Guvernul României intenționează să reintroducă o taxă auto pentru mijloacele de transport poluante, în cadrul reformelor fiscale asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Aceasta măsură este inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie 2025, iar scopul principal este descurajarea utilizării mașinilor vechi și poluante printr-o taxare suplimentară.
Conform declarațiilor oficiale, noua taxă ar urma să aibă un impact semnificativ asupra posesorilor de autovehicule din România, având în vedere că peste 8 milioane de mijloace de transport ar putea fi afectate. Deși detaliile specifice privind modul exact de aplicare a taxei nu au fost încă stabilite, autoritățile au menționat că o parte din încasări ar urma să fie redirecționate către bugetele autorităților locale, iar altă parte către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru întreținerea drumurilor.
Reintroducerea unei astfel de taxe nu este o premieră pentru România. În trecut, au existat diverse forme de impozitare a mașinilor poluante, însă acestea au fost contestate și, în unele cazuri, declarate nelegale de către Curtea Europeană de Justiție. Guvernul a fost obligat să restituie integral șoferilor sumele colectate, ceea ce a generat un impact bugetar considerabil, estimat la 6,5 miliarde de lei. Prin urmare, noua variantă a taxei auto trebuie să fie elaborată cu atenție, astfel încât să respecte reglementările europene și să evite posibile litigii.
Implementarea taxei auto este văzută de oficiali ca o necesitate în contextul angajamentelor asumate de România pentru reducerea emisiilor de carbon și tranziția către un transport mai sustenabil. Totuși, măsura este sensibilă și poate întâmpina rezistență din partea cetățenilor și a mediului de afaceri, mai ales în condițiile în care piața auto din România este dominată de vehicule second-hand, iar accesul la mașini noi și mai puțin poluante este limitat de costuri ridicate.
Adoptarea oficială a acestei taxe și intrarea sa în vigoare depind de finalizarea dezbaterilor și de consultările cu mediul de afaceri, precum și de aprobarea Comisiei Europene în cadrul PNRR. Dacă măsura va fi implementată conform planului, taxa ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, având un impact semnificativ asupra parcului auto național.
Nu știu cum să facă rost de bani, nu are legătură cu poluarea. Este doar motiv
Adevarat. Daca avea vreo legatura cu poluarea lasau taxa aia bagata acum mai mult de 10 ani. Care era chiar foarte buna.
@Radu Asa de buna era taxa aia, ca au fost nevoiti sa o restituie.
Taxa aia avea un impact. Te facea sa te gandesti daca are rost sa iti iei rabla cu 1000 euro si dai inca 3000 pe inmatriculare avand in vedere ca era vai de capul ei si pufaia cancer pe teava.
Acuma, ca au implementat-o aiurea asta e cu totul alta poveste.
Eu personal prefer sa am aer cat mai curat in oras, si ma uimeste cand vad ca sunt oameni care spun ca nu e nicio diferenta intre o strada plina de fumigene si una plina cu masini cu norme de poluare mai stricte.
Oricez numai sa nu își reducă ei beneficiile. Și pensiile speciale.
Ma si gandesc la cei de la țară, cu un dizal de 2.litri euro 2 sau 3 care 1 data pe luna ies cu el pe national că sa vina la oraș.
Daca ar vrea să scoată pe bune cazanele din trafic ar trebui sa se facă ITP pe bune
Jumate din mașini nu ar trece
Chiar mai crede cineva că vor taxa mașinile poluante așa cum trebuie? Păi și autobuzele așa zis electrice ale municipalității, nu sunt tot poluante? Că doar nu au facilități de energie verde peste tot. Și mai rămâne și problema legata de câți bani am eu să cumpăr o mașină nouă. Nu că mor neapărat după o mașină. Dar CFR este pe butuci, transportul in comun este pe butuci, traseele stabilite nu acoperă toate punctele de interes. Mi-ar placea sa merg că pe vremuri de la Timișoara la Constanța cu trenul. Mi-ar placea sa iau un autobuz de la un capăt la altul al orașului și să nu fac mai mult de 45 de minute.
Caută o statistică să vezi cum e produsă energia în România. Acum nu zic ca e toată verde, dar ai tu ești departe de adevăr. Plus ca mirosul de la tobele de eșapament e criminal. La propriu.
Mi-ai dat idee de articol.
In teorie este o masura foarte buna daca banii din taxa s-ar duce in totalitate in directia stimularii masurilor verzi:
– vouchere pentru masini electrice
– vouchere pentru instalarea de panouri fotovoltaice, eoliene si alte forme de productie verde/sustenabila/regenerabila a energiei electrice
– ajutoare pentru implementarea unor sisteme de incalzire/racire nepoluante: pompe de caldura, panouri solare, captare energie geotermala etc
In schimb se duc in alte directii, in general spre buget si de acolo catre … pensii speciale, dezmat si furturi
Daca si-ar face aia de la itp si politia rutiera de fapt datoria, nu am avea asa multe cazane care produc efectiv ceata in trafic. De miros nu mai zicem ca se presupune ca l-am pierdut la covid. Suntem efectiv ucisi putin cate putin de nepasarea celor care merg lunar la bancomat desi nu isi fac datoria. Dar sunt primii la miloaga la cresteri salariale. Itp pe bune si politia rutiera sa ia placutele la cei care polueaza vizibil. Adica tot la itp sa ajunga. Dar coruptia ne ucide in continuare. Taxa e asa sa ne aliniem la pnrr si sa incaseze mai multi bani de la fraieri. Din nou. Nu e o rezolvare la putreziciunea sistemului.
Itp-ul te lasa oficial cu ce scrie in lege. Daca legea te lasa sa inmatriculezi o rabla (cu sau fara taxa), itp-ul va verifica normele acelei rable (apoi daca e sub normele alea, dovedit deja, treci cu spaga).
Apoi, nicio taxa nu e o rezolvare la putreziciunea sistemului, iar romanii au exact sistemul de pare il voteaza, si aici tin minte raspunsul unora din Crevedia: „De ce il votati pe primarul asta?” (cel cu legaturi cu explozia statiei GPL). Raspuns: „Pentru ca ne ajuta!”
„Cu ce va ajuta mai exact?”
Raspuns: „Cu o vorba buna”
Nu vreau să zic nimic de politică, dar dincolo de PNRR si jaloane de atins, pare că ,,scumpii,, de politicieni au programat ,,jalonul,, așa pentru după alegeri… Cum să nu ne fie ,,drag,, de ei ?
Ce ar zice de ordinea următoarelor ,,jaloane,, :
1. dezvoltare economică gândită inteligent
2. salarii minime din care să-ți permiți măcar traiul zilnic și rate la cel mai ieftin model de mașină fabricat în românia
3. taxă pe mașini poluante și pe lux.
4. folosirea acestor taxe strict pentru investiții / dezvoltare economică
???
Am o mare problemă cu salariile minime. Cred ca targetul e salariu mare. Nu minim.
De acord cu tine. Nu am scris eu corect ce am scris.
Ideea era ca și cel care are salariul minim pe economie, pe care îl folosește statul român ca referință în diferite circumstanțe, să-și permită traiul zilnic și măcar rată la cea mai ieftină mașină nepoluantă.
Problema e ca nu se poate trai cu salariul minim cand ai 45-50% taxe care se duc la stat. Unde mai pui TVA, accize, etc. salariul minim (4050 lei parca) ar trebui sa fie neimpozabil ca sa fie folosit ca referinta buna. Doar ce trece peste sa fie impozitat si sa mearga la stat, iar statul sa se eficientizeze nu sa cheltuie aiurea la 2 ani pe borduri si panselute sau sa se imprumute de bani ca sa dea pensii speciale unor total nespeciali care candva au ajutat niste infractori.
Plm…UE le zice de ani de zile sa elimine pensiile speciale…aia nu se poate…cand e vorba de o noua taxa toti is”noi nu am vrea…dar UE….”. Ceea ce nu inteleg multi e ca taxa asta va fi suportata de toti, chiar daca nu au masini. Taxa asta va fi recuperata direct ( si poate chiar peste pt ca va fi pt ei prilej sa mai ciupeasca ceva)de transportatori prin cresteri de preturi care vor fi transferate integral spre cumparator….si uite asa mai vine un val de scumpiri. Nici primul, nici ultimul. Frunza verde de pe coasta, vai s-amar de p…scumpirea noastra.
P.s.stiu ca o sa vina multi care o sa sara cu imbecilitati de genul ” se poate merge pe jos, exista transport in comun”. Valabil doar daca locuiesti intr-o mana de orase care chiar au transport in comun functional (1-2 max in fiecare judet), daca nu trebuie sa faci naveta, daca nu pleci de la lucru la 6, daca, daca, daca..