Poate v-ați săturat de prețul curentului sau de cel al gazului, sau, poate, doar vreți să experimentați ceva nou și extrem. Ei bine, pentru voi, toți, Elon Musk are câteva informații noi despre orașul lui de pe Marte.
CEO-ul SpaceX are o viziune de lungă durată de a stabili un oraș pe Planeta Roșie. Ar fi autosusținut, ar găzdui 1 milion de oameni și ar transforma umanitatea într-o specie ”multiplanetară”. Este poate cel mai ambițios obiectiv al lui Musk, unul care l-ar putea ține ocupat în următoarele trei decenii. Bani și sănătate să aibă, vorba ceea!
„Este vorba de a crede în viitor și de a gândi că viitorul va fi mai bun decât trecutul”, a spus Musk la Conferința Internațională de Astronautică din 2017 din Adelaide, Australia. „Nu mă pot gândi la ceva mai interesant decât să ies acolo și să fiu printre stele.”
Musk plănuiește să construiască un oraș de dimensiuni mari pe suprafața lui Marte. Acesta ar fi un oraș deschis oamenilor obișnuiți, nu doar oamenilor de știință și cercetătorilor. Mă îndoiesc însă că nu vor exista anumite condiții de acceptare. Bine, dacă ne uităm în jur, poate totuși nu se vor aplica lui Novak Djokovic, sau altor oameni cu adevărat liberi. Dar, na, ideea de bază a locației este că va fi pentru toți.
Numai că transportul va costa destul de mult, și nu își va permite orice muritor de rând asta. Musk spune că persoanele interesate să se mute pe Marte și-ar putea plăti zborul cu un împrumut. Odată ajuns acolo, oamenii ar putea plăti împrumutul lucrând în orice domeniu este disponibil. Iar prețul, deși încă necunoscut, a fost stabilit de miliardar undeva în jurul prețului unei case din SUA. Asta pentru a putea vinde casa și a te muta dincolo.
Acest oraș ar fi liber să se guverneze în propriile sale condiții, așa cum este indicat de termenii și condițiile serviciului de internet Starlink eliberați în octombrie 2020. Acest lucru pare să fie în contradicție cu Tratatul pentru spațiul cosmic din 1967, care afirmă că țara de origine a lansării este responsabilă pentru activități spațiale ulterioare. Practic, deși australianul visează un oraș liber, este tare posibil să mai adauge o stea la drapelul american. Asta dacă nu se decide să folosească cosmodromul de la Baikonur, caz în care Putin va extinde Federația Rusă peste granițele terestre. 😉
Musk nu este singura celebritate care susține – și face ceva – pentru mutarea pe altă planetă. Stephen Hawking declara în 2017 că mai avem cam un secol pe planeta actuală până o distrugem de tot și că ar trebui ca în acest timp să facem ceva pentru a ne stabili altundeva în sistemul nostru solar. Bine, ar mai fi și fiu-miu, care la patru ani mă întreba de ce nu plecăm pe Marte, dar era sub impresia cărților lui Hawking, pe care i le citeam. Deci nu se pune…
Dacă vă întrebați cum va face SpaceX să stabilească și să opereze acea așezare, aflați că în centrul planului este o navă spațială. Această rachetă complet reutilizabilă, aflată în prezent în dezvoltare în Texas, va permite companiei să trimită oameni și mărfuri pe Marte. Nava va fi capabilă să lanseze peste 100 de tone sau 100 de oameni în spațiu simultan.
Folosirea oxigenului lichid și a metanului ca combustibil, mai degrabă decât propulsorul de rachetă folosit în Falcon 9, înseamnă că exploratorii pot zbura pe Marte, se pot alimenta folosind resursele găsite pe planetă și pot zbura înapoi pe Pământ. Astronauții ar putea chiar să se aventureze mai departe în spațiu, construind o rețea de stații de realimentare care să exploreze planetele pe parcurs. Dar zic să luăm totul pas cu pas.
Nu toată lumea din industria spațială este de acord cu viziunea lui Musk. Jeff Bezos, fondatorul companiei rivale Blue Origin, preferă să construiască orașe gigantice care orbitează în apropierea Pământului:
Nu are niciun sens. Pentru a crește colonia, va trebui să transportați cantități mari de masă de pe planete/luni/asteroizi. Ar fi ca și cum ai încerca să construiești SUA în mijlocul Oceanului Atlantic!
Ulterior, după stabilizarea locației (ținând cont de toate estimările și costurile necesare, primul milion de oameni ar putea fi atins în interiorul secolului menționat de Hawking), Musk ar putea pune în aplicare ideea lui de terraformare a planetei. Nu chiar Musk, că nu cred că va mai fi printre cei vii, dar fiul lui, poate. Doar că trebuie să aibă grijă la cum va influența colonizarea planetei Marte evoluția umană.
Ce ziceți – vă vedeți locuind pe altă planetă? Ați merge la un meci de fotbal FCSX (Fotbal Club Space X) vs. Academica Marte?
Este nevoie de oameni cu viziune și curaj de a încerca și resurse. Din păcate nu sunt mulți din aceștia, pentru că majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să ciugulească și să macine aceleași gânduri zi de zi.
„care să explodeze planetele” … rectificare cu exploateze
Trecand peste asta, eu consider ca solutia nu e sustenabila si eficienta.
Costurile ar fi de zeci, sute sau mii de ori mai mari decat „colonizarea” deserturilor.
Ca sa nu mai zic de costurile lansare, transport, etc. Nu cred ca resursele actuale ne permit mutarea unei populatii de cateva milioane, ca sa nu mai zic de aproape 8 miliarde.
Eu consider ca prioritara este salvarea planetei noastre si resurselor trebuie folosite in acest scop si apoi putem sa vorbim de colonizari.
Sau poate stiu „astia” ceva si ne paste o catastrofa inevitabila (vreun meteorit/cometa care o sa ne dea dauna totala sau efectele incalzirii globale sunt inevitabile si catastrofale) si trebuie sa isi salveze fundurile (cei bogatii si influenti desigur, ca restul oamenilor de rand nu isi vor permite asa ceva si vor ramane cu ochii in soare)
Merci
Il mai crede cineva pe mascariciul asta de musk? Numai idei si inovatii. In realitate zero.
„mai avem cam un secol pe planeta actuală până o distrugem de tot și că ar trebui ca în acest timp să facem ceva pentru a ne stabili altundeva „…..am tot auzit formulări de genul asta, cu diferite orizonturi de timp…și întotdeauna ma fa sa rad, gandindu-ma ca nu distrugem planeta. Facem praf ecosistemul câte ne permite noua sa trăim. Planeta o sa fie bine mersi. Și la câteva sute de milioane de ani după ce murim noi, tot asa o sa orbiteze(daca nu apare ceva cataclism cosmic)…
Asa ca să nu ne mai infoiem în pene cu distrusul planetei și sa o vedem pe aia dreapta…ne tăiem craca de sub picioare.
eu zic sa-i luam in serios cand ne promit ca in maxim un secol distrug de tot planeta/omenirea..
Oare pleacă și Musk pe Marte,sau doar trimite voluntari și odată ajunși acolo să se descurce…
Ca și idee hai să ne gândim câtă mâncare consumă 1milion de oameni și cât teren este necesar pentru a produce mâncarea respectivă. Nu cred că o să fie posibil să producă acolo mâncare in primii 5-10 ani pentru întreaga colonie,deci va trebui trimisă de pe Pamant,alte costuri care nu cred că sunt incluse in prețul biletului.
Între timp,ce se mai aude despre The Boring Company?? Mai sapă tuneluri??La ce cost?? Rezolvă problemele propuse??
Sapa in ritm romanesc. Mai auzi de ele cand trebuie sa ridice pretul actiunilor. Cu banii de tunele puteau face autostrazi electrificate sau altceva mai folositor, dar hei, nu suna asa „futurist”.
insectele cresc usor, oriunde, claie peste gramada..nu mancarea ar fi problema..
vaccinatii se vor abona de buna voie la aceasta excursie electrizanta… 🙂