Cel mai mic format de placa de baza (daca mai poate fi considerata asta) este noul picoITX de la VIA. Acest standard este de doua ori mai mic decat nanoITX, la doar 100*72 mm ai sai. Acest format mai fusese prezentat de VIA cu cateva luni in urma, prin placa Epia PX, dar acum s-a clarificat putin problema. La aceasta paltforma vor fi folosite procesoare nanoBGA2, ca C7 sau Eden, procesoare cu frecventa de maxim 1.5 GHz, 128 KB L1 cache si 128 KB L2 cache.
Chipset-ul va fi VX700, cu grafica integrata UniChrome Pro II (prin interfata AGP). Acest GPU decodeaza hardware mpeg2, mpeg4 si wmv9, are iesiri DVI si S-Video (aceasta din urma printr-un chip separat). Sunetul este 7.1 HD, prin chip-ul VIA Vinyl Audio, iar reteaua este servita de un controller 10/100.
Aceasta placa mai pune la dispozitia noastra un port PATA cu 44 pini (ca la laptop-uri), un port SATA 300, un slot SO-DIMM ce acomodeaza module DDR2 la 400 sau 533 MHz pana la 1 GB, si doua header-e USB 2.0 (pana la 4 port-uri).

eu am folosit acu vreo 3 ani un mini ITX cu via nemehiah de un giga. am fost încântat de încântat, nu credeam că poate fi ceva aşa de minunat.
L-am folosit ca server video. A fost o minune, atât în linux cât şi cu un wingoz xp pe el. Procesorul are nişte instrucţiuni în plus pentru multimedia, dacă compilezi un kernel special pentru el se compară în domeniului lui cu monştri de la intel/amd care sunt de 10 ori mai mari şi consumă/se încălzesc de 100 de ori mai mult. I-am mai construit şi un receiver IR serial şi ăsta folosit cu o telecomandă ce o avusem la îndemănă era un adevărat lux.
La cum evoluează VIA la capitolul ăsta mă gândesc să-mi iau un căţel în viitor şi să-i pun un computer în zgardă :))))