La aflarea acestei stiri mi-am adus aminte de cum derulam casetele video cu un creion sau pix. Trecand peste etapa nostalgica, Sony propune sa revolutioneze piata. Cum? Prin readucerea la viata a benzii magnetice, cea care a facut furori in anii 80 si a continua sa domine foarte mult timp.
Totul a fost posibil folosind benzi magnetice miniaturale la nivel nanometric. S-a optimizat distributia de ioni de argon pe pelicula, creand materialul magnetic. Banda moderna este acum de 74 de ori mai densa decat cea care se folosea acum multi ani. Dar nu va bucurati asa repede. Aceasta banda nu va fi inca disponibila pentru uz casnic, ci pentru servere. Intr-un viitor apropiat s-ar putea ca banda sa ajunga inapoi in casele noastre.
De de 185 tb si nu 186 tb ?
Intrebarea este de ce? In comparatie cu celalalte unitati de stocare, nu numai ca este extrem de lenta, dar de fiecare data cand se doreste accesarea unor portiuni de date necesita o derulare a benzii pentru accesarea lor… Maine, poimaine, o sa vedem ca Sony va reinventa discheta…
Citeste si tu ce inseamna LTO si iti va raspunde la intrebare.
Vorbim totusi de terabytes. Cat au HDD-urile acuma? 4 TB maxim? Pentru backup-uri serioase (gen statii virtuale, clipuri video la rezolutie 4k si alti balauri consumatori de spatiu de stocare – cum ar fi serviciile de backup ale VPS-urilor/DDS-urilor) e de bun augur. Si probabil ca o caseta nu costa cat un HDD de 2 – 4 tera.
Chiar la un amarat de 1 MB/s citire/scriere, daca o caseta de 185 TB ar costa vreo 50 de lei… Depinde si de costul echipamentului de scriere/redare.
Insa daca deja vorbim de 185 terabytes, sigur ne apropiem de petabytes.
Ioni de argon???
Cateva amanunte despre aceasta tehnologie aici:
http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201404/14-044E/index.html
Nu sunt specialist, dar din ce stiu, banda magnetica e singura care nu ”cade”. Asa ca toate datele stocate raman in siguranta, chiar si zeci de ani.
Se demagnetizeaza in timp…
~20-30 ani
30 de ani cele mai bune, si bluray-ul are 50 de ani cele mai ‘tipice’.
Lucrez in domeniul serviciilor audio-video si pot sa va spun ca intr-adevar arhivarea in siguranta a datelor culese este o mare problema. Desi mediile de stocare actuale si populare astazi ofera viteza si confort, ele nu ofera siguranta pentru un interval mare de timp. De ex o filmare stocata pe caseta miniDV poate ramane absolut intacta si nealterata pentru cel putin 30 de ani(eu personal am filmari de 15 ani), in timp ce un DVD sau BD reuseste sa se autodistruga fizic in scurta vreme. Straturile de plastic ce le compun incep sa se exfolieze in foarte multe cazuri. referirile pe care le fac sunt fata de materialele la care avem azi acces si nu la teorii sau la principii de functionare. Una este sa ai un BD de sticla din clasa gold si alta e ca poti cumpara in mod real numai chinezarii la 3 lei intrucat niciun distribuitor nu-si incarca gestiunea cu produse nevandabile. Deocamdata nici caseta aceasta nu e tocmai pentru omul de rand, insa deschide totusi drum catre optiuni de stocare cu mult mai sigure.
Back to stone-age