Cercetatori de la Universitatea din Antwerp, Belgia, dornici de mai multa putere de calcul, au decis sa foloseasca noile placi video capabile de procesare generala in loc de PC-urile server din dotare. Si cum era si normal, au ales cel mai puternic model al momentului, GeForce 9800GX2, care atinge aproape 1 TFLOPS (desi cred ca nici Radeon 3870 X2 nu e departe de aceasta cifra).
Au luat patru astfel de placi, le-au integrat intr-un sistem, si gata supercomputer-ul. Totul a fost posibil gratie aplicatiei CUDA de la nVidia, care le permite GPU-urilor lor sa se angajeze in procesare generala, scotand limitarea la calcule 3D. Sistemul realizat acum a fost denumit Fastra, si aduce o putere impresionanta de calcul la un pret de doar 4000 €.
De acesti bani ne luam cele patru 9800GX2, produse de MSI, o placa de baza K9A2 Platinum tot de la MSI (chipset 790FX, cu patru slot-uri PCI-E 16x suficient de distantate), un procesor AMD Phenom X4 9850 racit de un Scythe Infinity, patru module de cate 2 GB Corsair DDR2 la 800 MHz si un HDD Samsung Spinpoint F1 de 750 GB. Totul este propulsat de o sursa ThermalTake Toughpower de 1500 W, si se adaposteste intr-o carcasa Lian-Li PC-P80 Armorsuit.
Pentru ca se doreste procesare generala si nu grafica de la GPU-uri, nu este necesara interconectarea acestora prin punti SLI. Sistemul de operare le vede drept opt GPU-uri distincte (G92-uri). Deci singura limitare este numarul de slot-uri PCI-E 16x de pe placa de baza.
La Universitatea din Antwerp Fastra este folosit pentru reconstructii tomografice. Si egaleaza in performanta aproximativ 300 de procesoare Intel Core 2 Duo la 2.4 GHz. Sau proceseaza in 30 de secunde ceea ce un cluster de patru procesoare quad core reusea in peste o ora. Iar viitoarele placi video ce trebuie sa soseasca peste doua saptamani se vor descurca si mai bine!