Poate ca stiati, poate ca nu stiati, dar Timisoara este orasul cu cea mai mare viteza medie la internet din lume. Asta o spun cei de la Net Index dupa ce au monitorizat mai multe orase in intervalul 29 decembrie 2010 – 29 iunie 2013.
Viteza care duce Timisoara in varful clasamentului este de 90.27 Mbps, urmat de Vilnius din Lituania cu 54.30 Mbps si Central District, Hong-Kong cu 51.94 Mbps. Din fericire Timisoara nu este singurul oras din Romania in acest clasament. Constanta se afla pe locul 14 cu 34.52 Mbps, Cluj Napoca pe 16 cu 34.13 Mbps, Bucuresti-ul ocupa locul 18 cu 33.59 Mbps iar Brasov locul 19 cu 30.68 Mbps. Daca operatorii de internet si-ar da putin silinta am putea avea viteze si mai mari.
Si daca va intereseaza clasamentul tarilor, Romania ocupa locul 8 cu o viteza de 32,52 Mbps, pe primele locuri fiind Hong-Kong cu 48,61 Mbps, Lituania, cu 28,18 Mbps si Taiwan pe locul 3 cu 37,78 Mbps.
Darius, ne poti confirma daca sunt acele viteze acolo?
[Mai multe]
Darius a zis
Pai, in principiu, conexiuni de 100 Mbps sunt peste tot. Probabil ei au facut un fel de medie intre toate conexiunile, sau toate testele realizate de Speedtest, ca sunt sub aceeasi companie.
seba18 a zis
sau mai bine spus, au facut o medie intre toate testele facute din locatiile respective pe speedtest.net, serviciu care el apartine 😉
Alin a zis
In Kansas US Google a bagat banda de 1Gbps. Si e oficiala si perfect functionala. Oare de ce nu i-au inclus in top ?
Ghz a zis
Acolo este net ‘beta’ :))
Poate ca vor sa se simta si romanii bine ca sunt buni la ceva.
Silver a zis
Nu prinde 1gbps sa stii, daca merge cu 700mbps, Americanii sunt multumiti (pe testate)
Si Kansas este destul de mic (ca procentaj) vs toata America, sunt locuri in anumite state Americane care nici nu au semnal la mobil, si au conectiuniii de 2 – 5 mbps la care platesc 150$ pe luna.
De asta in America ‘media’ la viteza de internet este mica, au ei 2 state care au google fiber, dar restul de 48 ii trage in jos cu connectiunii care nu prind nici 10mbps.
Dute-n NY in times square, sa vezi ce semnal la telefon ai, te apuca nervii;
Sau LAX (aeroport mare in LA), sau in 30th Street, Philadelphia (cea mai mare statie din America feroviara)
Evident, este vorba de prea multe telefoane care obosesc reteaua, dar asta nu se pune la statistica, nu ? 🙂
Normal ca la noi este bun internet-ul, Romanica este mica, si Timisoara, inexistenta pe harta, in comparatie cu America.
ciprian a zis
exista un provider in TM care ofera urcare in 1Gbps
cool a zis
poti baga de 1tbps . si apoi o poti arunca pe geam daca nu ai retea metropolitana
marten a zis
esti sigur ca Hong Kong era trecut in clasamentul tarilor??
Adrian Cornel Borină a zis
Hong Kong si Macau sunt teritorii autonome, dependente de China
alex ferand a zis
se refera la traficul de date realizat intr-un interval de timp si bineanteles ca tarile in care situatia financiara a individului nu ii permite sa isi petreaca timpul in alt fel decat in fata monitorului are castig de cauza.Daca salariul meu de ex ar fi cum e in tarile dezvoltate,atunci nu as privi pe google maps locurile frumoase din lume si as pleca sa la vizitez,dar cum nu pot ajut la clasamentul respectiv.
marten a zis
Eu cred ca s-a facut o medie intre viteza/tipul de conexiune, nu de traficul de date, nu ar fi deloc relevant asta!
Adrian Cornel Borină a zis
Impresionant si avand in vedere ca toate tarile deasupra noastra sunt (mult) mai mici ca suprafata.
Si ca sa ii raspund tipului de mai sus, sunt sigur ca elvetienii si olandezii n-au ce sa vada in tarile lor, n-au bani sa se duca sa faca turism si de asta stau acasa si bantuie pe net…
marius a zis
tu te auzi ce spui, elvetienii si olandezii n-au ce sa vada in tara lor, macar ai pus piciorul in tarile astea sau doar ce ai vazut pe google maps
MSS a zis
Prost clasament… Bucuresti pe locul 18… parca s-a facut clasamentul pentru internetul mobil.
mihai a zis
In bucuresti Inetsolutions ofera viteze de 1Gb/s la 50ron.
Laur a zis
Degeaba ofera 100Mbps daca nu il asigura, si la RDS asta e cel mai frecvent, 100mbps doar de dragul a avea dar de fapt se ating cel mult 50-60Mbps in cel mai bun caz via torrent, nu link direct, si multi alti provideri din Romania practica acest lucru, iar romanul de rand care nu cunoaste cade in astfel de oferte mincinoase.
Alin a zis
Cred ca te-ai grabit un pic in ceea ce ai zis. Viteza oferita chiar este de 100Mbps, dar din cauza tehnologie + unele zone unde inca mai e cablu utp, se reduce semnificativ semnalul. Pentru a experimenta cat mai bine viteza de 100Mbps trebuie sa ai o placa de retea buna, nu la 50-100 lei, Fibra optica pana in PC, SSD de viteza buna si un configuratia PC-ului in sine sa fie ok. Daca ai o petarda de calculator, nu prea inteleg de ce sa ai preferinte de viteza mare. Vorbesc la modul general…
Silver a zis
[…] Fibra optica pana in PC […]
Stai stai stai;
Tu ai vazut vreodata fibra optica ?
Tu stii ca iti trebuie media convertor ?
Lol
[…] SSD de viteza buna si un configuratia PC-ului in sine sa fie ok. […]
Ce ?
100Mbps = 12 MB/s (data rate)
Si un iphone poate sa traga la aceasta viteza, un laptop cu 5400RPM prinde cam 30 – 40 MB/s write. (80MB/s Read/Write).
O placa de retea integrata este foarte buna si prinde toti cei 100mbps, si una la 50RON este considerata PREMIUM vs ce ai integrata, si o ‘investitie’ inutila. ( ca tot aia face )
AndyM a zis
Si sa vin ca o completare la ce a zis Alin, depinde in primul rand si de serverul de pe care descarci.
Serverul trebuie sa asigure si el la randul lui viteza de UPLOAD (atentie, upload am zis, care de obicei e mai mica decat cea de download) de cel putin 100mps. si sa aibe si infrastructructura bine pusa la punct.
Uite o lista cu tipuri de cabluri UTP gasita rapid pe google:
CAT 2 => 4Mbps
CAT 3 => 16Mbps (some books say 10Mbps)
CAT 4 => 20Mbps
CAT 5 => 100Mbps (Duplex cabling, 100 meters cable length limit)
CAT 5e => 1000Mbps or 1Gbps (100 meters cable length limit)
CAT 6 => 10Gbps (55 meters cable length limit)
CAT 6a => 10Gbps (100 meters cable length limit)
Deci abia de la categoria 5 suporta 100mbps insa cu conditia ca lungimea sa nu depaseasca 100m de la sursa de internet, si ma indoiesc ca serverele se afla langa un astfel de furnizor.
Si in plus trebuie sa fii si singurul care navigheaza pe serverul respectiv pentru a fi disponibil traficul de upload doar pentru tine.
Alexandru Marius Maier a zis
nu stiu unii din voi unde ai invatat de retelistica dar Throughput retelei se masoara TOT DEAUNA de la cel mai prost echipament in jos, nu conexiunea ca o ai tu in casa la un momenta dat( sau ca nu ai pc performant sa faca fata).
Andy M, detaliile date de tine sunt actualizate, gandtestete ca unele retele de cand au fost gandite nu s-au mai modernizat si degeaba ai numa date teoretice care cica corespund cu specificatile retele care defapt sunt invechite moral si tehnic. si sincer am lucrat la rds si cat de cat stiu care-i treaba pe acolo si fi sigur ca nu-i intereseaza sa ai tu internet „conformatibil”, ii totul vorba pana la bani bani si iar bani
dan a zis
ce folos ca se da viteza de download mare daca uploadul e de ….
faci un backup online, inregistrezi camere video offsite, remote computing, toti ii dau cu cloud si servere virtuale dar cu upload de rahat plingi langa conexiune.
as prefera oricind o viteza mai scazuta la down si sa puna diferenta la up.
aici pot sa ma contrazica doar aia cu torente.
nu cred ca e nevoie de 100 Mbps pentru surf si download obisnuit (multe servere oricum nu dau fisierele cu viteza asta)
ex oferta: 100 / 4 la upc; rds are upload mare dar nu cred ca merge si in extern la fel.
si apoi or fi viteze uluitoare in Timisoara, dar ia vezi in Sacalaz (doar rcom si linii extrem de proaste + curent cu portia), Dudesti, Giarmata (doar 3G si eventual radiocom)
Mihai Blaga a zis
@Gabriel, cred ca in ultima fraza Lituania are 38,18, nu 28 🙂
DeMons a zis
Hoho.. se stie de foarte mult timp ca Timisoara este in top..dar na au fost nevoie si de studi..
Speedy a zis
luati de aci si linistiti-va
http://www.speedtest.net/wave/9361a3157588a811?a=i
Bucuresti, Romania.
Silver a zis
Nice seedbox bro!