De ceva timp am primit in teste un Acer ChromeBook 11. Nu este un laptop despre care sunt extrem de multe lucruri de spus, dupa parerea mea. Asa ca voi face un review scurt, sa nu va plictisesc dar totusi sa va las sa va faceti o parere despre el.
Eu am pus prima si ultima oara mana pe un Chromebook in 2012. Atunci am ramas impresionat de cat de „usor” e sistemul de operare si cat de rapid porneste. De atunci insa nu s-au schimbat enorm de multe lucruri, Chromebook ramane un laptop cu un browser, cel putin cel pe care l-am avut eu.
Design si constructie. Desi nu e un laptop scump (costa in jur de 200 de dolari in SUA) design-ul e unul placut iar constructia e una solida. Da, partea alba de sub ecran e cam mare, mult cam mare, insa n-arata rau.
Specificatii. Modelul care a ajuns la mine (Acer ChromeBook 11 CV3-131-C768) are un procesor quad-core Incel Celeron N2940, 4 GB memorie RAM si 32 GB memorie interna. Ecranul are 11.6 inch si rezolutie 1366×768 pixeli.
E un set de specificatii pe care-l vedem foarte des pe laptop-uri cu Windows 10 cu preturi pana in 1500 lei, cu un procesor bunicel si suficienta memorie RAM.
Aplicatii cu Android. Acestea vor incepe sa devina interesante de indata ce vor rula aplicatii cu Android pe ele, insa pe al meu nu merge inca, desi e pe lista de dispozitive suportate. L-am trecut pe canalul de software in dezvoltare insa inca nu sunt disponibile.
Cam asta era motivul pentru care as fi vrut sa-l testez. Poate o sa-l mai iau o data in teste de indata ce avem si partea asta activa, chiar si in varianta beta.
Performante si utilizare. In general poti utiliza ChromeBook pentru browsing, cam la asta se descurca cel mai bine. Chiar si cu 5+ tab-uri deschise nu oboseste.
Am incercat sa rulez video pe YouTube in format 4K si a sacadat, insa nu stiu daca din cauza faptului ca nu facea fata conexiunea Wi-Fi sau din cauza performantelor laptopului. In orice caz, merge impecabil in Full HD. Cu alte cuvinte, il poti folosi lejer si ca sa consumi media: muzica, video, filme.
Ce mai poti face e sa accesezi fisiere de pe un NAS din retea, prin SMB. A mers sa redau muzica, filme HD, in format MKV. Nu si Full HD din pacate. Oricum, placa de retea Wi-Fi nu dezamageste, si mai jos un test de viteza.
Jocurile sunt in general in browser, insa sunt si unele care ruleaza separat, cum e Cut the rope din imaginile de mai jos.
Difuzoare si ecran. Difuzoarele merg IMPECABIL, eu am ramas placut impresionat inca de la prima melodie redata. Au sunet puternic, curat si parca au si putin bas. Sunt amplasate pe partea de jos a laptopului. Ecranul e luminos si suficient de clar, pentru 11.6 inch e perfect.
Baterie. Pe el zice ca tine 6 ore. In realitate tine undeva la 6 ore. Exact, tine cat zice. 🙂 Bine, poate ca-l poti epuiza si mai rapid, insa de regula il vei putea folosi 5-6 ore. Plus, l-am lasat aproape doua zile in stand-by si n-a pierdut foarte mult.
Concluzie. Acer ChromeBook 11 e laptop bun pentru consum de media si productivitate minima (scris articol, documente mici online). O sa devina si mai interesant cand o sa ruleze aplicatii Android, ca vei avea si jocuri si aplicatii care merg pe tablete, de exemplu.
Din pacate nu l-am gasit nicaieri in Romania de vanzare, daca apare undeva voi actualiza articolul.
GigeL* a zis
Chromebook = un dispozitiv (computer) ce ruleaza Chrome OS.
Nu este un laptop, dar totusi il numesti laptop. El se numeste Chromebook si atat.
Darius J. a zis
Dar ce e un laptop?
Gabriel a zis
Mie mi-a dat cu eroare. E ca si cum ai spune ca iPhone-ul nu este telefon. El se numeste iPhone si atat.
Silver a zis
laptop = a computer that is portable and suitable for use while travelling.
Adica in romana:
Laptop = Un calculator portabil.
Lap / top
Desk / top
Engleza este mai simpla decat pare, dar daca nu o intelegi, doar folosesti cuvintele fara sa le intelegi complet.