Itanium este o familie de procesoare workstation de la Intel, care in loc de arhitectura x86, folosita la PC-urile desktop, notebook si mare parte a serverelor (deci cu ce suntem si noi familiarizati), foloseste arhitectura EPIC (Explicitly Parallel Instruction Computing). Aceasta arhitectura permitea procesorului executarea de operatii in paralel, la un nivel neintalnit in cazul lui x86.
La aceasta ora, familia Itanium (2) este reprezentata de nucleul Montecito, dual core care atinge 1.6 GHz, cu un FSB de 533 MHz si 3 MB L3 cache. Sper sfarsitul acestui an (sfertul 4 2007), Intel are programat un nou nucleu, Montvale, care va aduce un FSB de 666 MHz si L3 cache de pana la 24 MB, pastrand insa aproximativ aceeasi frecventa maxima, de 1.66 GHz. Si acest nou nucleu va fi produs in procesul tehnologic de 90 nm, la fel ca si vechiul Montecito (lansat in luna iulie a lui 2006). Asta pentru ca Intel nu are nevoie de frecvente foarte mari la aceste procesoare, si 90 nm sunt inca suficienti.
Mai tarziu, prin 2008, Intel pregateste nucleul Tukwila, quad core cu un controller de memorie integrat. Aceasta tehnologie a primit denumirea de CSI la Intel (Common System Interface) si seamana izbitor cu magistrala HyperTransport folosita in prezent de AMD. In plus, Tukwila va beneficia de DDDC (Double Device Data Correction), un fel de EEC mai avansat, care poate tine minte ce zone al memoriei nu functioneaza corect, si le exclude de la activitati ulterioare. Cel mai probabil Tukwila va fi pe 65 nm.
Si mai departe, de ordinul Itanium 3, gasim nucleul Poulson, despre care se stie doar ca va avea si mai multe core-uri, si va fi produs pe 32 nm. Aceasta a treia generatie de Itanium-uri este asteptata undeva in 2009 – 2010.
Afaik se spune FSB de 667 😉 ca nimeresti peste un fanatic religios si iese urat. (been there done that)
FSB is dead and burried 😉
Abort, Retry, Ignore.