Microsoft a oprit oficial suportul pentru batranul sistem de operare Windows XP pe data de 8 aprilie 2014. Asta inseamna ca utilizatorii nu vor mai primi update-uri, si vor putea ramane vulnerabili. Sau vor mai primi? Putina lume stie ca Windows XP are un frate geaman, denumit Windows Embedded POSReady 2009.
Iar acesta, fiind lansat in 2009, dupa cum il tradeaza si numele, va fi suportat pana in 2019. Ceea ce denota si adevaratul motiv din cauza caruia XP-ul a fost abandonat: pentru a determina utilizatorii sa dea banii pe Windows 8. Dar sa revenim la cele doua sisteme de operare.
Windows Update, pe langa licenta sistemului de operare, verifica si versiunea sa. La nivel de registry. Iar daca acolo gaseste Windows Embedded POSReady 2009 in loc de XP, toate bune si frumoase. Face update. Sa nu intelegeti insa ca aceste doua sisteme de operare sunt identice. Ele doar au acelasi kernel. Deci unele update-uri sunt bune, iar altele ar putea sa dauneze grav sanatatii PC-ului. Deci este bine sa verificati ce face fiecare inainte sa le instalati.
Oricum, modificarea din registry se face destul de simplu si rapid. Intai trebuie creat un fisier .txt care sa contina urmatoarele:
- Windows Registry Editor Version 5.00
- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
- „Installed”=dword:00000001
Dupa care acesta trebuie transformat (redenumit) in .reg, si executat. Ulterior, in Windows Update ar trebui sa apara mai multe noi update-uri. Si asa ar trebui sa se intample pentru urmatorii cinci ani, daca Microsoft nu schimba ceva in acest sistem de verificare.
„Ceea ce denota si adevaratul motiv din cauza caruia XP-ul a fost abandonat:”
Pentru ca este vechi de 13 ani si au fost lansate 4 sisteme de operare de atunci.
Sunt de obicei pentru teorii conspirative, dar aici ar fi fost o conspiratie doar daca incetau suportul pentru Vista si W7. Nu pentru ca au incetat suportul la sistemul de operare ce primisera deja extensii de suport mai mult decat orice alt sistem de operare pe care l-au facut vreodata.
Vista + 7 + 8 = 3. Dar probabil a fost typo
Afirmatia mea se refera la faptul ca daca update-uri compatibile oricum mai erau realizate inca 5 ani, atunci de ce nu au lasat XP-ul sa mearga in continuare?
Pt ca omu sa se obijnuiasca pana atunci si asa mai departe, sa fim seriosi, eu de eram acolo desfintam de tot xp-ul, odata cu acesu la net sa nu mai poti face nimic pe el, exista windows 7,8 iar daca ti se pare ca e scump exista linux, mac. Il desfintam de tot ca omenii sa aiba un motiv ”real” sa tot cante fara rost si sa arunce cu pietre
Complet de acord cu tine si cu unacomn.
Hai sa mergem inainte ~ shall we…
De ce ai impune tu unei persoane care a cumparat un soft sa nu il mai poata folosi ?, daca tu cumperi o masina si trece de 10 ani si merge perfect pentru nevoile tale trebuie sa nu mai primesti itp la ea si sa fi obligat sa mergi pe jos ca e gratis?
Vista + 7 + 8 + 8.1 = 4 🙂 . 8.1 este altă versiune de windows față de 8 cu alt kernel… 🙂
nu e doar un update 8.1?!
Windows 8.1 is a version of Windows NT family of operating systems and an upgrade for Windows 8 – says Wiki.
Si sincer nici eu nu pot sa-l consider un alt sistem de operare, desi este catalogat cu kernel 6.3. Le-am avut pe ambele, si diferentele sunt prea mici. Asa si XP 64 bits are 5.2, iar XP 32 bits are kernel 5.1, insa nu le-am considerat sisteme de operare diferite…
Tare destepti sunteti voi aia care vreti sa desfiintati tot. Cu ce va incurca XP-ul inteligentilor?
Progres.
Pt ca imi dau sema ca nu esti o persona tehnica, xp-ul nu e capabil sa folosesca componetele de azi la avevarata loar valoare, degeaba ma intind pt ca stiu ca nu o sa intelegi unde bat si crezi ca te jignesc sau ceva, in IT nu e ca in politica sau alte domenii, facem un pod si il inlocuim cand il ia apa
Normal ca nu pui XP pe un sistem configurat azi. Dar sa-i obligi pe toti cu PC-uri vechi si XP sa schimbe sistemul de operare, cu care sunt invatati si care le merge perfect, e greu si incorect.
Bai, mondialule, si daca eu am acelasi calculator de multi ani, la munca P4 si acasa Core2Duo, la care, din motive financiare, nu pot renunta si pe care nu le pot schimba, ce fac??? Cine esti tu sa hotarasti daca trebuie desfiintat xp-ul? Daca mie mi-e bun si e conform nevoilor mele, e fix treaba mea! Si daca as putea, nu as trece la win 8, la cate am auzit despre el… poate un maxim win7, desi si ala e ciudatel! La win7 si 8 mai mult s-a schimbat interfata (in rau, devenind mai complicata) decat parametrii tehnici, cum ar fi fost normal! Eu inteleg, traim in era consumerismului si daca tinem prea mult un lucru, mor producatorii de foame, dar sa tii chiar asa cu ursul, parca ai lucra pt ei!!!
@Claudia
Pe C2D merge perfect win 7, chiar si 8. Acum nu ca ar fi nevoie de ele :)), XP-ul inca duce bine.
Eu am trecut pe 7 din cauza jocurilor nu de alta.
Exista si un raspuns oficial de la Microsoft (googleit) din care deduc cam asa: POSReady este o versiune redusa de XP si pe langa faptul ca lasa descoperite parti bune din XP (o sa ziceti ca juma’ de pahar este mai bun decat unul gol) este posibil sa afecteze functionarea XP-ului (si asta poate ca o vor face chiar intentionat). Si mie imi pare rau dupa XP dar asta este, pentru Internet si chestii de baza trecem la xubuntu 14.04 iar XP-ul ramane de back-up (in caz ca nu ne descurcam in linux). Apropo, intre timp HP a inceput livrarea Kylin catre China, deci se poate!
Claudia mai facut sa rad si cred ca si tu ai fi ras de erai langa mine, sa ma cunosti. Tu crezi ca eu am bani, am un incubator de oua intel core2duo, nici macar sandy bridge, win 7 home premium folosesc – de bagi oauale si iasa pui-, as vrea eu sa lucrez pentru ei, sa am bani nu sa lucrez neaparat. Te respect dar nu sunt deacord cu tine ca ”mor producatorii de fome si ca o tin ca ursu”, poate cu ursu ai glumit, nu poti sa faci un calculator si un sitem de operare sa tina o infinitate de ani nu ca nu as vrea, inati televizoru a fost alb-negru apoi color din cate stiu
Sunt curios cati dinte home userii suparati din romania, au si licenta. Daca xp e deja depasit tehnologic, eu, ca si firma producatoare, il voi desfiinta. Nu-mi risc reputatia mondiala, pt ca gigel nu are 400$ sa-si ia pc mai nou. E ca si cum dacia ar trebui sa faca modelul 1300 pt ca n-am eu bani de logan. E o ineptie. Nu poti sa tii generatii de mecanici pe 10 modele, pt ca s-ar putea sa-ti intre unu’ cu un harb in service. Sper ca intelegi analogia.
Nu andrei, este ca si cum nu-ti mai repara nimeni 1300-le si te pun sa iei Logan.
Ai mare dreptate Alexandru. Prin oprirea oferirii update-urilor Microsoft obliga firmele in primul rand sa schimbe atat windowsu-ul cat si calculatoarele depasite.
Am vazut multe firme care au calculatoare cu 256 ram dar care nu au nevoie de mai mult pentru activitatea pe care o desfasoara pe pc-uri.
In al doilea rand multe progarame la firme care au calc ce ruleaza Xp e posibil sa nu mearga pe 7/8.
Si sunt cazuri in care trebuie sa scoti mii de euro din buzunar.
… ma bag si eu ca musca …
progres? de exemplu office 2010 este penultimul da?
nu se mai poate cumpara (am intrebat la microsoft)
win7 = suport pina in 2019 = se mai gaseste foarte greu retail, si mai usor cu pc second
de ce nu prea mai pot cumpara w7?
trebe musai ultima varianta? penultima nu mai e buna?
progres? sterge o retea wireless in win8 (in 7 merge din GUI din citeva clickuri)
in 8 din comanda sau instalind programele de la terti
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/manage-wireless-network-profiles
netsh wlan delete profile name=”ProgresulEsteAici”
intr-o alta mica ordine de idei …
http://truecrypt.sourceforge.net/ = RiP
http://www.infosecurity-magazine.com/view/34119/german-federal-government-warns-on-the-security-dangers-of-windows-8/
a.s.o.
PS: sa-ti arat un pc industrial embedded cu ssd industrial si cu wxp sp3 pro (nu embeded!) care comanda juma de hala, PLC-uri, si altele cele …?
mda, ce fraieri sintem noi astia care ne opunem progresului …
btw, schimbati-va smartphone-ul din 3 in 3 luni cind apare alt model ca sa incurajam progresul, si daca se poate luati-va doar din cele de peste $1000 …
Întotdeauna sper că autorii ştirilor se documentează mai bine înainte să-şi publice materialele. În cazul de faţă, e evident că trebuia o documentare mai bună.
http://tinyurl.com/WinEmbedPOSReady2009-vs-WinXP
Atenţie mare aici: „For more information, see POSReady 2009 vs. Windows XP Professional (PDF).”
Numărul aproximativ de componente în instalarea minimă:
– POSReady 2009: 9000 de componente
– Windows XP Professional: 12000 de componente
E o diferenţă enormă doar la o instalare *minimă*, ceea ce aproape nimeni nu face pentru că în majoritatea cazurilor oamenii îşi instalează Windows cu tot ce oferă Microsoft implicit. Pe lângă asta, prea puţini se deranjează să elimine Outlook Express, MSN Explorer, Movie Maker şi multe altele.
O parte dintre actualizări vor fi în regulă pentru Windows XP Pro, în timp ce altele – gândite special pentru „POSReady” ar putea chiar să facă rău XP-ului. Dar chiar mai rău, utilizatorii fără experienţă IT (care oricum nu vor testa actualizările) vor avea sentimentul că sunt în siguranţă, lucru care este cât se poate de evident FALS.
Haideţi să nu uităm că mulţi folosesc Windows XP cu drepturi de administrare, iar asta-l face mult mai vulnerabil la malware.
Nu spun nimănui ce ar trebui să facă, însă recomand instalarea unei noi versiuni Windows (7 sau 8.1) sau o distribuţie Linux. Orice e mai bun decât soluţia prezentată aici.
Cei care preferă o interfaţă clasică de tip Windows XP, o pot alege în Windows 7. Există nişte diferenţe de setări şi alte câteva lucruri, dar nu uitaţi că şi Windows XP a fost o schimbare consistentă faţă de Windows 95/98 pe care le-am folosit acum mult timp. Sunt sigur că puteţi face efortul să vă obişnuiţi. Sau dacă nu vă permiteţi licenţe noi, atunci puteţi încerca la modul serios Linux, care a evoluat mult faţă de preconcepţiile unora, informaţiile sumare ale altora sau chiar înţepăturile celor care au ceva împotriva Linux.
Important e să nu rămâneţi blocaţi cu un sistem de operare pe care nu vă mai puteţi baza. Vă riscaţi datele personale (poze, documente, acte etc), puteţi deveni intermediari în atacuri informatice, intermediari în distribuţia ilegală de date (nu doar piraterie) şi cine ştie ce alte trăznăi. Există soluţii decente pentru fiecare calculator, aşa că încercaţi să migraţi cât mai repede spre un sistem de operare adecvat.
Pei si eu ce am zis? Ca sunt toate bune? Mai citeste articolul, mai ales al treilea paragraf.
Nicolae sper ca au inteles oamenii, pt mine ai fost clar, daniel da un exemplu din topor sa-ti iei telefon la 3 luni cand aici e vorba de sisteam de operare. Telefoanele inteligente sunt in continu progres la fel si sitemele de operare care sunt pe ele, acum daca sti sa-ti alegi un telefon inteligent cu specificatii decente sunt sigur ca te tine minim 2 ani daca nu ai pretentii plus sa fie o marca care are si dezvoltare in spate -development software-
@Alexandru D: Am citit cu atenţie articolul şi chiar şi comentariile. Nu pot decât să constat (şi pe Arena IT, ca-n alte părţi), că sunt destui oameni care nu-s dispuşi să ţină cont de motivele serioase pentru care trebuie să folosească un sistem de operare adecvat.
Dar când scrii un articol trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce transmiţi. Mesajul tău e că Windows XP a fost scos pe tuşă „pentru a determina oamenii să cumpere Windows 8”, iar XP poate fi actualizat până în 2019, iar modul de a face asta e prezentat în detaliu.
Da, e strecurat şi avertismentul de rigoare, dar e ceva de genul căsuţei „I agree to the terms of the license agreement”, pe care majoritatea lumii o bifează şi dau „Next”. Din partea unui blog IT, nu mi se pare în regulă aşa ceva.
Vezi şi tu că nu-s „fanboy” Microsoft sau Linux, ci recomand un sistem de operare securizat, oricare ar fi ăla. Scopul recomandărilor specialiştilor e să îi ajute pe utilizatori să îşi facă treburile în mod eficient şi sigur. Tu, însă, îţi laşi opiniile personale să domine articolul. Pentru un blog personal n-aş avea o problemă cu postarea ta, chiar dacă e greşită, dar de pe un blog de tehnologie – premiat – e deplasat să susţii în felul ăsta un punct de vedere personal. Nu pentru că ar fi greşit să ai o opinie, ci pentru că, involuntar sau nu, influenţezi greşit percepţia celor care nu-s specialişti.
––
Oameni buni, aici vorbim despre tehnologii conectate la internet. Progresul e important dar nu toţi au nevoie de noutăţile informatice ca să folosească cu succes tehnologiile la ce au nevoie. N-are niciun sens să punem afect în schimbarea sistemului de operare. Chiar şi pe un P4 se poate instala un sistem de operare care funcţionează decent, dar care primeşte actualizări. Despre asta e vorba – siguranţa în reţea şi internet – siguranţa personală şi a celor cu care suntem conectaţi.
La tare multe nu mă pricep: mecanică auto, electronică, proiectare, strungărie… sau mai bine zis mă pricep (cu adevărat) la puţine. IT-ul e meseria mea. Aşa cum mă aştept din partea unui specialist în electronică să-mi dea sfatul cel mai bun când am nevoie de el, mă aştept ca cei care au nevoie de rezolvarea problemelor IT să se aştepte la cel mai bun sfat, pe care să-l şi urmeze. Pentru că altfel, specialiştii nu-şi au rostul – toţi ar trebui să facă ce-i taie capul şi… Doamne ajută, corect? De asemenea, mă aştept ca şi colegii din branşa mea să se străduiască să ofere cele mai bune sfaturi. Ăsta-i scopul Arena IT şi al altor bloguri de tehnologie. Evident, unii trăiesc şi din reclamă şi articole scrise la comandă, dar cel de faţă nu văd cum ar fi în categoriile astea. Haideţi să ne facem treaba mai bine. Se poate.
Am spus ca Microsoft a urmarit cresterea vanzarilor de Windows 8 cand a oprit suportul pentru XP, din moment ce inca face unele update-uri compatibile, si va face alti cinci ani, dar refuza sa le ofere clientilor. Nu cred ca era un efort asa mare pe cele compatibile sa le dea si la XP. Sau crezi ca Microsoft se gandeste numai la bunastarea (adica securitatea) clientilor sai, si dandu-si seama de potentialele probleme pe care le-ar avea cu XP, s-a gandit ca mai bine il abandoneaza oficial, sa se prinda lumea. Microsoft, ca orice companie, urmareste profitul. Ar fi abandonat demult XP-ul, daca n-ar fi avut atat de multi utilizatori (fericiti), si n-ar fi riscat sa si-i puna pe toti in cap.
Si s-a vazut clar cresterea vanzarii atat de PC-uri noi cat si de copii de Win8 dupa ce a picat suportul pentru XP. Deci a mers!
Nu am recomandat sa-si puna nimeni WinXP, sa-l aleaga in loc de 7 sau 8. Doar ca nu mi se pare ok sa obligi un posesor de sistem de x ani vechime, care face numai browsing, light office si multimedia, sa faca update la sistemul de operare. Oricum fiecare poate sta linistit cu XP si fara update-uri. Nu e ca si cum dintr-o data fiecare astfel de PC este napadit de virusi si hackeri. Tinta lor nu este bunicuta care isi cauta retete pe net, pe PC-ul mostenit de la copii / nepoti dupa ce acestia si-au luat ceva nou.
Atatia oameni stau si fara antivirus, deci lipsa update-urilor ar fi un simplu detaliu. Si nu cred ca au avut neplaceri majore. Securitatea este buna, insa nu trebuie sa o vanam cu orice pret, in orice moment si situatie. Inca o data, nu spun sa stai fara usa la casa, insa parca nici sa pui 200 de iale si 300 de sisteme de alarma nu este necesar. Decat daca ai ceva extrem de pretios de aparat.
Windows XP a fost lansat în octombrie 2001 şi actualizările i-au fost oprite în aprilie 2014. A fost cel mai longeviv sistem de operare Microsoft. Dar „POSReady” nu este întregul Windows XP. Exact cum a apărut „Unofficial Windows 98 SE Service Pack”, va putea apărea la un moment dat şi „Unofficial Windows XP SP4” cu actualizările care funcţionează corect pe XP SP3. Dar chiar şi aşa, multe componente ale sistemului de operare nu vor fi acoperite de actualizări. Pe de altă parte, ca orice pachete neoficiale, există şi riscul ca cei care le fac să strecoare şi malware în acestea.
Windows XP n-a avut o viaţă lungă intenţionat, ci datorită fiasco-ului Longhorn/Vista care s-a datorat fiasco-ului securităţii Windows XP. Windows Vista n-a fost suficient de bun ca să migreze lumea pe el, aşa că Windows XP a trebuit să fie ţinut mai mult timp în viaţă. Abia după ce a apărut Windows 7 s-au mai calmat apele, când exista deja o alternativă mai bună la Windows XP, chiar dacă nu şi pentru cei cu PC-uri mai vechi. Însă a existat şi Microsoft a putut să-şi facă liniştită planul de închidere al actualizărilor Windows XP.
Evident că Microsoft urmăreşte profitul, că e o companie privată şi trăieşte făcând afaceri. Dar până la Windows XP, cadenţa lansărilor Windows a fost de 2-3 ani. Vista e singurul Windows care a fost lansat la 5 ani după versiunea anterioară. Deci acum nu s-a întâmplat nimic altceva decât să se intre în normal.
Nu uita că creşterea de PC-uri noi s-a datorat şi longevităţii Windows XP. Cu o durată de viaţă de 12 ani şi jumătate, oamenii care şi-au luat PC-uri în primii 5 ani de la lansarea XP au fost obligaţi să-şi schimbe PC-urile din cauza vechimii lor. Doar un număr restrâns mai stau cu vechile PC-uri, cei suficient de norocoşi cărora le funcţionează şi astăzi.
Microsoft n-a obligat pe nimeni să treacă la o nouă versiune Windows, ci şi-a văzut în continuare de afaceri şi n-a mai investit bani într-un sistem de operare care e depăşit de vremuri. Nici producătorii auto nu fac piese de schimb pe termen nelimitat, dar spre deosebire de o Dacia 1300, cum s-a menţionat anterior, un sistem de operare nu-i un mecanism în care pui piese de schimb ca să funcţioneze în continuare, ci efectiv nu ai „piesele de schimb” care-l ajută să funcţioneze în siguranţă. E o diferenţă mare. Iar cei care au PC-uri vechi şi fac lucruri lejere pe ele pot opta pentru Linux. Har Domnului, există suficiente opţiuni care nu numai că sunt mai bune decât Windows XP, dar pot da o nouă viaţă respectivelor PC-uri, prin economia de RAM şi a altor resurse.
Cât despre cei care vor musai Windows, din orice motiv, ar trebui să ştie că un PC nou-nouţ, capabil să ruleze onorabil Windows 8.1, costă maxim 1000 de lei. Iar dacă bugetul nu permite, există şi calculatoare la mâna a doua care costă până în 500 de lei şi pot rula Windows 7. Nu cred că e un efort atât de mare să te hotărăşti ce să faci: să alegi Linux sau un PC (mai) nou cu Windows sau chiar Linux, indiferent că-i nou-nouţ.
„Nu e ca si cum dintr-o data fiecare astfel de PC este napadit de virusi si hackeri. Tinta lor nu este bunicuta care isi cauta retete pe net, pe PC-ul mostenit de la copii / nepoti dupa ce acestia si-au luat ceva nou.”
Te înşeli amarnic. Să nu crezi că hackerii intră manual în calculatoarele vulnerabile ale bunicilor noştri. Ei au ţinte mari, dar PC-urile vulnerabile sunt „sparte” automat de reţeaua lor de boţi, care scanează clase întregi de IP-uri, le verifică sistemul de operare şi vulnerabilităţile cunoscute, apoi se infiltrează pe ele dacă găsesc portiţe de intrare. Iar PC-urile astea sunt folosite ulterior în atacuri DDoS sau de alte feluri. În viitorul apropiat, chiar şi produsele de securitate vor înceta să mai primească actualizări pentru Windows XP, pentru că noile ameninţări informatice vor avea un comportament nou, pentru care trebuie actualizat şi motorul de scanare, nu doar semnăturile anti-malware/virus. Aşa că lucrurile nu stau roz deloc.
Nu-i cazul să exagerezi cu „200 de iale si 300 de sisteme de alarma”. Din poziţia de blogger IT – adică un fel de jurnalist IT – ar trebui să înţelegi că răul pe care-l poate păţi sistemul tău de operare te poate afecta pe tine sau pe alţii. E ca într-un bloc, în care dacă unui vecin i se sparge ţeava s-ar putea ca şi celorlalţi să li se întâmple ceva. Fie să fie inundaţi, fie să rămână fără căldură până îşi repară „deşteptul” instalaţia. În internet suntem interconectaţi şi malware-ul există graţie cretinilor sau inconştienţilor/necunoscătorilor care îşi lasă PC-urile neprotejate – uneori chiar complet, fără antivirus.
Nu vă gândiţi că suntem 100% în siguranţă dacă trecem pe cel mai nou Windows sau pe o distribuţie Linux. Toate au vulnerabilităţi şi pe toate le putem mânui atât de prost încât să le facem chiar noi mai vulnerabile decât e cazul. Dar să te încăpăţânezi să nu cauţi o soluţie decentă, mi se pare de prost gust, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi oameni îşi pot desfăşura în mod normal şi în siguranţă activitatea cu ajutorul unor sisteme de operare complet gratuite. Trebuie doar să vrei să înţelegi, nu să o dai în teoria conspiraţiei sau lăcomia companiilor IT.
Din 2001, când începuse Pentium 4 să intre pe piaţă, s-au schimbat foarte multe în IT. Windows XP a fost conceput pentru hardware-ul acelor vremuri şi ar trebui periat serios ca să lucreze cu adevărat eficient cu tot hardware-ul modern. Totul evoluează rapid în IT – şi hardware-ul şi software-ul. Trebuie să înţelegem asta şi atunci când vrem să fim economi e bine să ne consultăm cu oameni care ştiu ce să recomande, ca să putem folosi PC-urile cât mai mulţi ani, fără să ne fie afectată semnificativ productivitatea. Dar chiar şi aşa, trebuie să fim conştienţi că vine momentul în care trebuie să facem un nou pas înainte. Ăsta e unul dintre momentele alea. Repet, există şi soluţii gratuite foarte bune.
De fapt iată că a început crearea unui Service Pack 4 (neoficial) pentru Windows XP:
http://www.ryanvm.net/forum/viewtopic.php?t=10321
Nu că ar fi tot ce le trebuie utilizatorilor de Windows XP ca să fie în siguranţă, dar ar putea fi o soluţie mult mai bună decât actualizările obţinute prin modificarea regiştrilor pentru obţinerea actualizărilor POSReady.
Am spus „ar putea fi” pentru că nu ştiu dacă a făcut cineva un audit al pachetului, să ştim că nu conţine malware.
daca crack-uiesti win8/8.1 mai e pericol de spionaj?!
la android e cu adevarat o prostie ca trebuie sa schimbi telefonul pt o noua versiune de android.
Foarte multe crack-uri conţin malware, deci şansele să te pricopseşti cu un spyware/backdoor/troian/keylogger/etc sunt destul de ridicate.
pai scanezi cu crackul cu antivirusul inainte si vezi ce zice. si tot e mai bine sa scapi de nsa macar. 🙂 deci functioneaza inteleg.
Degeaba scanezi cu antivirulsul ca majoritatea nu functioneaza daca le stergi sau o buna parte din ele nici nu le gaseste.
Ai la dispozitie gratuit Windows 8.1 Enterprise cu o perioda trial de 90 de zile.
Eu folosesc Windows 7 Enterprise si nu am treaba.
Intradevar nu e vorba doar de securitate, sa ai pc blindat de solutii de securitate si actualizari, daca e vorba de cautat retete de mamaliga dar ori cum o iei …Chrome OS, Android, Linux de ce sa o ti ca ursu de Microsoft ca pana la urma ei se imbogatesc de pe urma unui sitem de operare la care au muncit, nu esti oblicat sa folosesti windows, nu poti sa le sari in cap pt ca pun pret,cer bani pe un produs de-al lor ai alternative
Pentru Nicolae Crefelean si p mondiala ,vad ca tot acuzati si judecati pe cei care inca mai folosesc Windows Xp desi acestia nu va judeca pt ca folositi Win 7 sau 8 .
Windows Xp Sp3 nu este chiar asa de vechi pt ca Sp3 a fost lansat in 2008 si a fost updatat pana in Aprilie 2014.
Voi spuneti ca Windows Xp nu se descurca cu hardware-ul nou si aceasta legenda urbana am auzit-o si de la altii care spuneau ca Windows Xp nu „stie” multiprocesor si nu se descurca su ssd-uri .
Adevarul este ca Windows Xp „stie” multiprocesor pt ca este folosit de mult timp pe configuratii cu doua sau mai multe procesoare de firme si laboratoare foarte mari si de utilizatori obisnuiti si ssd-urile sunt aparute de cel putin 15 ani dar nu li se spunea ssd-uri si erau folosite in sisteme embedded .
Alta legenda urbana repetata de unii este aceea ca numai cei care nu au bani destui mai folosesc Windows Xp pt .ca au Pc-uri vechi si nu-si permit un upgrade la Pc-uri noi cu Win7 sau 8.1.
Eu personal am un laptop editia business ,Dell Latitude E5420 care a costat acum 1 an si jumatate in jur de 5000 lei(1200 euro) adica pe romaneste un laptop scump si care a venit peinstalat cu Win7 pro pe 64bit si eu am formatat hdd si mi-am instalat Windows Xp pro Sp3 pt. ca „stie” multiprocesor si „stie” ssd dar mai importatnt pt. ca imi place mie mai mult Windows Xp si merge fara probleme ,filme Hd,net,office si multe alte programe deci este ceea ce imi trebuie.
Si argumentul cu lipsa update-urilor nu tine ,am vorbit cu multi care folosesc Win7 si ei spuneau ca dupa instalarea S.O ului dezactiveaza updatarea automata si sunt ani de zile de cand nu au mai facut update .
Am folosit si eu Win7 dar sincer nu ma atrage si inca al folosesc pe alt laptop la serviciu pt ca sunt obligat.
George, nu judec şi nu acuz pe nimeni. Comentariile mele vin prin prisma meseriei mele. De mai bine de 14 ani mă ocup de software şi hardware pe PC-uri şi servere şi am adunat destulă experienţă cât să recomand cu căldură un sistem de operare mai nou decât Windows XP. Dar asta nu pentru că în marea majoritate a cazurilor XP nu mai e bun sau util, ci pentru că în prezent (fără actualizări) riscul să dea rateuri sau să se producă daune pe un PC cu Windows XP e mai mare decât la o versiune Windows mai nouă.
E ridicolă justificarea utilizării Windows XP folosind aşa-zisele legende urbane, aşa că nu trebuie să-i asculte nimeni pe „zvonagii”. Tehnologia multiprocesor e disponibilă în Windows cu mult dinaintea XP, aşa că să lăsăm legendele să piară pe limba lor.
Despre SSD nu-i o legendă urbană faptul că suportul TRIM nu este disponibil nativ nici în XP, nici în Vista. Funcţia asta e importantă pentru întreţinerea SSD-ului şi nu toţi producătorii de SSD-uri oferă utilitare care fac singure sarcina asta, aşa că rămâne în sarcina utilizatorilor să se ocupe periodic de asta. E inutil să estimez, dar e evident că foarte puţini ar face ceea ce trebuie cu un SSD în Windows XP. Dar e normal până la urmă, că nu toţi utilizatorii sunt specialişti în calculatoare.
Costul unui calculator, însă, nu-l face mai nou din punct de vedere al tehnologiei. Prin anii ’90 un HDD de câteva zeci de Mega Bytes costa mii de dolari, deci preţul e irelevant.
Actualizările nu-s mofturi, ci necesităţi. Faptul că unii aleg să le dezactiveze nu demonstrează decât că îşi asumă riscuri fără să înţeleagă consecinţele sau măcar să pună preţ pe ele. Dar e interesant că eşti dispus să crezi că totul e în regulă la cei care dezactivează actualizările, în timp ce nu pui preţ pe „legendele urbane”. Nu că n-ar exista PC-uri care au scăpat ca prin urechile acului de malware chiar dacă n-au actualizări, dar pentru un utilizator frecvent de internet e contraindicat să nu-şi menţină sistemul de operare actualizat.
Ştiu, e o diferenţă mare între schimbarea pieselor uzate dintr-o maşină cu repararea problemelor de securitate dintr-un sistem de operare. Într-o maşină proastă poţi muri, în timp ce cu un Windows vulnerabil poţi ajunge mai degrabă la reinstalare decât la alte pierderi. Dar nu toţi au nimicuri inutile pe calculatoare. Destul de multă lume ţine poze şi filmuleţe personale, poate documente care au o anumită importanţă/valoare pentru ei şi-aşa mai departe.
Nu vreau să spun că actualizările sunt doar bune. Am întâlnit tot soiul de sisteme de operare care n-au mai funcţionat corect sau deloc după instalarea actualizărilor – de la Windows 95 la Windows 8 şi Linux. Dar astea-s cazuri mult mai rare decât problemele care apar din vina lipsei actualizărilor. Aşa că e important ca utilizatorii să-şi salveze din când în când datele şi să-şi facă şi actualizările. Asta atât timp cât le pasă de datele de pe calculatoarele lor. Altfel… trebuie doar să fie conştienţi că folosesc un sistem de operare care se poate prăbuşi oricând are cineva chef să distribuie un malware buclucaş care profită de vulnerabilităţi cunoscute.
Rolul specialiştilor nu e să bage pe gât utilizatorilor soluţii IT, ci să le recomande şi să explice măcar sumar de ce o soluţie e mai bună decât alta. Dacă utilizatorii nu-s dispuşi să asculte sau să creadă, ei sunt principalele victime ale problemelor şi tot ei plătesc pe cineva să le repare PC-urile sau să le recupereze poze/filme/documente/etc. Sau dacă nu plătesc pe nimeni, ci îşi asumă pierderile şi se chinuie să reinstaleze sau să repare singuri, nu-i rău – poate învaţă ceva din experienţa aia. E în regulă să faci greşeli dacă şi înveţi din ele. Însă nu-i în regulă să nu te pricepi cu adevărat, să îţi asumi riscuri inutile şi să ignori specialiştii.
Problema ne-specialistului e că nu poate face dintre „meseriaş” şi „cârpaci”, în orice domeniu, dar cu puţină insistenţă poate identifica o persoană care chiar ştie ce face.
Am scris foarte mult dar ar fi excelent dacă cineva şi-ar „pierde” timpul citind şi înţelegând ce am scris aici, pentru că un calculator vulnerabil într-o reţea poate fi un vector de răspândire al malware-ului. Odată intrat un malware într-o reţea în care calculatoarele tratează cu mai multă încredere calculatoarele din reţeaua locală, riscul de răspândire al malware-ului în toată reţeaua creşte semnificativ. Se pot povesti atât de multe pe subiectul ăsta, că ne-ar lua ore şi ore, fără să terminăm.
Nu fiţi refractari la recomandările specialiştilor. Informaţi-vă din surse de încredere şi nu refuzaţi actualizările doar pentru că unii lansează mituri urbane sau alte poveşti. Unele ar putea fi reale sau cel puţin bazate pe realitate. Nu aveţi competenţa să faceţi diferenţa între ele, aşa că nu-i daţi la o parte pe cei care pot. De dragul vostru înainte de toate.
Dar cine e mai bun: Windows 7 sau Embedded POSReady 2009?
Embedded POSReady 2009 este Windows XP;
Deci Windows 7 e mai bun.
Dci totul se leaga bai windows-ul xp e cel mai bun bai pana acum asa ca paaaaaaaaaaaaaaa
:)) Succes cu Windows XP!
Cred ca stie toata lumea ca in 5 ani windows 7 nu o sa mai aiba update-uri si atunci ce o sa ne facem eu nu stiu da stiu ca windows xp era un sistem de operare usor de folosit stiu ca suport-ul la update-uri la Windows XP a fost incheiat din cauza lui Windows 10
el a aparut si ganditiva 5 sisteme de operare au fost lansate daca e eu mas duce la microsoft si as zice sa porneasca vesnic update-urile la Windows-uri.Asa ati face si voi?