Hexa core-urile Gulftown, actualele procesoare high end de la Intel, vin la pachet cu un cooler mai performant decat ce ne-a obisnuit industria CPU-urilor pana la ele, cu heatpipes si un design tip turn (tower cooler). Iar modelele Sandy Bridge cu multiplicator deblocat folosesc acelasi sistem de racire.
Insa pentru procesoarele Sandy Bridge E, care de pe data de 14 noiembrie 2011 vor prelua segmentul high end, Intel are alte planuri. In luna august aflam ca aceste CPU-uri vor fi vandute in varianta tray, pentru ca la nivelul lor oricum cooler-ul box nu prea este utilizat, clientul optand pentru o solutie de racire mai performanta.
Acum Intel ne anunta ca va exista si o varianta box, insa cu un cooler cu apa, o premiera in lumea procesoarelor. Sistemul de racire este realizat de Asetek, si este unul inchis, cu o pompa si un ventilator de 120 mm. Iar aceste doua elemente sunt impodobite de LED-uri albastre in culoarea consacrata Intel.
Totodata, acest cooler cu apa va fi vandut si separat, fiind compatibil pe langa socket-ul LGA2011 si cu LGA1366, LGA1156 si LGA1155. Preturile inca nu au fost comunicate. Si nici nu se stie daca noua versiune box va depasi pragul de 1000 $…
intelu cam devine apple, bani dati pe…nimic?
Marketing curat , am mai auzit undeva de aasta , Apple va spune ceva ?!
De cand Intel si Apple s-au luat in brate Intelul a invatat ceva , MARKETING !!
@alin & sorin … uitativa in benchuri … pe lab501 a fost testat buldozerul de top cu 2600k amandoua stock… si 2600k a castigat in majoritatea benchuruilor(nu vreau sa zic ca a sters pe jos) … deci noua serie chiar va sterge pe jos de tot cu buldozerele …
concluzia … cat dai pe procesor atata face … 8 core amd < 4 core intel … valabil si la pret si la performanta 😀
In sfarsit se revolutioneaza racirea la procesor. Acum sa vedeti super procesare la frecvente mici.
Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!
buldozer e in aceeasi categorie de pret cu 2500k, deci ala va fi competitorul lui, ceea ce in mod curios nu a testat lab501…
@rapster
Uite-te si tu pe alte situri (cum ar fi tomshardware, anandtech, guru3d, benchmarkreviews) si observa ca, intradevar, Bulldozer se arata a fi cam la nivelul unui i7 2500k mai degraba. Cu mentiunea, f importanta, ca noile instructiuni FMA4 si XOP care-l face imbatabil(putin spus), fata de oricare alt concurent de pe piata, abia isi asteapta compilatoarele pt a permite generarea de cod pentru aceste instructiuni.
Despre baietii de pe lab51, nu pot sa spun decat ca ii felicit pt concursul recent castigat. Sunt cei mai tari la overclocking. Problema lor e ca sunt victimile propriului succes si sufera in mod evident de grave deformatii profesionale. Sa benchuiesti un nou procesor cu arhitectura speciala – avand mai degraba 8 jumatati de nuclee fizice as zice eu – , cu superPi-ul, e ca si cum ai evalua o masina cu motor in V8 dupa cati Cp scoate un cilindru. Si daca scoate mai putin decat un cilindru mai mare) al unui motor cu numai 2, ce-i? E cumva motorul cu 2 mai puternic, mai eficient? Dealtfel, pe toate acele situri n-am vazut sa fie testat Fx-ul cu superPI…
Asa ca, sa apreciem noutatea si sa nu ne grabim la dat ca parul. Cum se grabesc destui si n-am inteles de ce…
Eu nu i-am înţeles niciodată pe copiii care-s fani Intel sau AMD şi lasă comment-uri pasionale despre procesoare! Mai daţi-le drecu’, sunt doar nişte plăcuţe din comp, nu trebuie să faceţi dragoste cu ele! :)) Toate-s bune şi proaste în acelaşi timp, important e ca fiecare să-şi aleagă ce-i este util …
@DV
si la ce o sa foloseasca FMA4 si XOP ?
crezi ca vor avea vreo sansa in fata la i7 39xx ?
Există vreo sală de curse unde se întrec procesoarele? :)) Altfel, nu văd de ce ar conta care pe care întrece! :)) În România, la salariile de rahat, cel mai bun procesor e cel cu un raport cât mai bun preţ / calitate! Sunt absolut sigur că şi cu un i5,i7 şi cu un Phenom II sau un FX poţi folosi compul ptr programe, jocuri, filme, etc … Iar procesoarele astea de peste 1000 Euro pot fi cele mai tari din Univers, nu-şi justifică preţul!
daca te intereseaza raportul pret/calitate inseamna ca esti fan amd.
deci, spune si tu, ii intelegi pe astia cu intelu` lor?:))
Nu-s fan AMD! Un raport bun preţ/calitate au de exemplu Intel Core i5 2320 şi AMD Vision A8-3850! Nu sunt cele mai tari dar sunt excelente pentru necesităţile reale ale majorităţii! În rest, cine vrea să aibă cel mai tare procesor în testele sintetice, să plătească mai mult, sunt banii lui, e liber să-i arunce pe ”detalii tehnice”! :))
Pt cei dornici există acum teste FX-8150 vs i5 2500k, unde și acolo în majoritatea situațiilor și-o ia pe coajă.
Referitor la SuperPI, uneori e util scorul de aici pt. a vedea comportamnetul unui singur nucleu. Unde te ajută, păi la Solidworks partea de Motion nu știe de multithread și 8 nuclee slăbuțe vs 4 ceva mai tari nu prea fac față.
Parcă la randări video mai slabă rușinea AMD însă se duce naibii uitându-ne la ce randament energetic are 🙁
Se pare că și intel ar avea ceva probleme de să pună răcire cu apă by default la un CPU. Mă refer la Sandy Bridge E.
Dar vorba unui antevorbitor, sunt niște biete componente, în viață sut chestii mai importante.
Succes dragii mei!
FX-8150 nu mi se pare cea mai bună alegere! La aproximativ 1000 Lei cât costă, ieşi mult mai bine în acelaşi preţ cu A8-3850 (cam 600 Lei) + Radeon HD 6670 cu 1 GB GDDR5 (cam 400 Lei) în hybrid graphics cu placa video din procesor! Deci la 1000 Lei în loc de o singură piesă de procesare FX-8150 poţi avea 1 piesă de procesare + 2 piese video în hybrid crossfire! Decât 8 nuclee inutile mai bine 4 nuclee şi putere video! 🙂 Cam aşa văd eu raportul bun preţ/calitate …
@ Vivio
Am impresia ca n-ati nimerit deloc bine cu exemplul dat de dvs. In Solidworks 2010, testat fiind de cei de la tomshardware, Fx-8150 e peste i7 2500k, stand foarte bine la aritmethic si multimedia integer/floating-points performance(- unde depaseste si 2600k).
Iar Soliworks-ului Motion stiam ca multithreadingul ii face tare bine.
Oricum, e clar ca nu coreleaza scorul la superPi cu Solidworks.
Ca idee generala, nu cred sa mai existe aplicatie recenta care sa solicite doar un singur nucleu, si s-o faca la modul de a-l ingenunchea pe unul din generatia actuala. Iar viitorul e cu atat mai mult al multithreadingului.
@DV
Se poate da pagina care face referire la Solidworks? Am gasit ceva, dar facea referire la o parte din SW si anume partea de randare obiecte PhotoView 360. Sw nu e un soft in care partea de randare e ceva important. Aceasta componenta stie de multicore si altele importante stiu gen calcule FEM (partial doar). Insa partea de Motion e doar single thread din pacate. Partial datorita faptului ca procesul de calcul e unul liniar si ca implementarea unei paralelizari costa cam mult.
Tot la pagina lui Tom, partea de integer/float e cam ciudata. Teoretic AMD ar tb. sa fie tare la integer/slab la float (conform arhitecturii), dar e cam invers. Poate nu interpretez eu corect datele.
Din pacate insa multithread e un vis frumos la care multe aplicatii vor sa acceada, dar nu fac nimic.
Da, categoric viitorul este al procesoarelor multicore. Insa tb. realizat un raport ok intre puterea unui singur nucleu/si numarul de nuclee. Adica acum nu prea as avea ce sa fac cu 32 de nuclee de PIII@ 800MHz.
@Vivio
Tot la pagina aia cu Photoview m-am uitat si eu:
http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8150-zambezi-bulldozer-990fx,3043-15.html
Dar, in plus, instructiunile SSE (integer/float) si perfomanta in cazul lor sunt cele care conteaza cel mai mult pt Solidworks.
Stiu ca programul prefera calculele de baza seriale, pe un singur fir. Dar se pare ca nu doar Photoview ci si Simulation folosesc mai nou multithreadingul.
Iata de pilda:
http://www.cp-design.com.au/pages/workstations_pg1.htm
@DV
Da, e ce am spus și eu partea de FEM că e parțial motorizată cu multithread (tu ai spus numele pachetului frumos – Simulation).
Îmi pare f. rău că micul Bulldozer e pierdut în spațiu și cei de la intel calcă apa. Sau mai bn zis o folosesc pt răcire 😀
eu nu inteleg ceva: daca o aplicatie stie multithreading, atunci de ce se limiteaza doar la 2-4 nuclee? pai ori stie ori nu stie?
si de ce n-au testat macar experimental cele 2 instructiuni specifice ale buldozerului, cand o sa le vedem la lucru?