De Ziua Mondială a Economisirii, Revolut a publicat un studiu care arată ce motivează românii să economisească și care sunt principalele piedici întâlnite.
Cercetarea a inclus 21.000 de consumatori din 21 de țări, dintre care 1.000 din România, și a scos în evidență că pentru 54% dintre românii intervievați securitatea financiară înseamnă să aibă un fond de rezervă stabil și un cont bancar în siguranță. Acest sentiment de stabilitate financiară este esențial pentru starea de bine, iar 35% dintre respondenți consideră că o atitudine responsabilă față de bani este la fel de importantă pentru liniștea interioară.
Cu toate acestea, există numeroase piedici în calea economisirii: 42% dintre români invocă cheltuielile neprevăzute, în timp ce 38% se confruntă cu veniturile insuficiente. Tinerii din Generația Z resimt mai acut presiunea socială de a consuma la nivelul prietenilor, mulți afirmând că au sacrificat economiile pentru a-și menține un stil de viață asemănător. Astfel, 55% dintre români recunosc că și-au utilizat fondurile de rezervă pentru a „ține pasul” cu cei din jur, în timp ce aproape o treime afirmă că uneori se lasă influențați de prieteni sau de trendurile de pe social media. Femeile tind să fie mai influențate de aceste presiuni sociale decât bărbații, iar cei din Generația Z sunt, de asemenea, mai vulnerabili la tentația de a cheltui din economii pentru experiențe de moment.
În acest context, o alternativă populară pentru români sunt Fondurile Flexibile de Investiții oferite de Revolut, un instrument financiar ce permite accesul la dobânzi competitive, mai mari decât cele oferite de conturile de economisire clasice. Lansate în iulie 2024, aceste fonduri le permit clienților să investească în euro, dolari și lire sterline și să obțină un randament pe măsură ce dobânzile de piață cresc, o opțiune avantajoasă pentru cei care doresc să își protejeze și să își crească fondurile de rezervă. Mariia Lukash, Head of Growth CEE la Revolut, explică faptul că aceste fonduri oferă o soluție flexibilă, permițând accesul la bani în orice moment și oferind o metodă eficientă de a economisi pentru obiective pe termen lung, cum ar fi achiziționarea unei locuințe, o vacanță mult dorită sau alte proiecte importante.
Investițiile în Fondurile Flexibile de Investiții atrag românii care doresc să își gestioneze mai bine resursele financiare, iar datele din octombrie 2024 arată că sumele deținute de clienții români în euro reprezintă 48% din total, în dolari 45%, iar în lire sterline doar 7%. Suma medie investită în aceste fonduri de către clienții locali este de 3.700 de euro, 1.700 de lire sterline sau 6.100 de dolari americani. Pe lângă aceste avantaje, fondurile oferă o dobândă zilnică în funcție de performanța piețelor, iar Revolut garantează siguranța investițiilor de până la 22.000 de euro prin Schema Lituaniană de Asigurare a Investitorilor.
Din păcate, din ce văd în jur, 54% mi se pare cam mult, pentru că mulți cunoscuți nici nu înțeleg conceptul de economisire… 🙁
Lasa un comentariu!