Pe data de 27 iulie 2010 studiourile Blizzard au lansat probabil cel mai asteptat joc al acestui an, si continuarea uneia dintre cele mai iubite strategii in timp real de pana acum, Starcraft II Wings of Liberty. Pentru cei ce nu stiu, avem parte si de un subtitlu pentru ca la Starcraft II Blizzard a decis sa imparta povestea singleplayer in trei bucati, cate una pentru fiecare tabara.
Si fiecare va fi lansata ca joc separat, si va costa corespunzator. Deci Wings of Liberty se concentreaza pe oameni, terrani, si mai exact pe Jim Raynor, eroul din primele incursiuni in acest univers. Majoritatea personajelor vechi se intorc, insa ne sunt introduse si cateva noi.
Povestea incepe simplu, insa pe parcurs devine din ce in ce mai complexa si interesanta. Patru ani au trecut de la deznodamantul din Brood War, si Raynor incearca sa razbune tradarea lui Mengsk, insa este confruntat cu posibilitatea de a o salva pe Kerrigan, si incep sa se dezvaluie planurile fiintelor supreme Xel’Naga, pe care va las sa le descoperiti singuri.
Gameplay-ul a avut insa putin de suferit. Campania, una mult mai lunga, pentru a justifica aceasta lansare in trilogie, este mult mai interactiva. Misiunile nu curg una dupa alta, ci le alegem voluntar in ordinea dorita. Iar upgrade-urile si unitatile le achizitionam intre misiuni, sau ca recompensa.
Totusi aceste aspecte, desi confera ceva variabilitate, afecteaza putin firul epic al povestii, iar arborele tehnologic este mai greu descifrat. Luptele sunt si ele mai haotice si mai scurte, pentru ca, similar Warcraft-ului 3, unitatile au toate avantaje si dezavantaje, si ajungi sa invingi sau sa pierzi prea repede si fara drept de apel.
Grafica este placuta, insa nu extraordinara. Si parca exceleaza la filmele dintre misiuni, decat in jocul efectiv. Iar implementarea fizicii in explozii este exagerata. Sistemul minim necesar trebuie sa includa un procesor la 2.6 GHz, 1 GB de RAM, 12 GB liberi pe HDD, si placa video GeForce 6600GT sau Radeon 9800Pro cu 128 MB memorie. Iar recomandat ar fi un CPU dual core, 2 GB de RAM, tot 12 GB pe HDD, si placa video GeForce 8800GTX sau Radeon HD 3870 cu 512 MB.
Totodata, Starcraft II are nevoie de o autentificare initiala pe Battlenet pentru a putea fi jucat. Aceasta masura este tintita impotriva pirateriei, si este ajutata de o implementare orientata puternic spre multiplayer. Demo nu exista, iar trailer-ul acestui joc de 60 $ il gasiti mai jos. Si speram ca urmatoarele titluri ale trilogiei, Heart of the Swarm si Legacy of the Void, sa soseasca in cel mai scurt timp.
L-am jucat 14 ore in continuu pot sa zic :), si a meritat. Storyline-ul mi-a placut, a fost un ending cat de cat ok, si astept urmatoarea parte.