Despre modificările fiscale asumate de guvern și opinia mea nepopulară am mai scris aici.
Doar că mi-a scăpat din vedere un aspect interesant, care pare că a fost ignorat de mai multe persoane care sunt angajate în industria IT, dar care va avea efect imediat asupra veniturilor: schimbările cu privire la Pilonul II de pensie. Despre acestea nu voi scrie pe larg, dar vă las link către articolul care este destul de complet și complex pentru a vă lămuri.
Ce aș vrea să detaliez azi este cum putem afla la care operator suntem alocați cu contribuția la acest pilon. Dar, înainte de toate, să vedem ce e cu aceste piloane de pensii. 🙂
Pilonul I reprezintă contribuția plătită de angajați către sistemul public de pensii, din care, ulterior, contribuabilul primește pensie în funcție de aportul individual. Sistemul public de pensii, cunoscut și sub denumirea de „Principiul solidarității între generații”, are ca principală caracteristică faptul că depinde în mare măsură de raportul dintre numărul de contribuabili şi numărul de beneficiari. Deoarece numărul celor care plătesc în contul celor care primesc este în continuă scădere, soluțiile actuale găsite pentru completarea pensiei publice de stat sunt pensiile private Pilonul II, Pilonul III și Pilonul IV.
Contributia individuală la sistemul public de asigurări sociale (denumita și “CAS”), este la momentul actual în cotă de 25% aplicată asupra venitului brut al fiecărui contribuabil. Din această cotă de 25% care se reține din venitul brut lunar al fiecărui salariat, un procent de 21.25% este direcționat către Pilonul I, iar un procent de 3.75% este direcționat către Pilonul II (pensia privată obligatorie).
Pilonul II sau Pensia privată obligatorie se referă la direcţionarea unei cote din contribuţia personală de asigurări sociale plătită obligatoriu lunar către sistemul public (Pilonul I), către fonduri de pensii administrate privat.
Mai exact, contribuţia la un fond de pensii administrat privat Pilon II nu este considerată o reținere, o plată sau o contribuție suplimentară din salariul contribuabilului, aceasta făcând parte din cota de 25% ce este împărțită între sistemul public şi cel privat. Fiecare participant are obligația aderării la un fond de pensii administrat privat.
Pilonul II de pensii a fost implementat în anul 2008, în acel moment cota de contribuție din pensia de stat direcționată către pensia privată obligatorie era de 2%, ulterior a crescut gradual până la 3.75%, ultima modificare a acestui procent fiind în anul 2018. Începând cu 1 ianuarie 2024 cota de contribuție direcționată către Pilonul II va crește la 4.75%.
Pilonul III sau Pensia facultativă se caracterizează prin aderarea opțională a participantului, scopul acesteia fiind de a obține un venit suplimentar la vârsta pensionării.
Pensiile din Pilonul IV reprezintă pensiile ocupaționale. Fondurile de pensii ocupaționale pilon IV sunt constituite la inițiativa angajatorului. Conform ASF, pentru acest tip de pensie, angajatorul achită contribuțiile pentru toți angajații săi și reprezintă interesele angajaților în relația cu administratorul fondului de pensii ocupaționale.
Angajații pot contribui la același fond de pensii ocupaționale cu sume suplimentare celor investite de către angajator, pentru o creștere mai accentuată a valorii activului personal și a cuantumului viitoarei pensii.
Revenind la oaia pilonul nostru, aflați că toți cei care au fost angajați (la orice fel de angajator din România) și aveau mai puțin de 35 de ani la data respectivă, au devenit contribuabili la Pilonul II de pensii, începând cu anul reformei sistemului public. Cei care aveau peste 45 de ani la acel moment au fost exceptați. Prin urmare, dacă nu ați ales voi înșivă fondul de pensii la care să contribuiți, statul v-a redistribuit automat, în funcție de cota de piață a fiecărei companii care activa în sistem. Cum doar la momentul publicării legii au fost anunțuri oficiale și materiale de promovare, sunt mari șanse, dacă ați început ca angajat după 2005, să fiți în situația în care abia acum aflați despre acest tip de pensie și că deja contribuiți acolo.
Așadar, cei care se află în această situație pot afla cine administrează pensia lor provată obligatorie dacă intră pe https://asfromania.ro/scr/petitiiFP și completează formularul „Cerere informații – fonduri de pensii”:
Lasa un comentariu!