Conform celor de la Microsoft, o parte din succesul reputat de sistemul de operare Android al celor de la Google este datorat navigatiei gratuite incluse. Asa ca asta va primi si Windows Mobile 7, in urmatorul update major, Mango. Totusi, Ovi Maps nu i-a ajutat pe cei de la Nokia sa-si impuna Symbian-ul…
Pe langa navigatia GPS, Mango va veni si cu functie speech to text, Bing Audio, o aplicatie ce recunoaste melodia auzita, asemanatoare cu Shazam, si Bing Vision, ce identifica imaginea vazuta similar lui Google Goggles. Deci Microsoft incearca din rasputeri sa e apropie de Android. Si pentru moment ii copiaza cele mai apreciate functii.
Dar si mai important este noul brower, IE Mobile 9, cu suport complet pentru HTML5. Si in sfarsit Windows Mobile 7 va avea multitasking. Insa toate aceste aditii intarzie update-ul. Mango era initial programat pentru luna august sau septembrie 2011. Dar acum va intarzia pana in decembrie, poate si mai mult.
Uh, au inteles si ei puterea softului oferit LIBER
google android ofera un sistem de navigatie gratuit, similar celui ovi maps de la nokia symbian?
daca va referiti la google maps atunci acesta nu este simlar cu ovi maps, deoarece necesita descarcarea de date de pe internet pt a functiona! ovi maps functioneaza idependent de conectarea la internet…
stiu, windows mobile e numele care a fost consacrat in ultimii ani. si cred ca era mai bun , adica facea referire la ferestre mobile, nu cel de acum, ferestre telefon, dar daca ei au ales acest rebranding, folositi-l si voi, WP7 daca va place prescurtat sau Windows Phone 7.
@dany: Nu necesita nicio descarcare de date pentru a functiona. Google for Maps 5.0 si citeste acolo.
@Andrei Versiunea 5 la Google Maps nu prea e disponibila decat pt. un numar redus de terminale.
Nu am un adroid sa verific din pacate insa mi se pare ca offline ar merge doar la unele schimbari de ruta. Imi poti confirma/infirma ca pot folosi pt. navigatie doar prin GPS fara wi-fi/3G sa zicem timp de zile bune?
pt. WP7 poate se trezesc si mai ataseaza si un slot de card pe langa ideea cu navigatia gratuita.
Momentan, intr-adevar, nu este valabila versiunea 5.0 pentru majoritatea telefoanelor. Insa, incepand cu Ice Cream Sandwich, se vor schimba lucrurile. Toate gadget-urile echipate cu Android vor avea Maps 5.0+.
Are offline re-routing, insa pentru calcularea rutei initiale, trebuie conexiune de date. Odata ce a calculat ruta, nu mai ai nevoie de nicio conexiune.
Oricum, eu ma refeream strict la partea de download a hartilor, nu la navigare. In plus, odata cu Google Maps ai acces la hartile cele mai noi, deoarece sunt updatate permanent. De exemplu, in urma cu cateva luni/saptamani, nu existau gurile de metrou din Bucuresti afisate la nivel vizibil in Maps <5.0. Acuma sunt. Mai sunt si review-uri la diferite Places, etc.
Deci intuisem corect că google face ceva măgării. Împing conceptul „cloud computing” prea departe.
Din păcate google maps încă nu mi se pare un navigator pe care să te poți baza, tot e nevoie de comunicație fie că preiau hărți, fie că fac un calcul de rută.
Posibil ca Google să înnoiască hărțile mai des, dar poate umblă serios la funcționalitatea aplicației.
Cu ce ti se pare ca imping cloud computing-ul prea departe ?
Da, e nevoie de comunicatie. Dar sincer, nu cred ca, daca ai atatia bani de dat pe un smartphone, nu ai niste amarati de 3E pe luna pentru abonament de date. Deci nu e un argument prea bun.
Cum anume sa umble serios la functionalitate ?
Funcționalitatea și cloud computing sunt destul de legate în cazul Google maps, lucru pe care sper să nu îl regăsim și la WP7.
E chiar absolut necesar să fiu conectat la un server google pt. a face o simplă rutare? Tehnic nu cred că ar fi o asemenea problemă. XYZ aplicații GPS fac asta fără conectare permanentă. Lucrul acesta e ținut astfel de către google pt a sprijini ideea unui super server la care se tot conectează mici clienți androizi pe cât posibil cât mai îndrăgostiți de marele G 🙂
Tocmai pt. că este un telefon inteligent ar trebui să își facă singur treaba fără conexiune la net. Nu mereu se merită net mobil dacă folosești rar faculitatea asta și mai ales ai un PC aproape.
„E chiar absolut necesar să fiu conectat la un server google pt. a face o simplă rutare? Tehnic nu cred că ar fi o asemenea problemă.”
Da, este necesar, deoarece nu sunt stocate datele/hartile pe card ca la alte XYZ aplicatii. E cu totul alt design software. Special creat pentru cloud. Toate informatiile si calculele sunt efectuate on server, apoi transmise catre client. Cum oricum absolut totul tinde catre cloud, este un design perfect.
„a sprijini ideea unui super server la care se tot conectează mici clienți androizi pe cât posibil cât mai îndrăgostiți de marele G 🙂 ”
Ah, deci au creat designul asta doar pentru a avea o scuza ca si-au tras un nou mega data-center in Illinois de cateva hectare, nu ? Iti zic eu: nu. Nici o firma n-ar face asa ceva. Intotdeauna au un motiv bine intemeiat. Au implementat sistemul acesta pentru a aduna cat mai multe informatii cu putinta, nimic nou sub soare cand vine vorba de El Goog.
„Tocmai pt. că este un telefon inteligent ar trebui să își facă singur treaba fără conexiune la net.”
Uite mentalitatea asta este gresita. De ce ? Ai vrea sa-ti faca si cafeaua de dimineata DOAR pentru ca e smartphone ? Da, poate sa faca si asta (cafeaua). Dar tot are nevoie de anumite conditii pentru a o duce la bun sfarsit (Arduino). Acuma ce-o sa spui, ca atata timp cat nu are Arduino, nu e bun smartphone-ul pentru ca nu poate sa-ti faca cafeaua de unul singur ? E cam distant exemplul, intr-adevar, dar se bazeaza oarecum pe acelasi principiu.
„Nu mereu se merită net mobil dacă folosești rar faculitatea asta și mai ales ai un PC aproape.”
De acord. Dar sustin din nou ideea: daca ai dat atatea milioane pe un smartphone, nu cred ca iti cade mana pentru 2-3E pe luna. Sincer. Oricum, smartphone fara conexiune de date… ? Really ? E pe jumatate useless. Pentru ce ai mai cumpara un smartphone in conditiile astea?
Nici eu nu agreez acest concept de cloud al celor de la Google… Poate este viitorul, dar nu prezentul. Azi este mai putin practic. Nu vreau sa fiu online pentru o simpla calculare de ruta…
Si sa vedem ce poate face un smartphone fara conexiune de date (aici vorbesc din experienta personala): filme, muzica, GPS (din cele „normale”), documente. Iar daca luam in calcul toate hot-spot-urile disponibile putem adauga la lista si un browsing de vacanta. Si daca ma gandesc putin, un smartphone nu mai este demult un lux. Poti lua unul la oferta cu 15-20 euro. Iar la banii astia alti 3 euro pe luna inseamna ceva.
„Poate este viitorul, dar nu prezentul. Azi este mai putin practic.”
Revenim asupra subiectului peste jumatate de an. Daca nu consideri ca este practic in prezent (n-are cum sa nu fie practic, tocmai pentru asta a fost creat, dar in fine), mai mult ca sigur vei considera atunci. Vorbesc la modul general, nu strict la Google Maps.