În ciuda entuziasmului din jurul tehnologiilor bazate pe inteligența artificială și a investițiilor masive, de ordinul sutelor de miliarde de dolari la nivel global, foarte puține proiecte AI ajung să aibă succes. Conform unui studiu realizat de RAND Corporation, pe baza informațiilor furnizate de 65 de ingineri și data scientists cu cel puțin 5 ani experiență în AI / machine learning, aproximativ 80% din proiectele AI eșuează, nereușind să ajungă la un produs finit și să se dezvolte sub forma unui business sustenabil.
Ce s-a descoperit e că stakeholderii au o înțelegere precară asupra funcționalităților și inovațiilor AI și deseori nu înțeleg implicațiile, riscurile și șansele de reușită a unor astfel de proiecte. În loc să aprofundeze și să adapteze tehnologiile AI la propriile modele de business, aceștia au o atitudine superficială și privesc inteligența artificială ca pe un instrument magic care se potrivește ca o mănușă pentru orice scenariu și domeniu de activitate. Ca urmare a acestui lucru, așteptările și deadline-urile sunt mai mereu nerealiste, iar produsele ajung să fie lansate cu funcționalități extrem de limitate sau complet nefuncționale. Alte motive semnalate ar mai fi lipsa datelor pe baza cărora modelele AI trebuie antrenate, lipsa infrastructurii de procesare a datelor, dar și tendința industriei de a trece foarte rapid de la o tehnologia la alta, fără a aprofunda aplicațiile și problemele cu care se confruntă utilizatorii. În plus, multe dintre proiectele AI ajung să rezolve probleme care nu eixstă, doar de dragul branding-ului AI.
Pe scurt, exagerat de mult entuziasm, resurse irosite și rezultate nesatisfăcătoare. Deși tehnologiile bazate pe inteligența artificială au potențialul de a accelera anumite procese de business, aplicațiile practice și beneficiile pentru consumatori nu sunt atât de impresionante pe cât și-ar dori corporațiile. Da, AI-ul îți poate ușura munca, dar nu poate să-ți gestioneze business-ul sau să înlocuiască complet resursele umane dintr-o organizație.
Via Techspot
Piuir a zis
Dar voi ati gasit ceva inteligent in AI? Eu nu am gasit. Chatgpt e un agregator de text formidabil, dar nu are nimic de-a face cu o inteligenta artificiala asa cum o astept eu: cu decizii si constiinta de sine. Cam grea treaba asta… momentan ne facem compunerile pt scoala, nu?
mihai a zis
E un google search mai avansat,iti raspunde mai repede ca google
alin a zis
potentialul e infinit. primul/primii vor conduce lumea..
alin a zis
deja parem condusi de/cu AI, la cate tampenii se intampla zilnic si lumea trece peste…
Ștefănel a zis
Probabil am îmbătrânit și rescunosc că nu mai am răbdarea să urmăresc evoluția tehnologiilor în IT de exemplu dar chiar discutasem acum câteva zile cu un coleg despre explozia asta a tehnologiilor în care timpul practic lipsește cu desăvârșire în concretizarea și maturizarea unor idei și invenții noi deși sunt total conștient că ajută la evoluția noastră ca societate în mare.