Una dintre cele mai arzătoare probleme ale omenirii, cu privire la Marte, este cum să ajungem acolo mai rapid și mai sigur.
Doar că, odată amartizat, omul va avea nevoie de o bază unde să se adăpostească, iar una din metal nu este atât de rezistentă precum una din ciment. Oamenii de știință au testat diverse materiale pentru construirea unor astfel de habitate pe Marte.
O inovație în acest domeniu vine de la oamenii de știință de la Universitatea din Manchester. Aceștia au dezvoltat un nou „beton cosmic” compus din praf extraterestru, se arată într-un comunicat de presă.
Noul material este cunoscut sub numele de „StarCrete” (este un joc de cuvinte în engleză, între stea și ciment – star și concrete). Pe lângă praf extraterestru, acesta este compus din amidon de cartofi și sare. Practic, dacă ar fi conținut praf terestru, ar fi fost rețeta pireului de cartofi de la terasa din Costinești, unde am mâncat prin 2004! 🙂
Atunci când a fost amestecat cu praf similar cu cel de pe Marte, echipa a demonstrat că amidonul de cartofi acționează ca un agent de legare pentru acest beton. Materialul rezultat a fost de două ori mai rezistent decât betonul obișnuit și poate fi folosit pentru construcții pe lumi exterioare.
Studiul notează că StarCrete are o rezistență de 72 megapascali (MPa), în timp ce betonul obișnuit are o rezistență de 32 MPa. Atunci când a fost testat cu praf de lună, StarCrete a fost mai performant decât toate celelalte, cu 91 MPa.
Conform calculelor, un sac de cartofi de 25 de kilograme conține suficient amidon pentru a produce aproape o jumătate de tonă de StarCrete – 213 cărămizi. De asemenea, au descoperit că sarea obișnuită (clorură de magneziu, care se găsește pe Marte) și lacrimile astronauților ar putea contribui și mai mult la îmbunătățirea rezistenței acestui material. Eu le sugerez să le trimită astronauților câteva serii de telenovele, sau să angajeze bocitoare autohtone, de prin sudul României!
Articolul spune că, anterior, echipa a testat sângele și urina umană ca agent de legare, dar au decis să renunțe la idee, pentru că s-a dovedit că este inpractică pentru lucrări la scară largă, iar sănătatea astronauților ar putea fi pusă în pericol într-un mediu spațial dur. Doamne ajută, aș putea spune, pentru că nu aș fi vrut să stau într-o asemenea construcție, dacă NASA m-ar fi selectat vreodată, din motive de miros! Plus că, nu aș fi putut să mai mănănc nimic ce ar fi căzut pe jos!
Bine, mă gândesc că ideea le-a venit tot de la noi, locuitorii acestei zone, după ce au citit cum făceau turcii pe ei de frica trasului în țeapă pe care îl executa cu măiestrie Vlad Țepes, cel care a devenit ulterior, grație lui Bram Stoker, cunoscut ca Dracula!
Sursa: interestingengineering.com
Lasa un comentariu!