In ziua de azi, folosim tot mai multe aplicatii, care au nevoie de tot mai multe resurse hardware. Si din aceasta cauza avem PC-uri cu procesoare cu sase si in curand opt nuclee, si suficient RAM ca sa le tina ocupate. Acest trend incepe sa se observe si la telefoanele mobile, unde dual core-urile sunt de actualitate, si peste putin timp vom gasi si quad core-uri.
Numarul de nuclee a crescut repede la aceste CPU mobile cu arhitectura ARM, dar nici frecventa lor nu trebuie uitata. Momentan cel mai puternic procesor de smartphone are numai 1.4 GHz. Frecvente de 1.5 GHz sunt mai multe decat fezabile, dar limita actualului proces tehnologic de 40 nm este undeva la 1.8, poate 2 GHz.
Insa lucrurile nu se vor opri aici. Pentru ca in 2012 se va trece la 28 nm, cu ajutorul caruia se spera atingerea pragului de 3 GHz. Nu din prima, dar pana se va migra la 20 nm ar trebui sa ajunga acolo. Iar procesul tehnologic de 20 nm, urmatoarea treapta, este programat pentru anul 2014, si promite chiar si 4 GHz la un dispozitiv mobil. Vom vedea daca lucrurile vor evolua comform intentiilor, sau dezvoltatorii isi vor incetini ritmul si ne vor lasa sa respiram putin.
ba sa nu respiram, la cat costa ar trebui sa avem 10 ghz si multi-tasking serios.
apropo, daca tehnologia pare ca se misca repede( si nu doar culorile ei) este fiindca suntem foarte inapoiati si avem multe de „recuperat”. mai avem mult pana departe.
pt un extraterestru eu cred ca ne miscam foarte incet, adica mai avem foarte mult pana sa ne apropiem de ei, deci cam neinteligenti si lenesi. 🙂
Avem de recuperat fata de cine?
Ca sa spui ca suntem inapoiati si ca avem mult de recuperat trebuie sa ai o imagine clara a nivelului tehnologic extraterestru.
Si in caz ca nu te-au rapit noaptea, nu cred ca ai de unde sa afli cat de avansati sunt.
Rapiditatea cu care cresc performantele procesoarelor ARM imi aduce aminte de ce se intampla in domeniul PC-urilor in urma cu 10-15 ani. Atunci de la un an la alul se dubla frecventa procesorului. In decurs de 4 luni am avut 2 calculatoare unul cu 800MHz iar dupa 4 luni 1.4GHz . Cam asta se inmpla acum cu NVidia Tegra 1,2..
Alin, cred ca bati campii… extraterestu nu inseamna ca e o fiinta avansata noua. Oricum, comentul tau e cam de prisos, nu are nici o logica ce spui tu acolo:))
Putere mai mare de calcul, inseamna mai mult consum de energie, intrebarea e: Vor face fata acumulatorii pt. asa putere si viteza de dezvoltare a procesoarelor ? Si daca acest aspect va afecta marimea telefoanelor 😉
@Dj: Procesul mai mic de fabricaţie înseamnă şi un consum redus de energie – deci compensează.
repet, pt unu din epoca de piatra i se pare foarte interesant cand descopera bronzul, fierul, dar pt unu mai „contemporan” nu i se pare mare lucru.
asa si cu cei carora li se pare acum ca avanseaza tehnologia foarte mult.
trebuia sa fim pe marte de mult de exemplu, sau cel putin asa visam. deci suntem in urma si cu propriile vise, daramite pt un „extraterestru” observator.
Nu e vorba de tehnologie la nivel general, ci de procesoare. Eu unul as prefera sa lanseze o familie noua de procesoare, dupa care timp de trei ani sa mai scoata doar unele modele mai rapide in aceeasi familie. Si abia la trei ani sa vina noua familie, care sa aduca un spor semnificativ de performanta. Nu cum se intampla acum, la fiecare an alta generatie, si doar modelele de la lansare, si alea in numar mic.
Alin, eu nu-mi fac griji. Extratereștrii de care zici sunt destul de inteligenți să știe că suntem în criză și-atât putem momentan.
=))