In vara anului 2018 am fost plecati o luna de zile in Asia. Am stat cel mai mult in Bali, insa am petrecut si cateva zile in Kuala Lumpur si Dubai. Toti banii cash pe care i-am luat de acasa au fost 200 de dolari, in rest ne-am bazat pe Revolut.
Am avut la noi mai multe carduri, de credit si de debit, de la doua banci, dar si doua carduri Revolut, cate unul de persoana. Cardurile bancare au fost backup pentru Revolut iar cei 200 de dolari backup pentru carduri. Pana la final, cand ne-am intors acasa, n-am cheltuit nici cei 200 de dolari dar nici nu ne-am atins de cardurile bancare.
Recent am fost in Israel, unde am plecat cu aceeasi 200 de dolari cash la noi. La fel, ne-am intors cu ei acasa.
Pentru ca am vazut ca exista un interes crescut pentru Revolut in ultima perioada, m-am gandit sa scriu un scurt articol despre partea asta a calatoriei: cum platesti si cu ce prin Asia. Haideti sa vedem cum a fost.
De obicei un card costa 27 lei, insa daca folositi link-ul meu va puteti lua un card gratuit. Practic, intreg serviciul este gratuit si gata de folosit in calatoriile voastre si nu numai.
Revolut in Indonezia: Bali si Nusa Lembongan
Am stat mai bine de 20 de zile in Indonezia, in Bali dar si in Nusa Lembongan, o insula mai mica din apropiere. Pentru ca am citit de dinainte ca trebuie atentie sporita la casele de schimb valutar din Bali, pentru ca ori esti furat la schimb ori la propriu, am preferat sa folosim doar cardurile Revolut.
Si le-am folosit in doua feluri: pentru a plati dar si pentru a scoate bani de la bancomat.
Trebuie sa stiti ca in Bali nu prea poti plati orice cu cardul. Exista sume minime pentru care plata cu cardul este acceptata. Bancile au comisioane pentru comercianti si din acest motiv majoritatea nu accepta plata cu cardul pentru sume mici.
O alta categorie sunt cei care accepta plata cu cardul pentru orice suma dar iti cer un comision de plata intre 3 si 5 procente. Daca n-ai cash e si asta o varianta de luat in calcul, oricum iesi mai bine decat la casa de schimb valutar.
Ce am facut noi, cel mai des, e sa scoatem bani locali (IDR – Indonesian rupiah) de la bancomat folosind Revolut. Pana in 800 lei/persoana/luna nu ai niciun comision la retragerile de la bancomat din partea Revolut. Cum am avut doua carduri, am putut scoate 1600 lei fara comision. Cu toate acestea am depasit si aceasta suma si am platit un comision de 2% pentru extragerile ulterioare. Din nou, un comision mic raportat la cursurile de schimb valutar din Bali.
Trebuie sa stiti ca nu toate bancomatele accepta carduri Revolut. Am patit sa ne fie respins cardul la vreo 4 bancomate pe parcursul calatoriei. Insa de fiecare data am gasit altul in apropiere. Pe de alta parte, e foarte posibil ca bancomatele sa fi fost stricate.
Mai trebuie sa stiti si ca exista bancomate care percep comision. Am intalnit doar unul iar comisionul pe retragere a fost de 50.000 IDR, adica in jur de 15 lei.
Va mai sugerez si sa va opriti platile cu banda magnetica pe cardul Revolut. Puteti face asta din meniul de securitate al cardului si va poate scuti de probleme cu cei care v-ar dori clonarea cardului, iar asta se mai intampla prin Bali.
Revolut in Malaysia: Kuala Lumpur
In Kuala Lumpur povestea a fost cam aceeasi: o parte platita cu cardul, o parte cash, cu MYR (Malaysian Ringgit) scosi de la bancomat. Nu am patit sa ne fie refuzat cardul la vreo plata sau vreun bancomat din Kuala Lumpur.
Revolut in Emiratele Arabe Unite: Dubai
N-am stat decat 20 de ore in Dubai. O treime din timp l-am petrecut in Uber, calatorind de la o destinatie turistica la alta, pentru ca ne grabeam si afara erau 50 de grade Celsius. Absolut toate platile le-am facut cu cardul, n-am scos niciun ban de la bancomat. N-au fost probleme nicaieri.
Revolut in Israel: Tel Aviv, Ierusalim
A fost un scurt city-break (4 zile) in Israel. Ne-am plimbat prin jumatate de tara si am folosit peste tot Revolut pentru plati sau pentru a scoate shekel de la bancomat – moneda lor locala.
Aici trebuie sa stiti ca absolut toate platile cu cardul se fac folosind banda magnetica. Pur si simplu nu folosesc nicaieri cip-ul de pe card. Ceea ce nu e atat de sigur, dar n-ai alternativa.
Daca la platile cu cardul n-a fost nicio problema, la bancomat nu puteai sa scoti de nicaieri fara comision din partea bancomatului, sau cel putin n-am gasit noi. Asta daca mergea, pentru ca aveau tot felul de bancomate mici (noi le spuneam ca-s de copii) la care nu acceptau deloc cardurile Revolut, iar acestea erau peste tot. Comisionul era cam 30 lei per extragere, deci e bine sa scoti mai multi odata.
Cam aceasta a fost experienta noastra cu Revolut in Asia. De atunci l-am mai folosit prin Europa in diverse locatii (Olanda, Austria, Ungaria) si n-a fost nicio problema, insa cumva nici nu ma asteptam sa fie probleme in Europa.
Făceați exchange in aplicație pentru valuta respectiva si pe urma extrageati de la bancomat? Sau făcea conversia la bancomat
Direct din lei, de la bancomat.
Am inteles ca sunt sanse sa te intrebe la casa daca doresti conversie sau nu. Ce ar trebui sa raspunzi?
Ca nu.
M-au disperat Revolut cu blocarea cardului „din motive de securitate”. Nu m-am putut baza pe el in afara Europei din cauza asta. Cand mi-era lumea mai draga, ma trezeam cu cardul blocat si plata refuzata. Iar daca n-ai semnal la telefon si nu poti folosi aplicatia, e foarte dragut.
Multumesc pentru articolul asta Darius. Foarte util! Foarte tare faza cu dezactivarea benzii magnetice la card.
O fi bine cu reclama, dar mai bine ar fi sa aratati si cealalta fata a monedei.
https://www.zdnet.com/article/revoluts-clumsy-automated-fintech-bank-compliance-results-in-frozen-accounts-and-lack-of-customer-service/
Si mie mi-au blocat automat contul si s-a rezolvat in sub o ora de la incarcarea documentelor.
Eu am primit notificare înainte să ating limita. Asta a fost acum un an și s-a rezolvat în două ore după ce am urcat un fluturaș de salariu.
Nimic nu e perfect.
Singurele probleme pe care le-am intalnit pana acum au fost:
– activarea si verificarea de pe un LG Q6 a fost dezastruoasa, cred ca am incercat de vreo 5 ori pana sa il activez. Pozele aveau o calitate slaba facute din aplicatie (spate pentru documente si fata selfie), desi telefonul poate mai mult la capitolul foto
– multi prieteni s-au plans ca nu le-au sosit cardurile si au emis si 3 carduri unul dupa altul (la intervale de vreo 2 saptamani). Cardurile ajungeau totusi cu intarziere de peste o luna. Abia dupa ce l-au emis pe al 3 a ajuns primul, dar era deja anulat
– un prieten s-a pomenit cu o taxa pentru card de metal desi nu a emis acest card
– o problema la cumparaturi online din afara: o comanda nu a fost onorata complet si s-a returnat o parte din suma, dar in loc sa imi apara tranzactie separata de stornare cu minus suma in EURO si lei mi s-a modificat suma in lei la tranzactia initiala, iar suma in EURO a ramas aceeasi. Ceea ce nu e ok, in primul rand denatureaza cursul si nu poti sa vezi clar cand si cat s-a rectificat
In rest nu pot sa spun decat ca e ok
Cred că problemele cu livrarea sunt cauzate de Poșta Română. Mie mi-a trimis cineva niște documente din Olanda de două ori și tot n-au ajuns. Poți alege livrare prin DHL și îți ajunge în 24-48 ore.
Referitor la refund, dacă la momentul plății ți s-a făcut debitarea din contul de Lei, atunci returnarea sumei se va face tot în Lei. Așa e la orice bancă.
– Problemele cu activarea vin de la telefon si softul lui neoptimizat. Ia incearca cu un iPhone sau Samsung…. merge brici.
– Cardurile standard vin prin Posta Roamana si de la ei e problema. Toti cunoastem ceva prieteni care au avut probleme. Eu am trecut la premium si a venit prin DHL in 2 zile fara provocari, Apoi am trecut la Metal… si la fel… DHL, 2 zile 😉 Si da…. te taxeaza intai pt. Metal… si apoi pleaca in productie… si il ai la tine in @5zile 😉
Ati avut noroc ca nu ati întâlnit nici un pos offline. Eu patit in bali asta
Si ce s-a intamplat?
Mi-am comandat de cateva zile cardul insa nu inteleg un aspect: am deschis 4 conturi, Lei, GBP, EUR, USD si am comandat un card.
Cand voi folosi cardul la cumparaturi, din ce cont imi vor fi trasi banii? E in functie de moneda ceruta?
Dar daca vreau sa fac o plata in Dinari? De unde imi iau banii? Lei, GBP, EUR, USD?
Am avut ac dilema. Cum am observat eu, din contul de baza de lei pe care il alimentezi se iau banii, indiferent cate conturi ai deschis.
Dar am observat cand mi-au returnat bani cei de la booking in $, mi-a aparut pe contul deschis de dolari, apoi ma intrebam, bun, cum aleg sa ii cheltui de acolo, dar nu am gasit alta varianta decat sa imi fac schimb si contravaloarea sa ajunga pe contul de baza lei. Deci mi se pare cam inutil sa ai conturi deschise in alte valute…
Fals: Exemplu : ai de facut o plata cu 30$. Ai 50 dolari in cont si 20 lei ( suma trebuie sa fie mai mica decat ce vrei tu sa platesti) atunci o sa ti se ia din contul de dolari. Eu asa am facut cand am platit biletele de avion pe Wizz. Am platit in euro si am „salvat” 50 lei numai din conversie si moneda in care am platit.