In ziua de astazi bancile isi cam bat joc de clienti si de banii lor, direct si indirect, marind comisioane, scazand dobanzi si uitand de securitatea sistemelor informatice. Asa se face ca m-am gandit sa punem cap la cap cateva reguli simple de securitate, ca sa nu ne trezim mai tarziu ca ne lipsesc bani.
Sistemele informatice din banci sunt proaste, asta e clar. Altfel nu poti explica faptul ca bancile au acceptat trei tranzactii cu acelasi numar de autorizare, care trebuia sa fie UNIC. Da, vorbim despre problema Raiffeisen de zilele astea. Asa ca e important sa ne luam cateva masuri de siguranta, ca nu le ia nimeni pentru noi.
Carduri, bancomate si POS-uri
Chitante si bancomate. Stiu, la unele banci chitantele costa bani dar daca scoti mai multi bani decat de obicei atunci e bine sa scoti o chitanta pe care sa o ti in portofel pana data viitoare cand iti verifici contul. Cum pana si scoatarea banilor din bancomat este operatiune electronica poate avea scapari si nu se stie cand vei avea nevoie de o dovada.
POS-uri la vedere. Platesc des cu cardul, foarte des, pentru ca e util si nu trebuie sa umblu cu banii dupa mine. Probabil asa fac si multi dintre voi. Eh, cand platiti cu cardul asigurati-va ca:
- POS-ul e la vedere, nu pe sub tejghea
- Are brandul unei banci cunoscute pe el
- Verificati suma de pe bon inainte de a-l semna, acolo unde e cazul
- Nu iti vede nimeni PIN-ul.
- Pastrati bonul cateva zile, pana verificati contul din nou. S-ar putea sa va fi taxat de mai multe ori.
Astea sunt doar cateva reguli simple, nu-s un expert, dar cu siguranta mai putem pune cateva pe hartie. Oricum, neaparat sa fiti atenti la cele de mai sus.
Carduri si PIN-uri. Cardul e bine sa stea tot timpul la voi, nu pe masa, nu pe bord la masina sau mai stiu eu unde. PIN-ul e de prefarat sa-l pastrati in minte, nu pe hartie, nu in telefon, nu in e-mail. In minte!
Internet banking-ul si calculatoarele
Calculator personal sau sigur. Eu imi verific internet banking-ul doar folosind calculatorul personal sau cel de la servici, unde stiu ca am acces doar eu si maxim administratorul de sistem si stiu ce programe am instalate. Nu intrati in contul vostru online de la banca folosind calculatoarele prietenilor, cele din internet cafe, sau alte sisteme despre care nu stiti nimic.
Antivirus. Este important sa aveti un antivirus instalat pentru ca banii vostri sa nu ajunga pe maini straine. Unele sisteme online de banking sunt mai sigure, altele nu. Asa ca e bine sa fiti voi siguri ca datele voastre nu ajung la cine nu trebuie chiar in timp ce le tastati. Antivirus, backup, antivirus!
Logout. Nu uita sa inchizi usa cand pleci de acasa, cam asta e ideea si pe internet. Da Logout din conturi cand nu mai ai treaba acolo, mai ales din contul de internet banking.
–
Alte solutii pentru a fi siguri online si offline?
PS: Intodeauna folositi un program de protectie, BitDefender Antivirus e o optiune buna.
Niciodata sa NU ai un card asociat contului in care iti tii economiile, daca ai 🙂 Pe card e ok sa tii doar bani de buzunar/cheltuiala.
@marten: Poti face depozite pentru economii. Cand ai nevoie de bani, anulezi un depozit…
Problema e ca intotdeauna exista posibilitatea sa iti scada mai mult din cont decat ai cumparat, dar niciodata nu iti scade mai putin decat ai cumparat. Interesanta si tehnologia asta! 😀
Vezi ca cititoarele astea de faci plata cu ele sunt destul de usor de modificat electronic (i.e. rescrii software-ul de pe el in conformitate cu standardul). In principiu exista (sigur exista) aparatura in magazine de tranzactie care copiaza PIN-ul introdus de la tastatura via microcontroller intr-un fisier pe calculator.
In orice caz tranzactia prin intermediul cardului nu mi se pare sigura (unde termenul sigur nu se refera neaparat la infractiuni comise de diferiti indivizi, ci si sa urmarire din partea statului); deci sfatul meu este sa aveti foaarte maaare grija :o) !
@Marten – perfect de acord cu tine, sumele mari se tin intr-un cont fara card atasat.
Am avut conturi pe la mai multe banci, dar am ramas la ING (nu fac reclama), mi se par cei mai OK atat la comisioane, cat si ca ofera alte facilitati gen bancomate numai in interiorul bancii, nu afara la tejghea, banking-ul online foarte sigur.
De ce spun ca este forte sigur, deoarece internet banking-ul la ING se face printr-un dispozitiv Digipas care se porneste numai prin introducerea unui PIN, dupa care iti da un cod de acces care se schimba la 40 de secunde, fiind aproape imposibila spargerea acestuia. Dar chiar daca ai reusit sa intri pe platforma online, pentru a face tranzactii iti trebuie generat alt cod.
In privinta securitatii online, si Raiffeisen sta bine, merge pe aceeasi metoda: criptocard care functioneaza numai cu card introdus in el, genereaza cod de access si cod de autorizare a transactiilor. Ca functionalitati sta mai slabut decat ING, nu poti face la fel de multe chestii din interfata online.
La Raiffeisen imi place metoda de acces la bancomat, cu cardul. 🙂
bancomat sau e-banking?:)