Un articol extrem de discutat pe internet orele acestea a fist publicat de BBC acum câteva ore și a năsxut vii reacții printre cititori, utilizatori ai Revolut sau ai altor bănci. Materialul original, în engleză, este disponibil aici, dar vă las mai jos detaliile principale.
Un om de afaceri, care a pierdut 165.000 de lire sterline din contul său de afaceri Revolut, a declarat pentru BBC Panorama că măsurile de securitate ale companiei nu au reușit să prevină furtul. El susține că infractorii au reușit să ocolească procesul de verificare a identității pentru a obține acces la contul său. Până în prezent, Revolut a refuzat să returneze banii pierduți.
Revolut, un jucător important în sectorul finanțelor digitale, a fost implicat în mai multe rapoarte de fraudă în ultimul an financiar decât băncile tradiționale mari din Marea Britanie, conform investigației BBC. Deși compania nu are încă statutul complet de bancă, Revolut susține că ia în serios problema fraudei și că dispune de controale robuste pentru a îndeplini cerințele legale și de reglementare.
Frauda a avut loc în februarie, când Jack (nume schimbat pentru protecția identității) a primit un apel de la un scammer care pretindea că este din partea Revolut. În timpul apelului, infractorii au obținut suficiente informații pentru a accesa contul său, autorizând transferuri masive către conturi false. În ciuda încercărilor rapide de a bloca contul, au fost necesare 23 de minute pentru a ajunge la departamentul corespunzător, timp în care alte 67.000 de lire sterline au fost retrase.
Jack acuză Revolut că nu a detectat activitatea suspectă și nu a intervenit la timp pentru a opri tranzacțiile neobișnuite. De asemenea, el consideră că infractorii au reușit să evite tehnologia de recunoaștere facială, iar Revolut nu a putut prezenta dovezi clare cu privire la modul în care a fost compromis contul său.
Acest caz scoate în evidență provocările cu care se confruntă noile bănci digitale în fața atacurilor cibernetice și ridică întrebări cu privire la eficiența măsurilor de securitate oferite de astfel de platforme.
Despre problemele companiei de finetech am mai scris aici, nu este ceva nou, iar Gabi ne-a povestit și el cum a identificat o tentativă de fraudă pe contul lui de la Revolut. Pe de altă parte, nici compania nu a stat de-o parte, pentru că a implementat diverse măsuri de protecție, printre care și un modul educativ în aplicație pentru a combate fraudele. Cu toate acestea, se pare că problemele nu au putut fi evitate până la capăt.
Între timp, am primit și răspunsul ervolut cu privire la eveniment, pe care vi-l lăsăm în întregime mai jos:
Ne pare rău când aflăm de orice situație în care clienții noștri au fost victimele unor escroci care au apelat la scenarii sofisticate de fraudă, fără vreo remușcare. Revolut tratează cu maximă seriozitate frauda și riscurile privind atragerea clienților în scenarii de criminalitate financiară, un fenomen care afectează întreaga industrie. Doar în 2023, am redus cu peste 20% numărul tranzacțiilor frauduloase în Regatul Unit și am prevenit pierderi din fraude estimate la peste 475 milioane de lire sterline, la nivel global, în condițiile în care ritmul nostru de creștere a fost de peste un milion de noi clienți, în fiecare lună.
Am făcut investiții semnificative în dezvoltarea echipei noastre FinCrime, care reprezintă acum mai mult de o treime din totalul efectivelor noastre la nivel global, adică peste 10.000 de salariați. Am dezvoltat și implementat modele avansate de inteligență artificială capabile să detecteze și să blocheze tranzacții potențial frauduloase, utilizând sute de date interne și externe. Jumătate dintre analiștii noștri de date lucrează la proiecte sau produse de prevenire a criminalității financiare.
Utilizăm variate abordări pentru a identifica și elimina ”vraja” pe care escrocii o exercită asupra clienților, dar evităm să le prezentăm public, tocmai pentru a nu le compromite eficiența și a nu expune clienții la riscul ca infractorii să le exploateze ulterior în scenariile lor. Doar un exemplu, întârziem plățile pentru a permite clienților să se oprească, să gândească mai bine și să efectueze verificări suplimentare. Implicăm agenții noștri specializați în lămurirea, în chat, a acelor situații de tranzacții suspecte. Rezultatele ne arată că, în 2024, prin avertismentele de intervenție în caz de fraudă, am oprit aproape de două ori mai mulți clienți să continue cu tranzacții potențial frauduloase față de anul anterior. Un alt mod în care acționăm – ne extindem constant măsurile de protecție existente, așa cum este și Protecția fondurilor, o nouă funcție de identificare biometrică concepută pentru a preveni accesul hoților la economiile clienților din aplicația Revolut.
Din păcate, există un număr restrâns de cazuri în care fraudele s-au produs, ceea ce este și sub așteptările noastre. Totuși, aceste cazuri nu reflectă experiența majorității covârșitoare a clienților, care continuă să se bucure de produsele și serviciile Revolut în siguranță. Oricât de mult am evolua și am inova pentru a ne proteja clienții, există întotdeauna loc pentru și mai multe de făcut pentru a combate această problemă la nivelul întregii industrii și vom depune toate eforturile pentru a reduce și mai mult numărul fraudelor.
După cum am văzut recent, sunt tot mai multe și mai sofisticate procesele de fraudă bancară, deci vă pot doar recomanda să fiți cu băgare de seamă cu privire la datele bancare pe care le furnizați unor persoane terțe.
Lasa un comentariu!