FSP este un producator de renume daca vorbim strict de surse. Se bate cot la cot cu Seasonic, caci ei mai sunt printre marii producatori care inca isi mai produc singuri sursele. Restul mai apeleaza la diferiti producatori si impart platformele, doar numele difera. Astazi o sa va prezint sursa FSP HYDRO 500, un model ce costa pana in 300 de lei si merita atentia noastra.
Pana sa vorbesc despre specificatiile ei am aflat ceva interesant chiar pe site-ul FSP. Mai nou avem surse de gaming la fel cum avem si monitoare de gaming, mousi de gaming, casti sau tastaturi de gaming. Lista poate continua cu scaune de gaming, birouri de gaming, dar ce treaba are sursa cu gaming-ul?
Da, aceasta sursa este prezentata ca fiind una de gaming sub pretextul ca este stabila si puternica. Din pacate asa se formeaza o imagine gresita asupra produselor de pe piata, facand o asociere necorespunzatoare intre gaming si performanta. O sursa (valabil si pentru alt produs) performanta nu este neaparat buna pentru gaming pentru ca este stabila si puternica. Este buna pentru intreg sistemul indiferent de ce faci pe el. Sursa nu te face un jucator mai bun si nici nu iti ofera mai mult FPS. Este doar marketing. Noi, cei care am prins niste ani frumosi in spate, stim care-i treaba, dar cei care vin dupa noi abia acum isi formeaza bagajul de informatii. Pentru ei consider ca sunt aceste strategii de marketing. In fine, sa trecem la sursa.
Sursa FSP HYDRO 500 este un model simplu cu o putere de 500W, eficienta >88% si certificare 80+ Bronze. Deci este o sursa foarte buna pentru majoritatea sistemelor realizate pana in 3000-4000 de lei.
Are si protectii ca orice alta sursa: OCP, OVP, SCP si OPP. Dispune de un rail de 12V, suporta CrossFire si SLI, are ventilator de 120mm silentios si cabluri imbracata in textil.
Doar cel de 24 pini si cel pentru procesor au protectie, celelalte sunt plate pentru a le putea ascunde mai bine in carcasa. Sunt complet negre, ocupa mai putin spatiu si te ajuta la wire management.
Ca tot am adus in discutie, sursa are 4+4 Pin ATX/EPS, 2x 6+2 Pin PCI-E, 7x SATA, 3x MOLEX, 1x Floppy pentru cine mai foloseste.
Cat despre amperaje:
Rail +12V | 1 |
+3.3V | 20 A |
+5V | 20 A |
+12V 1 | 38 A |
-12V | 0.5 A |
+5Vsb | 2.5 A |
Sursa are cea mai buna eficienta de 88% cand are o incarcare de 50%. Dupa 50% load incepe sa scada dar nu foarte mult, undeva la 85% eficienta, deci eu zic ca este foarte bine.
Cat despre ventilator si silentiozitate lucrurile stau la fel de bine. Pana la 50% load sta la 800RPM, deci insesizabil. Abia dupa incep sa creasca turatiile, dar nu incat sa devina zgomotos. Produce maxim 35dB, deci putin, iar asta la incarcare 100%. O sa auzi alte ventilatoare dar nu sursa, depinde de sistem.
In seria HYDRO sunt disponibile si alte modele asemanatoare cu puteri de 600 si 700W. Daca mai tineti minte am mentionat de o sursa FSP cand am facut review la carcasa CMT210 de la acelasi producator. Sursele sunt asemanatoare, aceasta de fata fiind mai puternica.
Sursa costa la PC Garage 284 de lei, un pret foarte bun pentru o sursa de la unul dintre cei mai mari producatori. Poate alimenta fara probleme un sistem format din Ryzen 5 sau Ryzen 7, echivalentul de la Intel si placi video de tip Vega 56 sau GTX 1070.
Poza cu interiorul sursei este de la Hydro G modulara, pentru poze reale vedeti:
http://quasarzone.co.kr/bbs/board.php?bo_table=qc_qsz&wr_id=37023
Ca de exemplu condensatorul principal real este din clasa 3 de calitate si anume CapXon 270uF/450V – 105℃ in loc de cei doi KMR – United Chemi-Con KMR Aluminum Electrolytic Capacitor – din clasa 1 de calitate cum apare in poza de interior preluata gresit de la Hydro G modulara care este produsa tot de Fortron (ma rog Fortron, Sparkle si Powertek adica alianta FSP), insa in alta clasa de calitate.
Desi este o sursa medie cinstita, cu cabluri de 450mm, pentru cine vrea o sursa mai durabila si mai silentioasa trebuie sa se reorienteze. Bine ca la banii astia nimeni nu se asteapta sa dureze o vesnicie (are totusi garantie de 5 ani ca nu se strica si 2 ani ca ramane in parametri), ca vent-ul sa plece doar de la 40% incarcare in sus (are totusi o turatie mica de 800 1/min) sau sa duca chiar 500W (duce totusi 493W).
500W este o sursa excelenta si potrivita utilizatorilor de PC . Ca esti gamer sau Boss la office , 8 ore computerul merge la fel , continutul difera .
Sursa „de gaming” denumita Hydro. Are racire pe apa?!