Deși mai toate lumea pare că le detestă, microtranzacțiile au o contribuție importantă la veniturile dezvoltatorilor de jocuri, acestea ajungând la 58% din totalul încasărilor în ultimul an. Industria a înregistrat creșteri modeste year-over-year, încasările fiind de 37.3 miliarde de dolari, cu doar 0.1% mai mult decât intervalul precedent, însă microtranzacțiile au crescut cu 1.4% și au asigurat o cifră de afaceri totală de 24.4 miliarde de dolari. Titlurile care au adus cele mai mari încasări din microtranzacții au fost Call of Duty: Black Ops 6, Roblox și Fornite, ultimele două având un model free-to-play.
În majoritatea cazurilor, microtranzacțiile permit achiziționarea de iteme in-game pur cosmetice, însă există îngrijorări că anumiți dezvoltatori de jocuri se folosesc de acest model de monetizare pentru a oferi avantaje necompetitive consumatorilor care aleg să plătească. Totodată, sunt aduse tot mai des în discuție lootbox-urile, prezente în Counter-Strike, EA Sports FC 2025, dar și în multe alte titluri, care funcționează pe un model foarte similar jocurilor de noroc și pot induce un comportament nesănătos tinerilor. În ceea ce privește încasările din DLC-uri, acestea au crescut ușor, cu 0.8%, ajungând în prezent la 5.3 miliarde de dolari, în timp ce vânzările de jocuri AAA au scăzut cu 2.6% și au adus încasări de 10.7% miliarde de dolari, adică doar 28% din totalul încasărilor din industrie.
Sursa: Newzoo
Microtranzactiile sunt de ceva timp cele mai profitabile. Si sunt precum jocurile de noroc, devii un pic dependent de ele. Eu am patit-o cu o panarama de joc care mi-a placut mult. Intr-adevar, ofera un avantaj in joc datorita faptuli ca poti avansa mult mai repede si fara efort prea mare fata de cei care joaca regulat. Probabil de-aia nici nu tin distractiile foarte mult, pentru ca daca nu platesti, nu ai sanse reale sa-i egalezi macar pe cei care o fac. Dpmdv, feriti-va de ele, daca va prind in cursa, nici nu o sa va dati seama cand si cati bani bagati in jocurile astea.
Și pe mine m-au agățat în Black Ops 6. A început cu 5 euro pentru un skin și în câteva săptămâni am ajuns să cheltui 80 euro pe skin packs și alte prostii. Nici nu-ți dai seama cât cheltui pentru că în joc totul e cu puncte, nu-ți arată echivalentul în bani.
Eu pana undeva is de acord cu ele atata timp cat nu transforma jocul in pay-to-win. Exemplul meu: am jucat Path of Exile de vreo 10 ani. Jocul e complet F2P. Tot ce tine de tranzactii e legat de cosmetice (aste nu m-au interesat) si de spatiu de depozitare. Se poate juca foarte bine si fara oricare dintre ele . Am ales sa imi iau spatiu de depozitare pentru ca e la capitolul quality of life. In 10 ani am bagat cam 50$ in joc. Consider ca cei care mi-au dat gratis un joc pe care il joc de 10 ani merita macar atat din partea mea.
Au lansat Path of Exile 2 in early access in Decembrie 2024. Pentru a avea acces la el era nevoie de o cheie pe care o poti primi intr-un pack de 30$ care vine cu cheia si echivalentul in monede folosite in joc (300) pe care le poti folosi pt ce vrei (cosmetice, stash tabs aka spatiu de depozitare). Puteam sa astept minim un an pana jocul va iesi in varianta full si sa il primesc gratis in totalitate dar am ales sa il iau din primul moment si pentru ca voiam sa il joc si pentru ca sunt sigur ca il voi juca multi ani de acum inainte fara sa mai bag bani in el. Mai mult, toate microtranzactiile din Path 1 sunt transferate gratuit si in Path 2 (unele pe parte de cosmetica sunt urmeaza sa fie transferate, altele deja sunt transferate …e inca early acces).
Deci per total pana acum am investit 80$ intr-un microtranzactii in 2 jocuri pe care le joc de 11 ani aproape si pe care le voi mai juca mult si bine (daca nu crapa firma si se duc serverele). Comparativ cu asta, o luna de World of Warcraft costa aprox 14 euro, un expansion la Diablo 4 aprox 40euro … In Path 1 si in Path 2 am primit si voi primi absolut toate expansionurile gratuit.