WordPress, popularul sistem de blogging (si din ce in ce mai mult CMS) a ajuns la versiunea 2.1, ce poarta, in buna traditie impamantanita deja, numele unui cantaret de jazz si anume Ella (Ella Fitzgerald). Sistemul a suferit modificari, unele mai mici, unele mai mari dupa cum urmeaza:
Editorul de posturi a primit o functie de autosave ce salveaza regulat ca draft articolul la care lucrati astfel ca in caz de calamitate puteti sa reluati munca nu chiar de la zero; a mai primit de asemenea si doua butoane ce faciliteaza trecerea din WYSIWYG (what you see is what you get) in editare cod (adica nu trebuie sa va duceti in profil si sa opriti editarea vizuala), plus un spell checker care insa nu se descurca atat de bine (si pe de-asupra mai blocheaza si spell checkerul din FireFox sau IE). Pe langa adaugarile acestea a fost modificata partea de selectare a pozelor ce vor aparea in articol (s-a trecut de la acea lista ciudata cu optiuni la un sistem de butoane radio mult mai facil) si s-a trecut mare parte din pop-up-uri (de exemplu cand adaugam un link) pe AJAX.
Pe partea de backend codul ce tine de baza de date a fost optimizat astfel incat toate cererile sunt mai rapide, lucru ce se simte la bloguri cu mult continut si multe vizite sincrone.
La partea de optiuni a aparut una legata de disponibilitatea blogului pentru motoarele de cautare (lucru datorat probabil proceselor cu care se confrunta Yahoo! si Google, fiind date in judecata de anumite publicatii ce le acuza de incalcarea drepturilor de autor prin publicarea extraselor din stiri pe aceste situri), dashbordul se incarca mai repede, categoriile destinate link-urilor pot avea acum subcategorii (desi codul necesar implementarii este relativ bizar), paginile pot fi setate ca draft sau private si probabil ca cele mai importante modificari sunt posibilitatea de a seta orice pagina ca front page, astfel ca puteti pune ultimele posturi intr-o alta pagina decat cea principala si mult asteptatul export/import al posturilor din alte bloguri WordPress bazat pe XML. De asemenea categoriile posturilor si ale linkurilor au fost aduse sub aceeasi sectiune, o decizie nu prea inspirata (din acest caz apar unele probleme in blogroll-urile puternic scriptate).
Schimbari au aparut si la partea de RSS unde sunt afisate toate comentariile nu doar primele 10 si acum exista un mai bun suport pentru scrisul de la dreapta la stanga.
Per total schimbarile nu reprezinta chiar ceva nemaipomenit insa sunt bine venite, mai putin noul spell checker care isi face destul de prost treaba si lipsa (temporara sper) a unui suport adecvat pentru noile functii (wp_bookmarks ar fi un exemplu). Pe partea buna se observa import/exportul si accesul mult mai rapid al bazei de date.
Recomandarea mea este sa faceti saltul la noua versiune, insa sa faceti un test local in special in cazul in care aveti multe plugin-uri folosite des deoarece acestea sunt principalele cauze de erori.
Referitor la discutia precedenta, eu am parasit WP.org pe la versiunea 2.0.4 cred doar ca saptamana trecuta am observat pe wordpress.com ca toate facilitatile astea existau (nu doar export/import XML) ci si autosave, categorii unite.