Asa cum am spus si eu AICI, producatorii din China vor pune presiune foarte mare pe producatorii de renume. Sunt masini mai ieftine, la fel de bune in unele cazuri, ofera garantie mare si chiar performanta. CEO-ul Stellantis spune ca acesti producatori sunt un real pericol pentru compania lui, dar chiar si pentru Tesla.
Masinile electrice sunt mai ieftine in China decat cele termice. Sunt mai ieftine de produs, iar China are acces la resurse pentru a produce si baterii, deci au un avantaj. Mai mult, ele incep sa fie exportate peste tot prin lume, iar Europa deja a adoptat cateva branduri chinezesti. In Norvegia gasim o gramada.
Un bun exemplu si de la noi este MG. Au intrat de curand in Romania si practic sunt masini produse de SAIC. MG nu mai are nici o legatura cu ce era odata, un brand britanic. China 100%.
Carlos Tavares, CEO Stellantis, a facut o comparatie si spune ca ascensiunea industriei auto din China este echivalenta cu venirea constructorilor japonezi in SUA in anii 70, urmata de cea a rivalilor sud coreeni din anii 2000.
Ofensiva chineză este, probabil, cel mai mare risc cu care se confruntă companii precum Tesla și noi înșine în acest moment”, a declarat Tavares. „Trebuie să depunem eforturi considerabile pentru a ne asigura că oferim consumatorilor oferte mai atractive decât cele ale competitorilor chinezi.
Cel mai notabil constructor auto chinez este BYD, finanțat de Berkshire Hathaway, condus de Warren Buffett. Recent, BYD a depășit Tesla în ceea ce privește vânzările globale de vehicule electrice.
BYD mentine costurile scazute datorita controlului asupra intregului lant de aprovizionare pentru bateriile vehiculelor electrice. 40% din cost este dat de baterie, iar ei au acces la absolut toate resursele necesare.
Cel putin in SUA, masinile chinezesti importate au o taxa de 25%, plus tariful standard de 2.5% pentru taxa de import. Totusi, chinezii ar putea apela la fabricile din Mexic si asa ar putea scapa de taxa de 25% din valoare. In Mexic sunt multe fabrici, inclusiv Renault produce acolo Dacia cu alta sigla.
Tavares a avertizat împotriva unei curse a prețurilor, subliniind pericolul de a reduce prețurile fără să se țină cont de costuri și de impactul asupra profitabilității. Deși nu a dat exemple specifice, a menționat că o astfel de strategie poate duce la prăbușirea profitului.
[sursa]
Marea problema sefului de la Stelantis: prabusirea profitului.
Păi și nu e normal să fie principala problemă? Sau crezi cumva că Stellantis e firmă de caritate?
Oameni buni, reveniți-vă! Toate brandurile auto au scop competitivitatea, funcționează pentru a obține profit, pierderile pe termen lung înseamna faliment.
Iar brandurile chinezești din industria auto chiar sunt un pericol pentru restul brandurilor mai vechi având în vedere avantajele privind resursele.
Profitul este clar important, dar pana la profit, marea problema e prabusirea venitului. Daca pe tine te costa 100 euro sa scoti un produs la raft dar nu il poti vinde cu mai mult de 99.99 euro, ai o problema mare. Nu numai ca nu ai profit, dar nici macar nu ti-ai acoperit cheltuielile!
Companiile din China nu au nicio problema de genul asta pentru ca au in spate un guvern. Si un alt avantaj imens este ca sub control cam tot ce tine de materie prima. A, si nu ii intereseaza sa fie prea verzi. Acolo iti „arzi” plamanii rapid in zonele industrializate. Astea sunt povesti de la amici chinezi. Poate or fi fost hateri totusi. Cine stie.
Radu, China nu a ajuns a doua cea mai mare economie mondială în condițiile în care statul chinez ar fi subvenționat afaceri in pierdere, e o glumă proastă să credem așa ceva.
Guvernul chinez autocrat nu are niciun interes să participe cu capital la afaceri care sunt în pierdere, nu e aceasta realitatea de acolo.
Iar în momentul ăsta, cu toate piedicile unchiului Sam, în China nu s-a prăbușit niciun venit, astea sunt speculații ieftine.
Da, firmele chinezești au avantajul materiei prime.
Dar asta cu indiferența la poluare este un text în afara realității, în marile orașe chinezești(cam in toate) numărul mașinilor electrice este într-un procent la care noi doar visăm în Romania și chiar în Europa ca medie.
Realitatea de acolo este de cele mai multe ori mult diferită decât se încearcă să se propage pe la noi.
Nivelul foarte ridicat de poluare nu este dat de masini. E dat de industrie. Si oricum vrem sa o invartim, ei chiar au industrie de toate tipurile. Nu cunosc ultimele informatii, dar stiam ca acum 4-5 ani China avea un consum enorm de combustibili fosili. Consum generat de industrie si necesarul de energie.
Cat despre ajutorul dat de guvern iti pot da un exemplu concret cam cum functioneaza. Cand Tesla au intrat pe piata mai serios, adica cu Model S, China nu prea stia ce e ala EV. Sigur au cumparat Tesle si le-au demontat (ca o paranteza asa fac cu masinile de la toti producatorii). Banii pentru aceste masini vin de la guvern.
Dupa ce au demontat Tesla si au copiat cat au putut, surpriza, nu mergea la fel. Atunci, guvernul a acordat un grant de cercetare pentru a afla de ce nu merge la fel. Am cunoscut unul din profesorii universitari care au facut parte din acea echipa si el a povestit treaba asta.
Ori in momentul in care o companie nu are nevoie sa bage bani in cercetare pentru ca banii vin de la guvern, automat produsul final e mai ieftin.
Crezi ca byd-ul ala de 10000 euro are vreun cent bagat in cercetare? Da, dar nu de la byd! Daca era de la byd nu costa 10000.
Radu, te rog eu frumos, lasă teoriile de grădiniță!
Să negi că unul dintre factorii principali de poluare într-un oraș aglomerat este cel dat de noxele emise de toate mașinile termice e de cascadorii râsului, cu toată dragostea.
Da, uneori și industria crește gradul de poluare, dar numărul sufocant de mașini reprezintă totdeauna principalul factor.
Cât despre poveștile aparent bine îmbrăcate despre firmele chinezești, lasă-mă și cu ele, te rog!
China, cu sau fără sprijin guvernamental are destule branduri competitive, care au inovat, încetați cu bălăriile propagandistice că nu țin decât la fraieri sau persoane foarte prost informate!
Cu tot respectul.
Greuceanu, aici este o discutie, nu este o teorie. Cel putin asa o vad eu. Prefer sa citesc argumente care contrazic parerile mele pentru ca sper sa invat ceva din asta.
Apropo de industrie, cand te apropii de Ploiesti, simti mirosul acela superb de la rafinarii? Cand te apropii de Bucuresti simti acelasi miros? A nu se interpreta ca Bucurestiul are un aer curat, nici pe departe. Dar este suficient sa ai rafinarii la periferie ca sa se simta puternic.
Sau, sa arzi pacura sau carbune ca sa produci caldura este iarasi un exemplu de un poluator industrial serios.
Daca ma uit pe Windy la concentratiile de oxizi de azot China nu sta prea grozav (sper ca nu ma minte Windy). NOx e produs de masini si de industrie.
Tu ai dreptate, sunt mult mai multe masini electrice in China acum. Si ele aduc un beneficiu, desi incarcarea lor se face inca majoritar pe combustibili fosili, adica genereaza electricitate arzand combustibili fosili, adica oxizi de azot. Pe langa CO, CO2, PM2.5 si alte balarii.
Cat despre cat de inovative sunt companiile chinezesti, eu discut pe domeniul automotive, unde informatiile pe care le am pana in momentul de fata imi confirma in continuare 2 lucruri. Primul este ca ei demonteaza orice produs „vestic” si incearca sa il copieze (treaba asta s-a intamplat si cu produsul pe care lucram) deci cu capacitatea lor de a inova eu sunt inca foarte rezevat. Si al doilea e ca banii pe care ei ii baga in a dezvolta/copia produsele nu vin din vanzarile facute de companie.
Si cum am zis, pentru mine este o discutie nu o teorie.
Ce mi-ar placea ar fi sa vii cu argumentede genul: „am lucrat impreuna cu chinezi la ceva si uite ce idee grozava si inovativa au avut”. In felul asta m-ai ajuta si pe mine sa aflu lucruri noi.
sa ne anunte cand vor fi un pericol pentru cumparatorul european.
Exact! Pentru cumparatorul european, tocmai firmele cu vechime sunt un pericol, care au scumpit totul in mod sintetic. Se vede si de la usurinta cu care fac reduceri mari de pret atunci cand simt putin mai mult competitia. Niciodata nu fac reduceri in pierdere!
Sa lase libertate de alegere oamenilor si sa nu se mai caliceasca pentru ca piata se regleaza singura. Azi iti iei o Tesla, maine te enervezi si-ti iei o MG pentru ca Tesla ti-a dat prea multe batai de cap. Data viitoare revii la Tesla pentru ca, parca nu a fost atat de rea precum MG-ul :p
Chineziii o dau din ce în ce mai bine. Eu iau mașină MG
La ce model te-ai gandit?