Microsoft ne-a obisnuit deja cu update-urile sale periodice pentru sistemele de operare, programate pentru a doua zi de marti a fiecarei luni. Insa, ca orice update, acestea au potentialul sa dauneze mai mult decat ajuta. Poate mai tineti minte cum SP1 la Vista bloca complet PC-ul…
Ceva similar, insa de o amploare mai mica, s-a intamplat si cu ultimul pachet de update-uri pentru Windows 8 si 8.1, lansat de Microsoft pe data de 12 august 2014. Acesta continea fisierele KB2970228 (non-security optional patch for new Russian Ruble symbol), KB2975719 (update set), KB2976897 (kernel patch) si MS 14-045/KB2982791 (kernel patch).
Acestea, impreuna, au dus un numar restrans de PC-uri (unul la 10 000 dupa spusele Microsoft) la BSOD-uri (faimoasele blocari cu ecran albastru), fie izolate fie in cascada. Si asta prin modificarea fisierelor Win32k.sys si Gdi32.dll, si prin crearea temporarului fntcache.dat. Intre timp update-ul a fost retras si nu mai este disponibil, dar raul a fost deja facut. Asa ca Microsoft lucreaza la repararea atat a patch-urilor pentru a le reintroduce, cat si a PC-urilor afectate.
Dar pentru ca nu trebuie sa stam dupa ei, exista optiuni de remediere a situatiei. Fie prin Windows Restore daca aveti acest serviciu activ, fie manual. Iar in aceasta ultima varianta trebuie sa stergeti fisierul fntcache.dat, si sa le inlocuiti pe celelalte doua (Win32k.sys si Gdi32.dll) de la un PC neafectat (care nu a facut acest update).
Si daca ar fi sa adunam numarul total de PC-uri cu Windows 8 sau 8.1 din lume, undeva la 250 de milioane, am ajunge la un numar de 25 000 de utilizatori afectati de acest update (totul pe baza estimarilor Microsoft). Multi sau putini, voi decideti. La final, Windows AutoUpdate – Off.
Sugestia aia de la final e mai rea decat bugul in sine daca tinem cont de problemele ce pot aparea pe sistemele neactualizate. Pe principiul asta nici Mac-urile nici PC-urile cu Linux nu trebuie actualizate.
Daca nu lasi Windows-ul sa-si faca update-urile automat asta nu inseamna ca nu faci update-uri deloc, ci ca poti sa le faci mai tarziu, dupa ce au fost deja „verificate”.
Microsoft a lasat in urma ideea ca fara update-uri la windows este nasoala treaba, insa ei au exagerat rau atunci pentru ca un produs de-al lor ramanea fara suport si doreau sa creasca vanzarile produsului nou. Cheia securitatii pleaca in primul rand de la retea, degeaba ai windows actualizat daca faci greseala si bagi firul de la providerul de net direct in pc. Crezi ca Microsoft este intotdeauna primul care gaseste gaurile de securitate din sistemele lor sau ca reuseste sa le gaseasca pe toate? Presupunand ca sunt perfecti si ca da, tot esti vulnerabil pana vine ziua uptate-urilor. Ca un scurt rezumat nu poti vorbi de securitate cand zici windows update, intrucat update-urile la windows sunt utile cand expui windows-ul direct la internet, iar asta nu inseamna sub nici o forma securitate.
Si si mai la fnl … windows 8 – Off
Eu nu am patit niciodata sa imi crape sistemul de la update-ul automat. Si daca as pati ceva, windows restore tot timpul creeaza un backup inainte de instalarea oricarui update.
Daca ar fi sa actualizez manual, efectiv uit sa fac asta, si din comoditate prefer sa las windows-ul sa-si faca singur update cand are nevoie.
Microsoft a mai comis-o acum vreo doi ani, când a lansat un update pentru XP (şi pentru alte câteva SO-uri) care a „pus pe bară” utilizatorii programelor de grafică (după aplicarea patch-ului, orice text scris cu mai mult de 18 puncte în orice soft – inclusiv MS Word, MS Publisher etc. – dispărea şi nu era afişat). Update-ul fusese atunci generat de randarea fonturilor OTF. Au fost firme de design care şi-au pirdut clienţii, care (nefiind persoane tehnice) nu puteau să priceapă că totul era o eroare involuntară în SO-uri şi nu reaua voinţă a designerilor.
am cautat pe filelist pt laptop un win 8.1 fara probleme dar nu am gasit, la toate erau plangeri diverse.
Cand vei gasi un soft perfect sa ne anunti si pe noi. Daca te iei dupa M$ licenta e totul, daca te iei dupa restul – nici unul. Alege!
xp 3 sp, vista doua sp, windows 7 un sp, windows 8 fara sp, pentru ca 8.1 nu e recunoscut ca service pack. Va spune ceva modul in care MS isi baga piciorul?
2000 a avut 4 SP-uri :))
Uneori update-urile fac mai mult rau si telefoanelor cu sistem de operare.