In urmatoarele zile nVidia va lansa arhitectura Maxwell si in segmentul high(er) end, prin intermediul placilor video GeForce GTX 970 si GTX 980. Prima a fost putin surprinsa in avanpremiera, si din pacate nu promite prea multe. Dar chiar si asa, AMD va avea un raspuns, tinut ascuns destul de bine de ochii si urechile presei.
Sau chiar mai multe. In primul rand se pregateste o ieftinire a modelelor de varf Radeon R9 290X si posibil si R9 290. Acestea au pretul oficial de 500 $ si respectiv 400 $, dar se gasesc si mai jos daca le cautam bine. Insa din viitorul nu foarte indepartat R9 290X ar trebui sa scada oficial la 450 $.
Aceasta miscare are scopul si de a face loc unei noi placi video high end AMD, denumita Radeon R9 390X. Aceasta este banuita a avea la baza un nou GPU de peste 500 mm2, Fiji, cu 3840 Stream Processors de generatie GCN 1.2, 48 ROP-uri si 6 GB memorie GDDR5 pe 384 bits. Unele dintre aceste specificatii par putin ne la locul lor, avand in vedere GPU-ul Hawaii. Vom vedea cum stau cu adevarat lucrurile.
Acest Fiji va fi realizat in procesul tehnologic de 28 nm la TSMC, si probabil nu va fi deloc eficient din punct de vedere energetic. Pentru ca i se preconizeaza un cooler cu apa ca racire standard, construit de Asetek. La final ne intrebam de ce se chinuie AMD atat de mult. GeForce GTX 980 nu pare prea peformanta, actualul Radeon R9 290X neavand prea mari batai de cap cu ea. Deci un eventual R9 390X cu 3840 Stream Processors chiar ar dezechilibra lupta. Dar poate nVidia ofera eficienta, si AMD performanta.
„Prima a fost putin surprinsa in avanpremiera, si din pacate nu promite prea multe.”
Deci faptul ca iti scoate, din leak-urile de pana acum, performanta intre GTX 780 si GTX 780 Ti la un TDP probabil de 150W (GTX 780 are 250W TDP-ul, in caz ca ati uitat) nu promite nimic?
Banuiesc nici faptul ca e inlocuitoarea GTX 770-ului, in niciun caz al 780-ului.
Deasemenea, banuiesc ca nici pretul nu promite nimic. Nu de alta, dar GTX 780 costa la lansare 649$, in timp ce GTX 970 promite un pret de 400$.
Cu alte cuvinte, se speculeaza aceeasi performanta, la un pret cu 249$ mai mic si 100W in minus la TDP. Intr-adevar, nimic de vazut aici.
PS: GTX 980 nu e varf de linie pe Maxwell, nu are toate SMM-urile active.
Deci tu compari pretul de acum mai bine de un an cu cel de acum si spui ca nVidia are o mare realizare? Chiar credeai ca o sa lanseze dupa un an de zile aceeasi performanta la acelasi pret? Deci pretul este irelevant.
Ajungem deci la TDP. Atata timp cat si GTX 970 si GTX 980 folosesc acelasi GPU GM204, si nu o sa vedem de acum in actiune si pe GM210, degeaba consuma noul varf de gama nVidia cu 40% mai putin. Avem ACEEASI performanta ca si varf de gama, dupa mai bine de un an. Deci da, nu promite prea multe. Nu suntem in lumea mobila (unde va fi ceva trecerea de la GK104 la GM204), deci TDP-ul nu e primordial.
Sau daca vrei o luam altfel: cati posesori de GTX 780 crezi ca si-ar face upgrade la GTX 970 doar pentru TDP-ul mai mic? Niciunul. Ar fi prima data cand o noua generatie de placi video nVidia nu aduce niciun spor de performanta.
Am si eu o intrebare: ce intelegi prin GTX 970?
Succesorul lui GTX 780 sau al lui 770?
Nu de alta, dar eu vad varful de gama actual pus in dificultate de o mainstream, precum 970. Daca ziceai de 980, era ok, dar tu compari mere cu pere.
Vrei sa faci comparatie, compara atunci mere cu mere (GTX 770 cu GTX 970) si pere cu pere (GTX 780 cu GTX 980), nu le combina dupa bunul plac.
Asadar, prin prispa pretului de lansare, de 399$, avem GTX 770 vs GTX 970. Avem TDP de 230W vs TDP de 150W. Avem performanta de GTX 780 la TDP de GTX 660 Ti. Pe langa astea, potentialul de OC pentru Maxwell s-a dovedit deja mult mai bun fata de cel oferit de Kepler.
Asadar, revenind la acel „prea mult”.
Pentru acei 400$, fata de anul trecut, primim: 15% performanta in plus la un TDP cu 40% mai mic si probabil un potential de OC mai mare. Nimic de vazut aici, din nou, probabil trebuia sa vedem performanta duble sa impresionam juriul ArenaIT.
PS: Si nu ma lua cu lumea mobila, TDP-ul e important mereu.
Cu cat e mai mic, cu atat se pot adopta solutii de racire mai mici / mai eficiente, se obtin temperaturi de functionare mai mici, sansele sa pui asa ceva pe sisteme mITX sau mATX cresc considerabil, nu iti trebuie sursa de putere prea mare, deci faci si aici o economie.
tgeorge14, esti dovada vie ca marketing-ul nVidia si salata sa de denumiri functioneaza. Nu conteaza asa mult numele placii video, cat GPU-ul pe care il contine.
GTX 980 si GTX 970 ar trebui, conform informatiilor actuale, sa aiba acelasi GPU GM204. GTX 780 si GTX 780 Ti au iar acelasi GPU GK110. GTX 770 nu are GK110, ci GK104 (ca si GTX 760 Ti, GTX 760, GTX 680, GTX 670 si GTX 660 Ti). Din aceasta cauza compar mere cu mere (GTX 970 / 980 cu GTX 780 / Ti). Logic nu? Nu e mai corect asa decat sa aduc in discutie GTX 770 cu al sau GPU vechi de doi ani? Parca vorbeam fata de acum un an. Si oricum, e amuzant ca tocmai tu sa ridici aceasta problema, din moment ce in comentariul tau compari tot GTX 970 cu GTX 780 (ca pret, TDP, performanta etc). Ca GTX 770 tot 400 $ a fost la lansare (dar iar irelevant, era alt GPU).
TDP-ul este important, insa nu primordial in lumea desktop. Nu mai important ca peformanta. Nimeni nu face upgrade pentru TDP. Pentru performanta… toti. Inclusiv juriul ArenaIT, si chiar si fanii nVidia!
Iar Paul are dreptate. Stagnarea este buna pentru noi, cei ce nu vrem sa facem upgrade prea repede. Dar atunci sa stagneze, nu sa „lanseze” nimic.
Da mai Alexandru, exact pe aici vreau si eu sa ajung. GM204 nu e High-End, ci doar mainstream. Iar in cazul de fatul, mainstream-ul a ajuns in zona High-End de anul trecut cu performanta, la TDP mai mic. Se va intampla exact ca in cazul seriei 600, cand GTX 680-ul a fost aruncat in varf desi era un mainstream si atat.
Legat de TDP, nu e primordial, dar conteaza, oricat ai nega. Iar comparatia intr-adevat am facut-o eronat in primul post, dar al doilea a punctat ce trebuia: 150W vs 230W ai GTX 770-ului (GM204 vs GK104).
Nu inteleg la ce spor de performanta te asteptai, dar repet: 15% in plus cu imbunatatirea consumului cu 40% eu zic ca-i destul, nu? Comparate pe acelasi segment de pret.
Acum asteptam replica AMD, poate poate avem parte de ceva bun si de acolo.
tgeorge14, daca nu ar fi existat seria GTX 600 de la nVidia, si ar fi fost doar GTX 700, ai fi avut dreptate. Dar asa intelege ca placa nu impresioneaza. Daca o compari cu GTX 770 (dreptul tau), o compari cu un GPU vechi de 2.5 ani (ca atunci a aparut GK104 si GTX 680, practic aceeasi placa). Si in 2.5 ani un spor de performanta de 15% e varza! Cu tot cu imbunatatirea consumului lor (si vai, GTX 680 avea un TDP de 195 W… diferenta fiind mult mai mica…). Nu poti sa faci doua comparatii diferite, si sa iei ce-ti convine de la fiecare pentru a ajunge la concluzia pe care o doresti!
Si a cui e vina ca nVidia nu a lansat nimic nou anul trecut? 🙂
AMD cumva, ca nu a putut ridica stacheta destul de sus incat sa forteze lucrurile? Performanta e data in raport cu piata. Veche sau nu, avem sporul de performanta si consum demonstrat mai sus. Daca imi aduc bine aminte, AMD n-au lansat nimic senzational anul asta / anul trecut, in afara de 2 GPU-uri High-End (care vor exista si pe Maxwell, dar nu stim cand) si in rest, doar redenumiri.
Voi nu vedeti partea buna a lucrurilor. Macar nu trebuie sa merg sa schimb gpu fiindca apar alte magarii mai rapide si jocurile le cer pe alea. Din partea mai pot aparea inca 5 generatii de redenumiri care sa nu aduca nici un spor de performanta(Ati + nvidia) si sa ramana compatibilitatea direct x. Si asa jocurile se intind ca consum daca au unde (asa le fac producatorii) ..dar grafica nu exceleaza.
Revin cu completare. Daca pana acum portam joc de pe xbox 360 pe pc.. acum portam de pe ps4 si xbox one. Pana cand nu o sa apara o noua consola.. nu vad rostul altor placi video. (nu de alta…dar atunci o sa se porteze jocurile de pe acea consola).
Ah si…. ca ultima completare.. ca nu pot sa ma abtin dupa ce i-am mai citit din comentariile lui tgeorge14 care e amuzant cateodata.. citez ceva din comentariul lui: ” prin prispa pretului” . Seara buna baieti.
E tarziu totusi.
Desi recunosc, e un typo al naibii de amuzant. 🙂
[…] La final ne intrebam de ce se chinuie AMD atat de mult. […]
Pentru ca poate si are si nu se lasa ‘batut’.