Noul Renault Zoe este incepand de ieri disponibil in Romania, a aparut oficial pe site si in configurator si, surpriza, deja se poate comanda. Iar comanda se face de pe stoc si preturile incep de la 30.350 Eur, adica sub pretul vechiului Zoe.
Si asta pentru ca la 30.350 Eur (pret cu TVA si fara subventia de la stat), poti cumpara varianta ZE 40, adica vechiul motor de 110 CP si baterie de 40 kWh. Incepand de la 32250 Euro poti cumpara deja noul motor de 135 CP si baterie de 50 kWh.
Noul Renault Zoe promite o autonomie de pana la 395 KM (WLTP) si face parte din lista masinilor interesante care vor fi disponibile in 2020 in Romania. Preturile ar putea incepe de la sub 20.000 Euro cu subventia de la stat. Mai multe detalii pe site-ul Renault.
In caz ca ati ratat subiectul, am fost in Berlin la DRIVE VW Forum, un loc unde sunt expuse VW ID3, ID Crozz si alte masini electrice din grup. Am facut si un video de acolo.
e ok pentru livrat pizza
Esti rau Victor.
Avem in Cluj o firma de livrari care are doua Zoe
spune-ne si la ce e bun dieselul sau suv-ul prin orase?
da-mi un zoe gratis si semnez ca nu ma ating de alta masina cat timp zoe exista.
Gratis sa fie! Zo(ai)e pentru toata lumea! Sa ne dea dom’le, sa se faca! Ce treaba am eu?
110 sau 135 CP ca sa te plimbi in oras! Chiar nu e putin cam aberant? Caroserie de tabla goasa, 1,5 Tone?! Parca e un mini tanc. Inca regret trabantul – 26 CP si 600-700kg – si totusi mergea cu 80 Km/h si daca te apuca nebunia chiar si cu 100-120 km/h.
Baterie e foarte grea, in jur de vreo 10 kg/kW, asa ca probabil cantareste vreo 500 de kg.
Asa ca greutatea, volumul si pretul este mare, dar capacitate este mica.
Cred ca era mai bine invers: greutate, volum si pret mic, iar capacitatea mare.
Dar cine sunt eu sa le spun cum trebuie sa fie?! 🙂
Pret de cocaina. Daca ar renunta la profitul aberant poate am avea o sansa. Totusi… e vorba de un motor electric, nu cu reactie. La banii aia iti iei un diesel brici.
Cred că am mai spus-o, motivele pentru care eu nu văd EV-urile ca o soluție bună pe scară largă sunt în acestă ordine, prețurile prohibitive pentru actualii utilizatori de automobile termice, autonomia modestă, timpii de alimentare mari, lipsa infrastructurii corespunzătoare.
Dar, cel mai important, cel care dictează și va dicta și în viitor, este prețul, sau raportul calitate-preț.
Când prețul mediu al unui EV nou va fi unde va la 15 000- 20 000- 25 000 euro, bani de care vei primi un automobil cu același spațiu interior și de depozitare, aceeași autonomie, timp de alimentare și eventual aceleași performanțe tehnice cu ale unei mașini termice în această gamă de preț, abia atunci automobilele electrice vor reprezenta o opțiune viabilă pe scară largă. Până atunci acestea vor reprezenta niște deziderate, niște opțiuni de nișă, exclusiviste.
Degeaba rezolvă problema poluării din orașe(marele lor avantaj), dacă majoritatea care și-a permis un autoturism termic,nu își va putea permite un EV.
Degeaba vrem schimbare ca nu suntem dispusi sa contribuim, sa sacrificam ceva. Sa se sacrifice altii…
Când nu îți permite bugetul nu ai ce să sacrifici.
Dacă ar fi fost diferență de 10-20% în plus, să spunem că majoritatea ar fi făcut un efort/ sacrificiu.
Deocamdată sunt prea multe dezavantaje și prea puține avantaje în cazul EV-urilor, și nu cred ca exagerez deloc.
Si pe mine ma tenteaza o masina electrica de genul Hyundai Kona, dar pretul este mult prea mare pentru ceea ce ofera.
In varianta de „lux” costa vreo 43.000 Euro, iar daca scazi cei 9.500 Euro (Rabla Plus) + 1500 Euro (Rabla) ajungi la vreo 32.000 Euro.
Varianta de baza este cu vreo 10.000 Euro mai ieftina, dar motorul si bateria sunt mai slabe, iar dotarile sunt minime. Poate pentru oras si cateva iesiri scurte e ok