Intel a anuntat scaderea profitului net trimestrial cu 90%, iar AMD concediaza inca 9% din angajati.
Criza economica isi pune amprenata si pe cei doi jucatori de pe piata procesoarelor. Intel a anuntat ca profitul net pentru ultimul trimestru al anului 2008 a scazut cu 90% fata de perioada similara din 2007.
Concret, profitul net inregistrat de Intel in Q4 a fost de numai 234 de milioane de dolari, in conditiile in care veniturile au atins valoarea de 8.2 miliarde de dolari. In Q3, compania inregistra un profit net de 2 miliarde dolari la venituri de 10.2 miliarde de dolari.
Nici viitorul nu suna foarte promitator. Intel anticipeaza ca declinul vanzarilor de procesoare va continua si in primul trimestru al acestui an, cand americanii anticipeaza venituri totale de 7 miliarde dolari.
Informatiile vin concomitent cu anuntul potrivit caruia introducerea platformei P55 a fost amanata pentru trimestrul trei al anului, tocmai din cazua faptului ca integratorii au stocuri consistente de chipset-uri de generatie P4x.
De partea cealalata, AMD a anuntat un nou val de concedieri. De data aceasta vorbim de 1100 de angajati, ceea ce reprezinta aproximativ 9% din efectivul actual de munca. Presedintele si CEO-ul AMD vor avea salarii cu 20% mai mici pe perioada crizei, in timp ce managerii de top vor suporta o diminuare a veniturilor cu cate 15%.
Acesta reprezinta al doilea val de concedieri de la AMD, dupa ce 1600 de angajati au fost dati afara in luna mai. Din pacate, nu avem nicio garantie ca va fi si ultimul.
da` sa scada preturile nu e solutie?sunt culmea capcaunii astia.
Asta nu mai e bine..
Alin tu citesti ceea ce scrii ? sau doar scrii ca sa te simti bine.
Daca costul meu de productie este de 100$ iar eu iti vand produsul cu 110$ deci am un profit minim, de unde sa mai scad preturile ?
Crezi ca daca ti-ar vinde tie core i7 la 10$ atunci Intel o sa aiba dintr-o data profit ? sau daca AMD ar vinde Phenom II-urile la 1 $ atunci nu o sa mai faca concedieri ?
CoolGoose sa stii ca din productie se castiga cel mai mult… ca sa iau exemplul tau, costul de productie este de 100$ iar eu vand produsul cu 200$ sau 300$, asa ca daca ar da un discount si de 50% tot ar merge in profit!!!
Si costurile angajatilor, si cele de distributie si cele de marketing etc.
Dar mai trebuie sa-si acopere si costurile de R&D…
eu zic asa:
1 ori scapa de distributie si de marketing si ramane cu productia si preturi mici eventual si vanzare per bucata pentru a putea scapa de intermediari care mai traiesc si ei pe spatele produsului integrand si ei un procent in pretul final.
2. scapa de productie,face reduceri de personal pana nu or mai avea decat pe cei de la birou care fac planuri de vanzare si distributie a stocurilor existente.
pun pariu ca instinctul capitalist nu va permite concedierea celor de la birou … nu uitati ca marketingul a luat nastere in america asa ca nu isi vor omora copilul..
Cum sa scape de productie? Cand ei sunt producatori. Crezi ca dupa ce concediaza tot staff-ul tehnic, aia o sa astepte nu stiu cat sa fie reangajati de producatorul respectiv? La nivelul lor tehnologic nu-si permit sa concedieze inginerii implicati in productie si dezvoltare.
Eliminarea intermediarilor nu este nici ea asa de facila. Pentru ca producatorii nu au retea de distributie. Este nevoie de importatori macar. In unele cazuri exista un singur intermediar (vezi NewEgg din State). In alte cazuri sunt mai multi (la noi de ex, unde mai nici un importator nu vinde la persoane fizice). Dar dincolo de importator producatorul nu are nici un control.
scaderile de preturi nu pot trece sub bariera profitului asadar nu este o solutie decat in masura in pot fi amortizate cheltuielile de productie si sa zicem zero profit.mai jos de atat = faliment. eu ziceam in gluma de cele 2 variante normal ar fi sa sortze capusele din ambele parti. cat despre importatori si acestia pot fi fortati sa adopte o anumita politica privitoare la produsele lor daca nu.. oricand pot fi schimbati din cate stiu ei depind de producator.