De când s-a introduc opțiunea de portabilitate, am beneficiat din plin de ea – am două abonamente portate de la Vodafone la Digi, unul tot de la același operator, la Orange, iar altul de la Telekom la operatorul portocaliu (ăsta fiind un număr de fix).
Din ultimul comunicat ANCOM reiese că nu doar eu sunt în această situație. De la începutul acestui an și până la data de 30 iunie 2022, au fost portate 614.124 de numere de telefon, din care 94%, respectiv 577.415 sunt numere de telefonie mobilă și 36.709 numere de telefonie fixă. 84% din numărul de portări din prima jumătate a anului au fost realizate de către persoane fizice și 16% de către persoane juridice.
577.415 numere de telefonie mobilă au trecut la un alt furnizor în primele șase luni ale acestui an. Cei mai mulți utilizatori au optat pentru rețeaua RCS & RDS – 349.132 de numere au fost portate în această rețea, în timp ce Vodafone a primit prin portare 78.758 de numere, Orange – 74.938, Telekom Romania Mobile Communications – 58.737, iar Orange Romania Communications 15.843.
Practic, mai bine de jumătate dintre cei care au ales să se porteze, au făcut asta trecând la Digi. Probabil că ajută și campaniile constante de portare, dar și prețul mic. Iar ca utilizator Digi, vă spun că nu mai au așa mari probleme de acoperire!
Din cele 577.415 numere de telefonie mobilă portate în această perioadă, 55% (315.671) au fost numere utilizate pe bază de abonament. E oarecum logic, pentru că abonamentele costă mai mult decât cartelele pre-paid, prin urmare ești mai tentat să alegi ceva mai ieftin.
În prima jumătate a anului 2022 au fost portate și 36.709 de numere de telefonie fixă, reprezentând 6% din totalul numerelor portate în această perioadă. Majoritatea numerelor de telefonie fixă portate au fost împărțite astfel: RCS & RDS – 13.456, Vodafone – 6.332, Orange – 5.703, BT Global Europe – 4.430 și GTS Telecom – 3.746.
Din cele 36.709 de numere fixe portate în primul semestru al acestui an, 30.534 au fost numere geografice și 6.175 au fost numere independente de locație. 36% din totalul numerelor geografice fixe de telefon au fost portate în Bucureşti și Ilfov (11.063 de numere), 7% în Bistriţa-Năsăud (2.084 de numere) și 5% în Cluj (1.543 de numere).
În primul semestru al acestui an, Autoritatea a înregistrat 124 de petiții având ca obiect serviciul de portabilitate. Majoritatea petițiilor se referă la anularea procesului de portare și rezilierea contractului de furnizare servicii aferent numărului provizoriu. În aceste situații, trebuie amintit că un proces de portare poate fi anulat cu cel puțin 24 de ore înainte de momentul inițial stabilit pentru realizarea portării. Pe de altă parte, utilizatorii finali trebuie să acorde o mare atenție atunci când semnează contractul cu noul furnizor de servicii de telefonie și să verifice prevederile referitoare la alocarea numărului provizoriu și renunţarea la acest număr în eventualitatea în care portarea nu se finalizează.
În total, de la lansarea portabilității în 2008 și până în prezent, peste 9 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul, 8 milioane fiind numere de telefonie mobilă. Informații detaliate cu privire la desfășurarea procesului de portare pot fi găsite pe site-ul portabilitate.ro creat de ANCOM.
Si eu m-am portat de la Vodafone la Digi, prin prisma pretului, dar si pentru ca aveam toate serviciile de la ei. Insa nu prea am fost inspirat. Desi stau relativ aproape de centrul orasului, nu am semnal bun in locinta. De cele mai multe ori nu pot fi sunat. Dupa doii ani de sezizari , chiar si la ANPC, nu am rezolvat nimic. Asa ca expresia din articol ca nu mai au probleme cu acoperirea, trebuie revizuita.
La mine in zona s-a imbunatatit foarte mult. La fel, am mers in zone unde nu aveam semnal acum 6 ani si acum am 4G full. Zic ca stau bine. Mai bine decat la inceput. Dar nu ca Orange, spre exemplu. Tu zici ca la tine nu e mai ok decat inainte. Prin urmare peste tot e la fel de rau. Imi dai voi sa iti spun ca exagerezi
Digi e bun doar pentru backup și roaming. La mine nu merg mai deloc datele pe el.
Pentru d-nul Raduca: nu exagerez deloc. Mereu mi s-a raspuns de la reclamatii ca blocul meu are multa armatura si eu stand la parter… chiar un pusti incerca sa-mi explice fenomenul cu…”cusca lui Faradey”, iar de la ANPC am primit chiar raspuns scris ca firma nu are posibilitati tehnice de rezolvare. (Am uitat sa mentinionez ca eu stau in Iasi, dar nu intr-un sat la Cuca Macaii, ci chiar langa Palatul Culturii).. Nu stiu daca merge sa ma portez inapoi la Vodafone, unde aveam semnal full.
Am fost in Iași ani la rândul și știu zona. Am fost cazat chiar la Unirea. Nu am contrazis ca nu aveți semnal acasă. Doar zic ca nu puteți extrapola la nivel de țara bazat doar pe asta.
Domnu’ Viorel, decat sa va certati cu lumea pe site-uri, mai bine va portati din nou la vomafone si ati rezolvat problema. Aia cu “solutia tehnica” e vrajeala, mai ales daca aveati semnal inainte in acelasi loc, cu un alt operator.
Nu intentionam sa ma cert cu nimeni. Am relatat doar patania mea cu acest operator. Este stiut ca odata crescut numarul de abonati de telefonie (portati or nu), ar fi trebuit sa creasca si posibilitatile tehnice , lucru ce nu s-a intamplat. Au ramas cu infrastructura de acum 10 ani! Si da, aveti dreptate, am facut deja cerere pentru repotare la Vodafone.
Eu numarul pe care il am in fiecare retea l am portat in afara de Telekom