Creșterea accelerată a masei monetare la nivel global și frica de hiperinflație au trezit din nou interesul investitorilor pentru Bitcoin și metale prețioase. Cea mai populară criptomonedă a atins astăzi o cotație de 14.500 dolari și un volum spot de peste două miliarde de dolari. Ultima dată când Bitcoin s-a tranzacționat la această valoare a fost acum aproape trei în ani, în ianuarie 2018. Având o rezervă extrem de limitată și o competiție acerbă pentru rezolvarea de noi block-uri, Bitcoin este considerat de mulți aur digital. Rezerva de Bitcoin este limitată la 21.000.000 monede, iar în circulație sunt 18.534.368. După o prăbușire la 3.800 dolari în luna martie, Bitcoin a revenit spectaculos, creșterea de la minimul acestui an fiind de aproximativ 280%. Cu toate că am avut un preț de închidere a zilei anterioare de tranzacționare peste pragul de rezistență de 14.000 dolari, unii indicatori tehnici arată o corecție iminentă, Bitcoin fiind foarte aproape de a intra în teritoriu overbought. În plus, incertitudinea din jurul alegerilor electorale din Statele Unite și eventualele conflicte de acolo pot genera volatilitate extremă, Bitcoin fiind corelat într-o oarecare măsură cu piețele bursiere.
Vă recomand prudență maximă atunci când tranzacționați. Nu investiți mai mult decât vă permiteți să pierdeți! Platformele de contracte futures poate că par atractive la prima vedere, permițându-vă tranzacționarea cu poziții mult mai mari decât capitalul de care dispuneți, însă, de cele mai multe ori, traderii neexperimentați ajung să piardă foarte repede tot capitalul depus.
Spre binele nostru ar fi ca aceasta moneda sa dispara. A nenorocit planeta de la cat carbon s-a eliminat in atmosfera de cei cu ferme de minat.
Have fun staying poor.
BULLISH AS FUCK , BUY!
criptonimic. astea nu exista, nu au baza reala. sunt desene animate care pot fi sterse oricand.
La fel ca si banii pe care ii folosim in prezent pe carduri. In momentul de fata exista mult mai multi bani electronici decat fizici.
Banii fiat sunt făcuți din nimic, indiferent de forma lor. Bitcoin are în spate o politică monetară strictă și predictibilă, care nu poate fi manipulată de nimeni și un algoritm proof of work. Nu poți face Bitcoin din nimic. Trebuie să pui la bătaie putere de procesare. La fiecare patru ani block reward-ul se reduce la jumătate, iar inflația scade.
Și banii fiat ce „bază reală” au? Printer go brr.
Printer go brrr indeed. Acuma politica americana e dolarul slab ceea ce merge mana in mana cu „tiparirea” celor 9000 de miliarde de dolari din 2020.
Ferice de cei care au economii in dolari americani si salarii in dolari. Misto cei cu imprumuturi in moneda lor – asta daca nu se pune sa creasca inflatia si dobanzile.
Una peste alta toti vom munci mai mult pe bani mai putini.
Eu sunt mai necunoscator asa, insa puterea de procesare pe care o pune lumea la bataie la ce ajuta in principal??
Daca prin reducere la absurd toti renunta la a mai furniza puterea de procesare,ce se intampla mai departe??
Din ce am inteles eu, valoarea bitcoin-ului nu sta in puterea de procesare investita in el, ci in investitorii care baga bani si ajung la concluzia ca din cauza asta este foarte instabil.
Valoarea unei monede e data de ce obtii cu ea, respectiv de ce zice ofertantul de produse/servicii. La o adica oricine poate sa-ti dea pe un euro 3 lei in loc de 4.8 si asta se intampla si azi cand e vorba de vandut monede de 1 euro. Mai nimeni nu ti le cumpara la valoarea cursului oficial.
Tot nu sunt lamurit cu intrebarea mea referitoare la ce ajuta puterea de procesare.Este pusa la nu stiu ce cercetare, se fac simulari pe toate pc-urile sau ASIC-urile care mineaza??
Pe de alta parte bitcoin nu e chiar asa de roz, pe dark web tranzactiile se fac in bitcoin anume pentru a nu fi urmarite.
Uite de exemplu cat a adunat Silk Road in bitcoin: https://arstechnica.com/tech-policy/2020/11/feds-seize-1-billion-in-bitcoin-from-silk-road-drug-marketplace/?amp=1
Nu luati asta ca si hate impotriva bitcoin. Eu sunt doar sceptic si desi nu o sa folosesc crypto, vreau sa vad ce zice restul lumii despre,ca poate ma insel eu.
Tot nu stiti la ce e folosita puterea de procesare. Luati si va informati cum functioneaza sistemul/ cum sunt validate tranzactiile.
Adevarate problema e ce facem cu ledger-ul cand se vor face si mai multe tranzactii.
Boss nu te supăra acum. Suntem pe un forum tech și am întrebat doar. Nu încerc să conving pe nimeni că e bun sau nu sistemul.
Am și spus că nu cunosc pentru că nu mă pasionează domeniul, dar am zis să întreb și eu.
Whatever… mă informez din altă parte că acum chiar sunt curios.
Asa sa faci, du-te si informeaza-te inainte. Si sa nu se mai repete.
De curiozitate: îmi poți explica tu sau doar comentezi pentru că ești fan crypto??
P.S.:in afară de verificare tranzacții mai ajută cu altceva puterea de procesare??
Din info găsite,cel puțin 63TWh (Tera Watt-oră) sunt folosiți anual pentru mining de bitcoin.Cernavoda produce doar ~5TWh anual pentru comparație.
Toată această cantitate de energie poate fi folosită în orice alt scop.
@Geoo: în termeni simpli, puterea de procesare ajută la securizarea rețelei. Cu cât hashrate-ul e mai mare, cu atât rețeaua Bitcoin e mai puțin predispusă la atacuri de tip 51%. Procesul de mining este bazat pe un algoritm criptografic cu double SHA-256 – extrem de intensiv pe partea de procesare, dar ușor de verificat de către participanți (de aici și conceptul de proof of work). Fiecare block „descoperit” include tranzacțiile on-chain din ultimele ~15 minute (uneori variază). În lipsa unui hashrate ridicat, entități rău intenționate pot face double spending și/sau chain reorg cu un buget mic. Au existat nenumărate atacuri 51% pe altcoins (Ethereum Classic, Verge, Electroneum etc.), dar niciodată pe Bitcoin. Costurile unui atac 51% pe BTC ar depăși eventualele câștiguri.
Prin urmare, puterea de procesare dedicată mining-ului de Bitcoin și consumul de energie aferent sunt justificate în contextul în care capitalizarea de piață a Bitcoin a ajuns la aproape 300 miliarde de dolari. Cei 63 TWh la care faci referire sunt un preț mic pentru cel mai sigur sistem de plăți din lume, a cărui politică monetară nu poate fi influențată de băncile centrale sau de oricine altcineva. Pentru țări ca Turcia, Argentina și Venezuela, Bitcoin și aurul au devenit singurele metode prin care populația se poate proteja de acțiunile nesăbuite ale guvernelor și băncilor centrale. Durata de viața a unei monede fiat este în medie de 35 ani, iar sfârșitul este marcat de obicei de hiperinflație. Istoria tinde să se repete și acțiunilor băncilor centrale nu fac decât să confirme un episod de hiperinflație iminent.
Dacă vrei să afli mai multe despre Bitcoin urmărește Keiser Report pe RT. Explică totul într-un limbaj ușor de înțeles pentru începători.
Mersi Răzvan pentru răspunsul detaliat. O să caut câteva episoade on-line să mă uit seara
banii sunt sustinuti de economie, de ceea ce se produce fizic si se vinde fizic in lumea reala. chit ca si in sistemul asta, banii sunt distribuiti si pusi la „munca” unde au interes bogatii/papusarii.
bitcoin e non-sens, irosirea energiei/curentului electric in eter e un minus, o anomalie, doar seaca omenirea de energie, e atat de nebunesc incat nu-mi vine sa cred ca poate exista asa ceva.
Banii inseamna munca. Nu conteaza moneda in sine ci ce obtii de ea. Ca e bitcoin, ca e dolar sau rubla, nu aia conteaza. Ca referinta pentru Bitcoin poti lua numarul de meniuri McDonalds per 1 bitcoin, nu neaparat dolarul american sau euro.
Cat despre consumul de energie, Bitcoin poate exista si cu un singur calculator functional. Gradul de dificultate pentru a tine sistemul in functiune scaleaza in functie de ce putere de procesare exista. Nu trebuie sa avem ferme de Bitcoin ca sistemul sa mearga.
Cat despre dependenta de electricitate, ce se intampla daca nu avem internet? Exact, nu merg platile la POS-uri, nu merg ATM-urile. Asa ca daca ar cadea curentul astazi tot vor fi o multime de oameni care nu vor mai avea access la banii lor.
bitcoinul n-are legatura cu munca, cu nimic fiizic, sunt doar fictivi, nu reprezinta economie sau ceva. e doar o conventie pe moment sustinuta de…cine? nu de banci, guverne..