Daca tot v-a povestit Cristi despre Disney+, m-am gandit sa va prezint si eu o alternativa romaneasca pentru Netflix.
Pana acum vreo 3-4 ani vedeam majoritatea filmelor importante care erau lansate, iar portofoliul Netflix de multe ori ma dezamageste. Filmele bune le-am vazut pe majoritatea, iar productiile originale Netflix sunt in 4 din 5 cazuri dezamagitoare. De seriale ma cam feresc: mi-a placut Stranger Things si Love Death Robots si astept cu sufletul la gura The Witcher! Pana la The Witcher in schimb, prefer sa urmaresc filme care au rezonanta nu la box office, ci la festivaluri organizate in diverse tari.
Astfel vorbim despre TIFF – Transilvania International Film Festival (a nu se confunda cu Toronto International Film Festival). De TIFF probabil ati auzit sau ati fost: anual se organizeaza in Cluj-Napoca in perioada mai-iunie, iar caravana TIFF ajunge prin mai multe orase mari din tara. In cadrul acesteia sunt organizate proiectii de filme mai putin comerciale si mai mult artistice. Ca sa nu ma injurati, va previn de la bun inceput ca filme din categoria Avengers, Transformers sau Fast & Furious nu veti gasi pe aceasta platforma. Aici gasim filme controversate precum Nymphomaniac Vol I si II, The Square, The Killing of a Sacred Deer, Wild Tales sau productii romanesti precum Caini, Despre oameni si melci,etc. Catalogul este bineinteles mult mai mic decat ce are de oferit Netflix, iar filme noi sunt adaugate din doua in doua saptamani. Cum fiecare padure are uscaturile ei, evident ca nu toate filmele de pe Unlimited TIFF vor fi pe gustul vostru chiar daca va plac filmele profunde. Din ce am urmarit eu pana acum, mi-au placut urmatoarele: Wild Tales, The Skin I live in, The Guilty, A Separation si A Highjacking.
TIFF Unlimited este disponibil doar in Romania (sau cu proxy de Romania), iar subscriptia lunara costa 5euro/luna +TVA. Filmele pot fi urmarite si pe telefoanele mobile, dar inca nu exista o aplicatie disponibila, asa ca va trebui sa va bazati pe browser-ul de Internet.
Mai multe informatii gasiti aici.
P.S. Inainte de a vedea comentarii rautacioase: acesta nu este un material sponsorizat, am vrut doar sa impartasesc o alternativa pentru cei la fel ca mine, care vor sa ia o pauza de la eroi care isi poarta chilotii peste pantaloni si cauta o experienta mai complexa cand urmaresc un film.
Parerea mea e ca nu merita. Un film bun il vad cand apare pe net, nu astept 4 ani pana cand ajunge pe vreo platforma video dubioasa…
Prin net ce anume intelegi? Torrent sau platesti ca sa il urmaresti?
Nu platesc, ca nici nu as avea unde si nici nu consider ca merita sa ma abonez la o platforma pentru doar cateva filme bune. Le vad online, pentru ca in momentul in care apar pe torente sunt imediat puse si pe site-uri de filme.
Un exemplu: „Despre oameni si melci” (pe care l-am vazut in anul in care a aparut) este disponibil pe net gratis, pe mai multe surse.
Ok. Acum sa iti spun ce am inteles eu overall din cele 2 comentarii ale tale:
– nu esti dispus sa platesti ca sa sustii industria cinematografica de nici un fel – nu am inteles partea cu „nici nu as avea unde” – probabil nu sunt sali de cinematograf unde stai, dar internet observ ca ai si ai putea plati subscriptie, dar nu vrei pentru ca exista torrenti si un film din 2014 vazut in 2019 e o rusine.
– filmele pentru tine au valoare doar atunci cand au aparut – daca le gasesti probabil pe torrent si apoi daca nu, cel mai probabil uiti de ele
– spui ca „Despre oameni si melci” e disponibil gratis: poti da macar o sursa daca e legala?
Mersi de raspuns!
Ce plata? Daca il gaseste pe torente, ce plata. Furt calificat – bine ca si-a dat si numele.
Voinica Alex, spui ca nu ai inteles… ok, hai sa-ti explic mai amanuntit, pe puncte.
– nu sunt dispus sa sustin industria cinematografica, ca n-am chef; asa cum nu sustin nicio alta industrie, care e problema? dar nu despre asta era vorba. Un film bun poate sa nu fie lansat niciodata in Romania, nici in cinema nici pe net. Iar eu am chef sa-l vad. Il vad online, nu e nicio problema, de niciun fel.
– chestia cu „rusinea” de a vedea un film dupa cativa ani iar n-ai priceput-o. N-am chef sa astept ani de zile, vreau sa vad filmul cand apare, cand e rostul lui.
– vrei surse la „despre oameni si melci”? fa si tu un efort de tastare, iti spun eu ce sa scrii in Google: „despre oameni si melci online”. Ia sa vezi cum te imbie diverse site-uri. Nu descarci nimic, doar intri pe un site si urmaresti filmul. 100% legal si elegant. Chiar „se renteaza”, cum spunea colegu’ tau mai jos. 🙂
Iar „Despre oameni si melci” e disponibil chiar si pe Youtube, ca majoritatea filmelor romanesti. E legal pus acolo, nu e legal… nu e treaba mea. E treaba uploaderului si a Youtube.
Alex n-a fost suficient de explicit în exprimarea sa zic eu.
Nu e vorba de susținut industria, mai degrabă e vorba de corectitudine. Producătorii filmului investesc bani în producția acestuia și îi stabilesc un preț prin intermediul căruia își amortizează cheltuielile și obțin profit. Ei îți oferă ceva și tu le dai la schimb ceva, cam așa merge treaba. La fel cum tu aștepți să fi plătit de șef în schimbul muncii tale, la fel se așteptă și realizatorii unui film.
Bineînțeles că nu se îmbogățesc cu contribuția ta, dar aici intervine cinstea. Din principiu, te duci măcar la cinema unde ai condiții superioare apartamentului tău, dai 30 de lei amărâți și vezi un film cumsecade. După care, dacă nu-ți permiți mai mult ,îl descarci sau îl vezi pe net. Să susți și tu munca oamenilor ăia cât de cât.
Dar nah, fiecare gândește diferit…
Kopa:
S-ar putea ca la un moment dat să nu mai ai ce filme să vezi, dacă toată lumea piratează.
Sau altfel, s-ar putea ca la un moment dat să te angajezi programator, să lucrezi la o firmă care face software. După două luni șeful vine la tine și zice: băiete trebuie să te dau afară: ai făcut o treabă excelentă dar softul nostru a fost piratat, nu am încasat suficienți bani deci nu te mai putem plăti.
Sincer nu ma asteptam sa avem cititori precum Kopa_kopan, care nu inteleg probabil cum functioneaza un ecosistem complex si daca ar avea toti gandirea lui, singurele filme pe care le-ar vedea ar fi cele facute de el cu telefonul. Dar painea pe care o mananci sau curentul ai chef sa le platesti?
Te-ai legat de filmele romanesti – ok, sunt pe YouTube o parte. Nu e de datoria mea sa caut sa ma conving din moment ce tu ai venit cu argumentul: trebuie sa ti-l sustii cu dovada. Trecand peste asta, e clar ca TIFF Unlimited nu este pentru tine: urmaresti doar filmele care fac senzatie la Hollywood si cam atat. Majoritatea filmelor straine de pe TIFF nu au buget mare de promovare si s-ar putea sa nu fi auzit niciodata de vreunul, dar sa fie mai bune decat ce urmaresti tu. Asa ca nu stiu cum vei cauta tu pe torrent sau pe YouTube de exemplu filmul asta din Finlanda, despre care sigur nu ai mai auzit pana acum nicaieri, dar este un film bun:
https://www.imdb.com/title/tt8562100/?ref_=fn_al_tt_1
Voinica Alex, te supraestimezi, pe bune. Rupi Netflixul si gramatica, si imi vorbesti cu superioritate de „filme de Hollywood”? hai sa fim seriosi… 🙂
E ok… n-am de gând să murdăresc cu noroi partea de comentarii datorită unora ca tine. Nu a apărut nici un film nou pe torrenti pe care vrei să-l vezi de ești tot pe aici?
PiRatati 🙂
@Alex – faina ideea asta cu aplicatia. O sa verific si eu ce filme sunt si daca mi se renteaza un abonament.
Ce inseamna ,,mi se renteaza”, in ce limba este? Vad daca renteaza sau nu, este corect in limba romana.
Ai dreptate dpv gramatical.
mai exista alt pdv decat cel gramatical?
Da! Semantic, logic, cognitiv etc.
Mi se pare interesant,ca exista și în Romania un astfel de serviciu local.