Arhitectura ARM si-a aratat potentialul odata cu lansarea procesorului M1 de catre Apple. Cu noi jucatori, preferinta spre aceasta va avea un trend crescator.
Cel putin asa indica studiul facut de TechInsights: anual arhitectura ARM va castiga teren pe partea de calculatoare portabile, iar in 2029 procentul de unitati livrate cu aceasta arhitectura se va ridica la 40%. Apple a demonstrat stabilitate, eficienta si putere prin seria de procesoare proprii M dezvoltate pe aceasta arhitectura, iar incepand de acest an, Qualcomm a lansat la randul sau procesorul Elite X si este compatibil cu sistemul de operare Windows 11. Bineinteles cand vine vorba de compatibilitate vorbim inca de un inceput de drum, dar care la randul sau castiga rapid teren. Mai mult, Qualcomm deja pregateste un succesor pentru Elite X.
Huawei la randul lor pregatesc un chipset bazat pe ARM, la fel si Mediatek care sunt in colaborare cu Nvidia. Cu mai multi jucatori importanti, arhitectura ARM ar putea castiga mult teren. Intel si AMD, adeptii arhitecturii x86, au facut o alianta pentru a lupta impotriva ARM.
[Sursa]
Piuir a zis
Eu sunt mare fan Arm. Folosesc Ampere la ceva servere si parerea mea e ca Amd si Intel fac aliante tocmai din cauza acestui procesor. Dar problema generala nu e la hardware. Ci la software. Ecosistemul apple a dovedit de multi ani ca ARM este “the real deal”. Dar microsoft e la inceput de drum pe partea de ARM. Cu siguranta nu e simpla dezvoltarea unui sistem de operare care sa se ridice la standardele concurentei (macos) iar in plus de asta ai nevoie de suport sustinut din partea dezvoltatorilor de aplicatii. Ca degeaba ai un SO perfect si nu merge nimic pe el, iar daca emulezi ai pierdut cam tot ce inseamna performanta. Arm va castiga in final suprematia, dar mai trebuie sa treaca 10-20 de ani ca toate softurile sa fie scrise nativ pt ARM. Abia atunci poti renunta la x86 pentru ca e mai slow si consuma mai mult curent. Pretul e irelevant pe termen lung zic eu.