Iata ca s-a facut mai bine de un an de cand sunt oficial, prosumator, la Hidoelectrica. Asa ca am zis sa va spun si voua cum s-a descurcat sistemul meu fotovoltaic din toate punctele de vedere.
Video
Introducere
Scriam inca din 2023 ca am instalat doua sisteme fotovoltaice, unul la casa de la tara, prin Casa Verde – si am relatat experienta mea aici, dar si unul la casa de langa Timisoara, unde si locuim si pe care l-am instalat din fonduri proprii. Si am relatat DE CE si cum am facut asta. Eu consider ca merita recitite ambele articole.
Ei bine astazi vom discuta in principiu despre sistemul instalat la casa unde locuim, insa va pot da scurt si de dincolo niste informatii.
Productie la un AN de cand sunt prosumator
La casa de la tara. Pentru ca cei de la eSolar nu au vrut sa includa si un amarat de smart meter in sistemul de la Casa Verde 2021, tot ceea ce va pot spune la un an de cand sunt prosumator sunt urmatoarele date de pe contorul de la e-distributie, luate din portalul lor, nu fizic: in ultimul an am avut 3274 kWh consum si 3144 injectie. De asemenea, invertorul zice ca a produs in total 4556 kWh pana astazi 08.04.2023. Ce inseamna asta? Ramane de vazut, ca facturi de la Hidroelectrica nu am. Dar revenim la final despre asta.
La casa unde locuim. Aici avem informatii mai precise pentru ca, cum va spuneam, am pus sistemul pe fonduri proprii, cumparat de mine de la Spy-Shop si evident ca am luat si un smart-meter. Sistemul are un invertor de 5 kW Huawei insa avem doar 12 panouri de 375 W instalate, adica 4.5 kWp. Am mai avut 3 panouri dar n-au incaput unde am vrut sa le instalez eu, se pare ca planurile de pe foaie nu se potrivesc cu cele de pe acoperis. Sper sa reusesc sa le pun si pe acelea in curand, cand voi monta al doilea sistem pe acoperis, tot cu Spy-Shop, insa de data asta prin programul Casa Verde 2023.
Si datele arata cam asa, tinand cont ca sunt prosumator din 30.03.2023 la aceasta locatie, deci doar din 01.04.2023 am inceput sa injectez in retea:
Asadar, in total, 2023+2024 (dar practic 1 an de cand sunt prosumator) sistemul meu de 4.5 kWp a produs 6000 kWh, adica 6 mWh. Din acestia 2550 kWh i-am consumat eu in casa sub diferite forme. Cu mentiunea ca am inceput sa incarc o masina electrica doar din luna mai, pana atunci neavand consumatori foarte mari.
Totul a dus la un procent de auto-suficienta de aproape 40%. Adica 40% am luat din panouri, 60% din retea. Procentul asta ma astept sa creasca anul acesta pentru ca mi-am facut un script de automatizare in Home Assistant cu ajutorul caruia incarc doar din excesul fotovoltaic atunci cand nu ma grabesc. Deci voi da mai putin in retea si voi „pastra” mai mult pentru mine. Am promis deja pe canalul meu de YouTube un video despre asta, deci il voi face.
Costuri
De injectat in retea am injectat in total 3.58 mWh iar de consumat din retea am consumat 3.89 mWh. Unii ar crede, cum am crezut si eu o vreme, ca practic sunt aproape pe zero. Dar nu e asa.
Ce pot sa fac e sa fac un calcul estimativ, pentru ca Hidroelectrica nu mi-a mai trimis nici aici nicio factura de mai bine de un an de zile, fix din momentul cand am devenit prosumator, pe motiv ca citirile trimise de distribuitor sunt intarziate si ei fac introducerea datelor manual. Culmea, numai la ei se intampla asta. Ma gandesc serios, avand in vedere ca piata se mai stabilizeaza, sa schimb furnizorul. De ce? Pentru ca…
Facand un calcul simplu avem asa: 3.89 mWh consumati inmultiti cu aproximativ 0.8 lei/kWh inseamna un cost de 3112 lei. Iar pentru cantitea injectata ar trebui sa primesc 3590 kWh inmultit cu 0.25 lei/kWh (pentru ca primesti doar suma fara taxe) adica aproape 900 lei. Ca atare, eu, teoretic, as avea de platit vreo 2200 lei pe un an intreg. Insa mai ramane o necunoscuta: imi vor scadea (financiar nu cantitativ) cantitatea injectata acum sau peste 2 ani? Nu stiu, pentru ca nimeni nu stie iar Hidro nu trimite facturi. De unde si frustrarea mea.
Insa cert e un lucru: ca sa fii pe zero trebuie sa produci de 3 ori mai mult decat consumi. Revin cand am noi informatii despre costuri…
Economii
Si acum sa vedem ce economii am facut. Pai luam cei 900 lei pentru curentul introdus in retea, ii adunam la cei 2050 lei pentru curentul pe care NU l-am consumat din retea (2550 * 0.8) si avem o economie medie de 3000 lei pentru un an. E bine, e rau? Eu zic ca nu e rau deloc.
Daca mi-as fi pus sistemul cu Casa Verde, deja contributia mea era acoperita. Avand in vedere ca l-am pus pe banii mei, vor mai trece inca vreo 8-9 ani (la preturile DE AZI pentru energie) pana sa-l amortizez.
Insa parerea mea e ca nu e despre amortizare financiara neaparat, ci despre liniste sufleteasca. Eu voi produce 6 mWh anual la acelasi pret tot timpul: adica ZERO.
Prima problema – si singura
In perioada asta, de primavara, se vad si primele probleme date de supratensiune. Mai multi factori contribuie la asta cu brio.
- Pentru ca afara nu e foarte cald, dar radiatia solara e puternica, panourile merg la randament maxim – ele cand se incing, pierd din randament
- Tot pentru ca nu e foarte cald afara, toata lumea produce mult si nimeni nu consuma nimic pe racire sau incalzire, ca nu prea ai nevoie de aer conditionat dar nici de caldura
- Transformatoarele nu stiu sa faca reglajul automat al tesiunii, pentru ca n-a investit nimeni in asta
Toate astea adunate duc la supratensiune, adica peste 253V pe faza, moment in care invertorul intra in limitare. Ca sa mai contracarez acest efect, am activat eu curba P-U pe invertorul Huawei si am redus puterea treptat pe masura ce tensiunea se apropie de cea maximala. Dar tot mai avem supratensiune.
Exista rezolvare? Da… dar nu o vad in curand, din contra eu cred ca se va inrautati, pentru ca inca 40.000 de noi prosumatori vor avea panouri pe casa in Romania anul acest. Minim.
Rezolvarea ar fi data de noi transformatoare inteligente care sa stie sa regleze automat puterea in functie de tensiunea de retea si, la nevoie, sa poata sa dea mai departe in liniile de medie tensiune. Nu cred ca se va intampla in curand, motiv pentru care probabil in 1-2 ani voi trece offgrid si voi investi in baterii.
Planuri de viitor
Luna asta sper sa instalez si celelalte trei panouri ramase pentru a ajunge cu sistemul asta la 5.6 kWp (sau macar doua) si inca un sistem, de data asta pozitionat aproape pe Nord (din pacate – din fericire, voi putea avea un studiu de caz foarte bun de N vs S) tot de 5.5 kWp prin Casa Verde 2023 impreuna cu cei de la SolarWest (o companie Spy-Shop).
Acestea fiind spuse, amortizarea mea se va face mult mai repede, si probabil in urmatorii 4-5 ani ambele sisteme vor fi amortizate. Voi incerca sa consum cat mai mult din exces incarcand masina electrica, folosind climatizarea atat pentru racire cat si pentru incalzire si, cine stie, pe viitor poate chiar instaland o pompa de caldura sau, in cel mai rau caz, o centrala termica electrica.
Inca cel putin un an voi ramane in configuratia asta, si voi ramane prosumator. Insa peste 1-2 ani nu stiu ce se va intampla. Daca problemele cu supratensiunea se vor acutiza si, in paralel, acumulatorii se vor ieftini, probabil ca voi schimba invertoarele cu unele offgrid si voi cumpara acumulatori.
Bravo tie!
E o lume a paradoxurilor: vrem sa producem energie verde, dar nu investim suficient in aceasta directie.
Cand nu avem suficienta energie, pretul la energie creste si nu e bine … cand producem prea multa energie, iar nu e bine ca nu stim ce sa facem cu ea si ridica tensiunea in retea.
Nu suntem in stare sa exportam acest exces, sa il stocam sau sa il convertim in altceva.
De fapt problema nu este ca noi nu vrem, ci altii nu vor pentru ca necesita investitii mari in infrastructura si profitul mare ar scadea.
Stam pe retele vechi si daca bagi un cuptor electric in priza ti se topesc conductorii sau iti sar sigurantele.
Si apoi daca productia interna ar fi mare, ei ce ar mai importa, de unde ar mai castiga?
In schimb dam vina pe prosumatori ca ei sunt cauza problemelor legate de cresterea tensiunii.
Iar problema cu cresterea tensiunii in retea mi se pare mai mult un mit, nu zic ca nu exista, dar … in viata mea nu am vazut tensiune mai mare de 230 V.
Revenind la oile noastre … instalarea de panouri fotovoltaice este si in planul meu, dar in etapa a doua.
In prima etapa este in plan achizitia unei masini electrice.
Am aplicat si eu acum la Rabla Plus si am reusit sa finalizez dosarul, dupa 8 zile de la start si de adunat documente de pe la diferite institutii.
Fondurile pentru Rabla Plus Privati s-au epuizat cam dupa vreo 11 zile, semn ca nu s-a inghesuit lumea din cauza injumatatirii valorii voucherului si preturilor la masini care nu au scazut in ultimul an.
Acum ramane sa ma gandesc daca si concretizez achizitia, tinand cont ca:
– nu este o urgenta pentru mine
– suma pentru voucher a fost injumatatita, deci net valoarea voucherului va fi de 4500 Euro
– mai trebuie sa mai dau si vreo 600 Euro pe rabla
– aplicarea era mai mult o testare pentru la toamna (sa vad ce acte, de unde si cat dureaza sa le procur)
Si in acest caz sa ma hotaresc intre Tesla Model 3 SR si Hyundai IONIQ 6 77kW 2WD 229CP Luxury.
Dar vom vedea cum evolueaza lucrurile … daca nu, ramane sa mai incerc la toamna sau … la anu … sau poate o sa o iau peste cativa ani fara voucher (probabil cam pe la acelasi pret net, mergand pe premisa ca pretul masinilor electrice va scadea substantial in urmatorii ani)
Anul asta ar putea fi ultimul an cu Rabla+, deci chiar si al 5000 euro, eu zic ca e binevenita. Ganteste-te bine.
Chiar eram curios la ce masini te uiti… ambele is variante faine. Cred ca intre 3 SR si Ioniq 6 as alege Ioniq-ul. Insa nu cred ca sunt aceeasi marja de pret, sunt?
Problema nu este faptul ca nu se fac investitii, ele se fac, dar intr-un ritm mult prea lent comparativ cu cel in care evolueaza lucrurile. Cetateanul a inteles in mare care-i treaba si face eforturi sa-si indeplineasca partea. Cine n-ar vrea energie gratuita? Tre’ sa fi complet cretin sa nu…
UE ne da bani sa ne punem si in cap pentru proiecte de genul. Incetati cu fazele astea cretinoide ca “nu ne lasa lumea sa ne dezvoltam”. Se mai fac doua reactoare nucleare, etc. Nu as vrea sa te jignesc Daniele, dar pare ca ai adoptat niste idei propagandiste destul de tampite. La un clic distanta ai informatii concrete pe site-uri specifice.
Cea mai mare problema a noastra este ca aproape toate institutiile statului sunt conduse de niste habarnisti pusi acolo ca sa deserveasca alte interese, inclusiv cele proprii. Nu le merge lor mintea la dezvoltat tara decat daca are legatura directa cu mațul lor. Incompetenti si oportunisti cu alte cuvinte.
„Iar problema cu cresterea tensiunii in retea mi se pare mai mult un mit, nu zic ca nu exista, dar … in viata mea nu am vazut tensiune mai mare de 230 V.”
situatia la mine:
extrem de rar am tensiunea sub 230 V
cand nu este soare sau noaptea, standardul e intre 230 V si 240 V
acum oscileaza inte 243 V si 256 V, cu invertorul in avarie, bineinteles (cam zilnic, intre 11 AM si 2 PM sau 3 PM)
vreau sa fiu mutat pe alta faza, dar cand vin cei de la Electrica sa verifice sesizarile mele (de ambele ori au venit seara, cand voltajul este sub 240V) ei refuza sa o faca, pentru ca, spun ei, voltajul este in parametrii acceptati (si mai cu jumatate de gura, neoficial, recunosc ca eu fiind prea aproape de transformator, trebuie sa accept asta, pentru ca daca vor scadea voltajul la transformator, cel din coada liniei va avea 170 V)
Parca nu pot sa cred ce citesc.
In orice sistem de energie exista niste reguli de calitate pentru tensiune si frecventa. Nu exista ca operatorul sistemului sa permita instalarea echipamentelor care sa afecteze calitatea asta peste un anumit procent. Daca asta se intampla totusi in Romania, este nasol!
Apoi sistemul de enetgie trebuie sa aiba protectii care sa izoleze potentialele echipamente care cauzeaza probleme.
Apoi convertizoarele astea legate la fazele sistemului de distributie trebuie sa aiba control asupra frecventei si tensiunii. Nu ar trebui sa se bazeze pe transformatorul de la punctul de transformare. Atunci cand produci mai mult decat consumi primul efect este o crestere a frecventei tensiunii si toate echipamentele de monitorizare, protectie si control trebuie sa reactioneze la acest efect si sa reduca productia.
Deci ce scrii in articol legat de tensiune, Darius, este cel putin ingrijorator!
Banuiesc ca nu ai legat de capul tau panourile la retea. Banuiesc ca ai niste aprobari de la operatorul retelei. Banuiesc ca acele aprobari au fost semnate de niste ingineri care pot intelege ce ai legat la retea, unde ai legat, si ce efecte are. Altfel e cel putin ciudat si poate deveni problematic pe masura ce apar multi prosumatori care pot perturba din ce in ce mai mult reteaua de distributie.
Da, dar uite ca asa e realitatea in teren. Si cum mi-au aprobat mie, au mai aprobat si la altii, si toti ne vom bate pe aceeasi „felie de prajitura”, adica sa injectam in retea pana cand tensiunea nu trece de 253V, dupa care invertoarele TREBUIE sa intre in protectie, conform regulilor ANRE.
Bun articol.
Hidro. Și eu sunt prosumator la hidro și zilele trecute mi-au venit facturi pen1 an de zile. 3400 lei. Au scăzut cantitativ kw injectați, adică 0.25 din 0.8 lei.
Am 5.7 instalați (inverter trifazat 10kw) in panouri pe un string. Mai am una string pe care o sa pun încă 3-4kw dar orientati sud vest pentru că vreau sa prind cat mai mult soare din zi.
Peakuri. Avem și noi. Un inverter hybrid ok off e soluția, dar mai stam, că se mai ieftinesc bateriile, dar else’s viitorul.
Consum: ziua! Când e soarele mai mare și mai puternic am toate chestiile setate că să pornească.
Am produs din decembrie 2022 până azi 8 mgw. Economisesc la preturile hidroelectrica cam 1000 de euro pe an. Amortizare in următorii 4-5 ani.
Consumați vreo 3 mw. prosumator din mai 2023, după 4 luni de bătaie de joc de la electrica.
Am făcut o investiție bună. Cam scumpa 6000 de euro la vremea aia că am prins vârf de preț. CSF…ncsf…
DAR INSTALATORUL face toți banii. Chiar daca a fost scump, omul e de nota 10, vine face verificări random, gratis. Răspunde la întrebări etc.
Anu asta mi-am pus pompa de căldură, sa vedem cum sta treaba, o sa creasa rentabilitatea zic eu.
Păcat că statul român nu investește în rețele Smart. Suntem praf.
Ce anume porneste? Mai da-mi si mie idei. 😀
Ce treaba are hidroelectrica cu introducerea energiei in retea? energia introdusa un retea e preluata de distribuitor nu de hidro
Ai citit articolul sau doar titlul, haide recunoaste?
Prosumator la Electrica din august 2022. Nici o factura pana in prezent!
Deci mai sunt si altii… se poate si mai rau.
Taxa de soare cat credeti ca o sa fie?
1.5%
Când faci te rog acel video cum ai reușit cu home assistant să consumi surplusul din panouri?
E scris textul, urmeaza sa trag si video-ul.