sa decideti ce si cum, din exemplele de mai jos.
Foto
Video
http://youtu.be/AytD2re-Z9U
Specificatii
Procesor | Quad-core 1.9 GHz Krait 300 + Adreno 320 GPU (Snapdragon 600 Chip) |
Memorie | 2 GB RAM |
Stocare | 16 GB flash + slot card micro SD |
Ecran | 5 inch – 1080 x 1920 px rezolutie – touch capacitiv |
Porturi | 1 x USB (prin microUSB), jack 3.5 mm |
Conectivitate | Wi-Fi (802.110 b/g/n), 3G+, LTE, bluetooth |
Senzori si accesorii | G-Sensor, camera 2 MP pe fata, 13 megaxpieli pe spate, speakers |
Baterie / Masa | 2600 mAh / 130 grame / 7.9 mm grosime |
Sistem de operare | Android 4.2.2 „Jelly Bean” |
Pret, disponiblitate si concluzie
In concluzie, Samsung Galaxy S4 este un telefon bun, spre foarte bun. Un telefon pe care mi-ar placea sa-l am insa care implica si cateva compromisuri: prea mare, prea lucios si sclipicios. Este clar un pas inainte fata de concurenta si cu doi pasi fata de vechiul S3 dar inca ramane cu vechiile obiceiuri de la Samsung: calitatea constructiei nu este de cea mai mare clasa.
Varianta testata, pe negru, o puteti gasi la eMAG la pretul de 2850 RON. Au si pe alb, la acelasi pret.
Marius a zis
Darius, cred ca vroiai sa spui „blestem al bling-bling-ului”. In fine, asta e mai putin important. M-asteptam totusi de la un review sa mentioneze si punctele slabe ale telefonului, in afara de pret si carcasa de plastic,: se incinge foarte tare, temperatura indicata de senzor este cu 5 % grade mai mare decat cea reala din cauza caldurii degajate de procesor + caldura mainilor, tenta usor rosiatica a ecranului pe fond negru + textul denaturat pe fundal negru atunci cand faci scroll.
Darius a zis
Depinde, temperatura data de senzor coincide de multe ori cu realitatea. Am comparat-o cu alte termometre. Insa, intr-adevar, daca-l ti in mana mai mult se va schimba, dar nu cu 5 grade.
Si da, telefonul se incalzeste daca e utilizat intens. Restul problemelor nu le-am observat.
Ai un S4 la indemana?
Marius a zis
Da, il am din prima zi. Deci am avut timp sa-l cercetez si testez pe indelete. Niciodata nu mi-a aratat corect temperatura, mereu cu 5 grade peste. Vorbim de conditii normale de utilizare, nu de tinut bibelou prin casa si dupa aia pus sa-ti arate temperatura.
Exe a zis
Eu as zice sa corectezi acolo la carcasa din lemn, ea este dreptunghiulara nu patrata, la fel si telefonul, dreptunghiular avand colturile usor rotunjute.:P
Alexandru a zis
Cum ai testat si HTC one, sunt curios care te-a impresionat mai mult, si de ce.
Darius a zis
HTC One mi-a placut mai mult pentru calitatea constructiei si finisaje. In rest telefonul se misca impecabil, chiar mai bine decat S4 la capitolul interfata, cateodata.
Pe de alta parte S4 mi se pare mai elegant, One e mai sport. Insa calitatea constructiei e sub cea de la One.
Camera de pe S4 mi se pare mai buna decat cea de pe One.
ionyva a zis
Si peste o luna se anunta Glaxy S5 care va fi de 2 ori mai performant si mai placut la aspect ca asta :).
ionyva a zis
Normal ca nu se pune accent pe calitate pentru ca, nu va fi folosit mult de utilizator, maxim 2-3 luni pana apare urmatorul si tot asa.
alex a zis
sall baieti. vreau sa il intreb pe darius la s4 ce culoare iti mai mult negru sau albu ?? eu sunt in dilema nuj ce sa aleg .
chelu bogdan a zis
salut .acest comentariu este util pentru cei ce vor sa isi cumpere samsung galaxy s4.eu l.am achizitionat exact dpa putin timp dupa ce a aparut la pretul de 2850 lei .dupa parerea mea eate un telefon bun dat nu exceptional i-as da o nota de 8 per total si anume: nota 9 la procesor.9 pentru camera.10 la memoria ram mai bine de atat nici ca se putea cel putin pana in acest moment.telefonul se misca foarte bine nu are lag nu se blocheaza .7-8 la baterie comparand cu un note 2 (fostul meu telefon) la care ajungeam cu bateria undeva la 2 zile si ceva,in timp ce s4 se casneste sa ajunga la 1 zi .1 zi si ceva.ca orice telefon are plusuri si minusuri .ca minusuri ar fi :carcasa extren de proasta facuta 100%100 dim plastic ieftin care se zgarie ,geamul de la camera iar la fel destul de prost in doar 3 saptamani mi sa cam zgariat cam urat.nu sunt fan apple dar comparand iphone 5 si s4 consider ca iphone 5 este mai bun doar pentru simplu fapt ca are carcasa din aluminiu comparat cu pladtic de proasta calitate.in rest este un telefon destul de ok cu foarte multe functii.atat am avut de zis decizia este a voastra.
R a zis
Salutare. Doresc sa-mi procur un telefon. Stau la dubii ce sa aleg intre Samsung Galaxy S4 si Samsung Galaxy Note 2(Note 2-ul l-am butonat deja si mi-a placut.) Va rog sa ma ajutati posesorii acestor 2 telefoane sa aleg. Cei care detin S4, va rog sa-mi spuneti daca functia Smart Scroll functioneaza si pentru documente in format .pdf sau .doc. si de asemenea cum va descurcati cu bateria(cit va tine si cit de tare se incalzeste). Daca aveti placerea si posibilitatea atunci va rog posesorii sau cei care au avut contact cu aceste 2 telefoane sa-mi spuna parerea lor avind in vedere suma investitiei ce o voi face. Scopul utilizarii: lucrul cu documente(din domeniul medicinei), fotografiere, filmari, entertainment.
puyy a zis
S4 mie imi place ff mult detin un s4 de cum a iesit am avut s3 si iphone 4s iar s4 mi se pare ff tare eu joc jocuri ff mult iar an privinta asta ee smecher tel antradevar se cam ancingea dar cu ultimul update se incalzeste cand joc dar mai putin daca nu va functioneaza bine senzorii eu am avut probleme dupa ce am sincronizat acontul de google si miau instalat automat programele care le aveam pe s3 solutia restart din fabrica si nu mai sincronizati tot instalatile din nou iar cu economia energiei activata tine si 2 zile fara probleme bineinteles daca unu joaca 4 ore incontinuu se descarca ca doar nu psp :)) iar daca vreti o versiune mai buna a iesit d4 active care e waterproof si nu intra nisip e ff fain si dif e mica vreo 50 de euro an plus fata de s4 normal …..
Andy a zis
Ce pot face in privinta incalziri telefonului ?
Darius J. a zis
Nu mare lucru, si cel de la mine se incalzea in jocuri.
Diana a zis
SAMSUNG-UL MEU SE INCALZESTE SI CAND INTRU PE INTERNET ..dupa catva minute se incalzeste e ok sa se intample asa ?
Chris Tee a zis
Frate detin S4 I9505 ma joc ce joc vreau si nu se incinge deloc deloc … nu am momentan nici o problema cu el .. doar ce ma deranjeaza fata de S2 ca am avut un S2 ala se misca mai bine in meniu asta are putin LAG nu inteleg de ce .. i – as baga alt soft .. a avut cineva problema asta ?
Laurentiu Vasilescu a zis
Articolul este foarte interesant, nu de mult timp mi-am achizitionat si eu Samsung Galaxy S4, din punctul meu de vedere este un telefon foarte bun, se misca foarte bine, viteza de conectivitate la internet si de incarcarea paginilor este foarte rapida. Pozele facute cu acest telefon sunt de calitate, iar design-ul imi place mult, asta este si motivul pentru care l-am cumparat.