In primul rand AMD pregateste un nou sistem de denumiri. Vom spune adio atat la rating-ul “xx00+â€, cat si la indicativul Athlon pentru modelele mai performante. Mai exact, toate procesoarele AMD vor primi indicative (similare celor folosite de Intel de ceva vreme). Insa aceste indicative vor fi ceva mai reprezentative, ordonate in functie de performanta pe familie si probabil diferentiate in functie de nucleul folosit.
De exemplu, un procesor Brisbane la 2.3 GHz si 45 W TDP se va numi BE-2400, iar Sempron-ul core Sparta la 2.3 GHz si tot 45 W TDP va deveni LE-1300. O lista completa cu noile indicative va fi probabil oferita o data cu intrarea in vigoare a acestei schimbari.
Pe langa aceste indicative, AMD va abandona denumirea de Athlon pentru noile sale procesoare (derivare din arhitectura K10), inlocuind-o cu Phenom. Athlon va fi pastrat pentru middle-end, iar Sempron va reprezenta in continuare segmentul low-end (mi se pare mie, sau aceasta miscare seamana izbitor cu ce a facut Intel cu marca Pentium?).
Tot acum AMD ne dezvaluie primele procesoare K10 pentru desktop (cele server fiind prezentate acum 3 luni. Astfel, din sfertul 3 al acestui an, vom vedea primele K10-uri quad core, cu nucleu Agena si respectiv Agena FX. Acestea vor avea frecvente intre 2.2 si 2.4 GHz, cate 512 KB L2 cache per core si inca 2 MB L3 cache la comun. Totodata, la fel ca toate procesoarele K10 ce vor urma, vor folosi magistrala HT 3.0 (HyperTransport). Insa aceasta nu va avea o valoare fixa, ci va varia intre 2.8 si 4.2 GHz, in functie de model. Dar avand in vedere ca aceste procesoare pot functiona si cu HT 1.0 (cand sunt folosite cu placi de baza skAM2 sau skF), as afirma ca latimea de banda oferita de HT este oricum mult peste ce ar avea nevoie aceste procesoare.
In sfertul 4 al acestui an vom vedea si primele CPU-uri K10 dual core, cu nucleul Kuma, si tot 512 KB L2 cache per core si 2 MB L3 cache.
Iar din primul sfert al lui 2008 vom avea parte si de modele mai slabe, ca dual core-ul Rana (fara L3 cache) sau Sempron-ul Spica (single core). In aceeasi perioada vom vedea si primele procesoare K10 cu consum scazut, dual core-uri Kuma cu frecvente scazute.
Dar ca sa intelegeti mai bine tot ce am spus pe aici, am atasat un tabel sper eu destul de la obiect.
Simultan cu noile procesoare AMD va lansa si o serie de noi chipset-uri, destinate noilor socket-uri AM2+ si F+. Primul este RD790, este versiunea high-end si vrea sa inlocuiasca actualul 580X. Acest chipset poate avea pana la 4 slot-uri PCI-E (doua de 16x), si foloseste un total de 46 benzi PCI-X. Totodata, chipset-ul este compatibil cu standard-ul PCI-E 2.0 (la fel celor ce urmeaza).
Urmatorul este RD780, chipset ce vrea sa inlocuiasca 480X-ul. Pune la dispozitie 2 slot-uri PCI-E (de 8x in mod dual). Iar varianta cu un singur slot PCI-E poarta numele de RX780.
Varianta low-end, RX740, nu va suporta PCI-E 2.0 si este si limitat la magistrala HT 1.0 (nu inteleg de ce mai apare un nou chipset, care nu ofera nimic peste cele de acum; sau poate este vorba doar de o rebrand-uire).
Toate aceste chipset-uri sunt considerate northbridge-uri, si vor fi cuplate pentru inceput cu southbridge-ul SB600, iar din sfertul 4 al acestui an cu viitorul SB700 (cu 6 port-uri SATA 300, RAID 0, 1, 5, 10, 14 USB-uri si tehnologie similara Robson). In plus, cu ajutorul AMD System Utility, se vor putea overclock-a procesorul si memoria si modifica latentele direct din Windows.
De anul viitor vor fi introduse si trei noi chipset-uri cu grafica integrata: RS780, RS780C si RS740. Primele doua vor folosi IGP-uri (Integrated Graphics Processor) DirectX10, iar RS780 va beneficia si de Universal Video Decoder (accelerare hardware AVC, H.264 si VC-1) si DisplayPort. RS740 este versiunea cu grafica integrata a lui RX740, GPU-ul integrat fiind de generatie DirectX9. Posibil ca RS740 sa apara inaintea fratilor mai mari, inca din sfertul 4 al acestui an.
Mai departe, undeva in a doua jumatate a lui 2008 vom vedea si primele AMD-uri in procesul tehnologic de 45 nm SOI. AMD isi va produce tranzistorii in colaborare cu IBM, in tehnologie high-k metal gate, similar celor de la Intel. Primul reprezentant desktop va purta numele de Deneb FX (quad core), principala diferenta fiind suportul pentru DDR3. Dar aceasta schimbare va impune si introducerea socket-ului AM3, socket imcompatibil cu actualul AM2 sau viitorul AM2+.
Urmatoarele nuclee, programate pentru 2009, Propus si Regor, vor fi dual core-uri, si vor inlocui Kuma si Rana-urile. Iar pentru low-end, nucleul Sargas va inlocui viitorul Spica. Toate acestea vor fi compatibile cu DDR3 si vor necesita skAM3.
Ma supara la AMD ca nu se aseaza pe un socket, socket A a stat multa vreme, apoi a urmat de 754, la scurta vreme 939, apoi am2, apoi F, iar acuma mai aduce si sk am3 😕 si ce? Poate ora este devina, am citit bine? AM2+? ….
In schimb intel, sta cu acel 775 de pe vremea cand era sk A 😕
Una peste alta, sunt curios de ce va putea fi capabila seria K10
Mda, este oarecum deranjant. Da ai citit bine. AM2+. Este o varianta de AM2, ce suporta HT 3.0 (si sunt perfect compatibile intre ele, doar ca un CPU cu HT3 pus pe o placa AM2 va functiona la HT1).
Acum, skF nu tre pus in aceeasi oala, pt ca este socket destinat platformei workstation, si portat pe desktop pt Quad FX.
Iar la Intel doar teoretic situatia este asa roza. Pentru ca acolo chipset-ul nu recunoaste noile procesoare. Deci desi ele se potrivesc fizic, tot nu merg impreuna.