O țară din Uniunea Europeană – Slovacia – a anunțat recent că se opune speculatorilor și lobbyiștilor din domeniul energiei regenerabile, acuzându-i de influențarea pieței și de creșterea prețurilor.
Această decizie vine în contextul în care multe state membre UE încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili și să își îmbunătățească infrastructura de energie verde.
În România, situația este diferită. Guvernul a lansat mai multe programe pentru a sprijini tranziția către energia regenerabilă. Un exemplu este programul Casa Verde, care oferă finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice. În 2025, programul a fost extins pentru a include și baterii de stocare, cu scopul de a crește eficiența energetică și de a reduce costurile pentru consumatori.
De asemenea, România participă la inițiativa REPowerEU, care face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență. Aceasta include investiții în panouri solare și baterii pentru stocare, destinate atât persoanelor fizice, cât și celor vulnerabile. Scopul este de a reduce dependența de combustibilii fosili și de a crește utilizarea surselor de energie regenerabilă.
Si care este magica tara?
Slovacia. Am updatat. 🙂
Cred ca e cel putin discutabila chestia asta cu energia regenerabila. E posibil sa nu fie chiar asa verde treaba pe cum s-a lasat initial sa se inteleaga. Si industria auto pe partea de electrice mi se pare ca scartaie putin. Tesla sufera in principal ca Musk nu poate sa isi tina gura, dar tehnologia nu e chiar asa avansata sa concureze cu termicele. Daca ar fi sa cumpar maine o masina noua fara sa ma gandesc la aspectul pecuniar, nu ar fi electrica.
In sfarsit o tara cu oameni rationali la conducere, bravo Slovenia! Au perfecta dreptate cu influențarea pieței și creșterea prețurilor. Energia din surse regenerabile este doar pentru amplasamente izolate si este o mare prostie generalizarea care se face in Romania, dar asa cum spuneam si cu alta ocazie suntem prea emotionali si nu putem altfel. Solutiile rationale le repet aici, ca poate aude cineva: transportul in comun, caile ferate, energia hidroelectrica si nucleara (bravo Nuclearelectrica – Cernavoda ca in sfarsit dai drumul la toate reactoarele), cogenerarea si termoficarea centralizata (de nevoie am centrala de perete, dar pot sa fiu obiectiv), incineratoarele (precum cel de la Glina, dar cu o floare nu se face primavara). Renuntarea la aerul conditionat cu agenti poluanti tip HFC/HCFC si inlocuirea lui cu sisteme de umbrire si vaporizare sau celule Peltier – de exemplu citeam ca si grupul VAG este interesat de o solutie gen banda de magnetofon care raceste prin intindere mecanica iar caldura preluata o da in exterior – in zona de revenire la starea comprimata.
Slovacia, scuze. Putin mai la nord…
Tot ce spui ca solutii rationale, sunt deja implementate in alte tari, si nu vad de ce nu ar fi posibile in Romania. Trenurile merg excelent (si nu ma refer la TGV-uri ci la cele normale) autobuzele vin la minut (cel putin in tarile prin care am ajuns eu).
Cat despre sursele de energie, eu unul cred ca trebuie sa fie cat mai diversificate, cu accent oe resursele tarii. Ca de ex, daca vantul iti permite sa acoperi 25-30% din necesar, timp de 5-6 luni, de ce sa nu instalezi eoliene? Daca soarele iti permite ceva asemanator, de ce sa nu faci si asta (un argument ar fi suprafetele mari necesare pentru instalare). Daca ai resursa hidro, (cum are Norvegia) go for it! La fel si cu resursa nucleara.
Mie cel mai trist mi se pare sa existe o politica pe o singura directie (numa vant sau numa soare sau numa pacura/carbune).
Eu personal nu aplaud Slovacia, pentru ca habar nu am ce resurse au ei acolo. Si nu imi pot da seama daca ce facei este o miscare populista (stupida) sau daca are sens. Dar nici nu o critic, din acelasi motiv.
romania sa ajute mai mult prosumatorii si sa nu mai vanda ieftin energie la europenii smecheri!
iar sua sa ne dea inapoi gazul rusesc!
Deci, masinile trebuie sa se vanda numai cu HUD si cutie automata, UE este rau pentru ca ne impune niste conditii (dar ar fi ok sa ne impuna masinile de mai sus?)
Romania sa nu mai vanda ieftin? Aici ar trebui mentionat ca Romania poate sa vanda, numai daca cineva cumpara ce vinde Romania. Nu mai suntem in CAER.
Pretul? Pai uite Danemarca cumpara energie din Norvegia (hidro) pentru ca era mai ieftina decat cea din Germania (gaz rusesc). Asta se intampla cand eram la curent cu situatia.
Pretul este in continuare dictat de cerere/oferta (mai alea pe piata de energie unde cam fiecare tara are capacitate de productie). Apoi Romania nu vinde europenilor smecheri! Eventual vinde unor tari foarte bine definite geopolitic. Ca de ex, poate ca vinde Bulgariei, sau Serbiei, sau Ungariei.
Generalizarea europenii smecheri este echivalenta cu generalizarea toti romanii sunt rromi.
”Energie verde și baterii de stocare” Nu prea e asa verde. Baterii regenerabile nu prea sunt. Dacă s-ar încerca alte opțiuni de a stoca energia solara ar fi mai credibil chestia cu energia verde.
Stocarea este printre cele mai mici provocari. Mult mai mare este provocarea de asigura stabilitatea sistemului de transport si distributie si calitatea energiei livrate (tensiune si frecventa fiind cele mai importante). Cercetarea in directia asta era deja inceputa acum 15 ani, si rezultatele se vad deja in tari care au procent foarte mare de energie regenerabila.
Bateriile de stocare reprezinta doar o idee, si desi nu mai am informatii la zi, banuiesc ca este inca in carti si depinde de rezultatele cercetarii bateriilor.
Este foarte greu ca noi, din Romania, sa vedem „the big picture” pentru ca avem acces numai la ce gasim prin presa. Indiferent cat de bine documentati suntem, nu avem access la datele si rezultatele marilor universitati care studiaza „energia verde”.
Si la cat de in urma este Romania, a fost vizibil la o conferinta,in care un Prof. roman prezenta ceva idei si rezultate initiale (care aratau ca e promitatoare directia), si din sala i s-a spus, ca ce face el este deja implementat in cateva laboratoare europene. Asta a aratat cat de limitat este accesul profilor romani la cercetarea si rezultatele altora. Practic, tot ce facuse romanul,era deja cercetat si validat de altii…
Pentru domeniul auto varianta hibrid mi se pare cea mai eficienta , ca energie casnica varianta selfsustaining ar fi o varianta de luat in seama insa nu este convenabila afaceristilor care nu ar mai avea de castigat , de aceea interesul in cercetarea si dezvoltarea aceasta ca versiune este descurajat .