Daca ati urmarit blogul ArenaIT, ati vazut ca noi am tinut aproape cu programul Casa Verde Fotovoltaice. Asta mai ales pentru ca atat eu, cat si colegul Cristi, am fost interesati personal de acest program inca de la inceput, din 2019.
Gasiti toate articolele despre acest subiect pe linkul fotovoltaice gratis. Insa ceea ce vreau sa va povestesc astazi e care a fost experienta mea cu programul Casa Verde Fotovoltaice 2021, pentru ca in acea sesiune am aplicat si am fost si acceptat. Mai aplicasem si in 2019 dar Enel nu a reusit sa-mi introduca dosarul.
Cand am aplicat
Ca atare, am inceput sa-mi fac temele pentru sesiunea din 2021 ca sa pot aplica repede la un instalator autorizat. Am cautat recenzii si pareri despre instalatorii care sunt relativ in zona noastra si de data asta n-am mai mers pe mana Enel. Am ales sa-mi incerc norocul cu Esolar. Va zic din start ca eu si cei de la Esolar nu ne-am cunoscut inainte de a aplica, ei nu stiu de acest blog si ca voi scrie acest articol. Pur si simplu am auzit de bine de ei, am auzit ca nu cer avans asa ca i-am ales.
Si apropo de avans, in 2019 am contactat absolut toti instalatorii autorizati de AFM si i-am intrebat daca cer avans. Unii ne-au mintit, spunand ca nu cer, doar ca sa ajunga pe lista noastra de instalatori „de treaba”. S-a creat un haos in sectiunea de comentarii atunci, insa macar am invatat cine minte si cine nu.
Asadar, in 23 decembrie 2021 dosarul meu a fost introdus pe site-ul AFM de catre instalatorul ales si pe data de 22 septembrie 2022, adica la 10 luni distanta, am fost aprobat in program.
Semnarea contractului
La vreo cateva luni dupa am semnat contractul cu ei, cat sa ne incadram in termenul legal, si la finalul anului mi-au instalat sistemul. Dupa care a urmat cererea de racordare catre E-Distributie, care a fost inregistrata pe 9 decembrie 2022.
Si desi ei s-au miscat repede si mi-au trimis factura pe 14 decembrie 2022, eu am fost prins in febra sarbatorilor si n-am vazut-o ratacita prin email-uri. Asa ca am platit-o abia la final de an.
Emiterea certificatului de racordare si schimbarea contorului
Intre timp ei chiar mi-au emis certificatul de racordare, pe 20 decembrie 2022. L-am trimis imediat catre Hidroelectrica, furnizorul meu, si am asteptat emiterea contractului de prosumator.
A urmat schimbarea contorului cu unul bidirectional (monofazic – inteleg ca e important, ca la trifazic am stat 4 luni dupa ei) care s-a intamplat relativ repede, pe 30 ianuarie 2022.
Semnarea contractului de prosumator cu furnizorul
Dupa care am tot asteptat emiterea contractului de prosumator de la Hidroelectrica. Am facut plangeri peste plangeri, atat la ei cat si la ANRE si, in cele din urma, pe data de 9 martie 2023 l-am primit semnat cu data de intrare in vigoare in aceeasi zi.
Cat m-a costat? Cat a durat?
Daca n-ati facut calculele, va spun eu: au trecut 442 de zile de la inscrierea in program pana cand am devenit prosumator cu acte in regula. Mai precis, un an, doua luni si 15 zile.
Totul m-a costat 3000 lei, atat a fost contributia mea pentru sistemul de 3 kW. Sistemul include 6 panouri Vendato Solar de 550 W, un invertor Growatt MIN3000TL si absolut tot ceea ce tine de montaj si instalare.
Din pacate, cei de la eSolar nu au inclus si un smart-meter in pret, ca sa-ti poti monitoriza consumul din casa si sa poti folosi sistemul pentru consum propriu pana primesti statutul de prosumator.
Altfel, in comparatie, acasa mi-am instalat un sistem de 5.6 kW care m-a costat de vreo 10 ori mai mult, din fonduri proprii. Asta in conditiile in care am cumparat absolut toate componentele de la Spy-Shop (si cred ca au cele mai bune preturi pentru persoane fizice, de pe piata) si l-am instalat intr-o semi regie proprie. Astazi, la vreo 4 luni distanta, acelasi sistem, m-ar fi costat cu cateva mii de lei mai putin, ca au scazut putin si preturile dar si TVA-ul la panouri si invertoare, care acum e 5%.
Chiar si asa, nu imi pare rau ca am facut investitia pe banii mei, am explicat intr-un articol dedicat DE CE si cum am facut asta. Iar planul este, daca-mi permite ghidul de aplicare, sa mai aplic o data si pentru casa in care stam la program.
Concluzie si idei. A meritat?
Eu cred ca da, a meritat. Efortul nu a fost unul foarte mare, aplicarea in program s-a facut relativ usor, cu niste acte pe care puteai, in majoritate, sa le dobandesti online.
Relatia cu firma instalatoare, ESolar, a fost una foarte buna. M-am inteles extrem de bine cu toate persoanele cu care am interactionat de acolo. Au fost prompti, deschisi si seriosi. Nu au cerut bani in avans, nu au fost costuri ascunse.
Daca e sa le „reprosez” ceva e ca nu au inclus un smart-meter de 400 lei si ca pretul lor, daca era sa-l pun pe banii mei, era de vreo doua ori mai mare. La fel si cu invertorul care as fi preferat sa fie un Huawei echivalent, pentru ca si acasa am tot Huawei. La propunerea mea de a-l schimba, mi s-a cerut o suma ilogica de bani, desi propunerea mea costa la fel ca si acel Growatt. Probabil au avut ei stocuri luate la pret mai bun… cine stie.
Dar repet, in rest, totul a fost perfect si ii recomand cat pot de tare. Ca atare, as mai lucra cu ei.
Iar in concluzie nu pot sa spun decat ca am facut o investitie foarte buna cu un cost minim. Mai precis, cu 3000 lei mi-am asigurat independenta energetica la acea locuinta. Unde, de la momentul in care am pornit instalatia pentru a injecta in retea (9 martie 2023) si pana acum (30 martie 2023) am produs deja 290 kWh.
Buna ziua
Si eu astept de o luna contractul de vanzare-cumparare energie electrica cu Hidroelectrica.Desi termenul legal este de 10 zile.
Ati putea sa-mi trimiteti adresele de email pentru reclamatii de la HE si de la ANRE.Multumesc.
Serios, încetați să mai propagați minciuni și dezinformări. Nu ai ajuns la nicio independență energetică cu un sistem de 3 kwh, fără acumulatori. Un sistem care pe lunile de iarnă îți produce maxim 100 kwh cu zile în care îți produce 2-3 kwh pe 24 de ore. E aberant să vorbești de independență energetică în acest context, la fel cum e aberant să spui asta în contextul în care nu există compensate cantitativă, astfel încât tu vei plăti undeva la 0,40 kwh pe acel KW pe care l-ai injectat în rețea și pe care îl consumi ulterior.
De unde știut toate astea? Pentru că sunt un beneficiar al programului casa verde din din 2019, cu sistem montat în toamna lui 2021. Așadar știu cum stau lucrurile.
A, și încă ceva, să vezi ce independent energetic vei fi în curând, când pe măsură ce toți mai mulți oameni își montează panouri, producția de curent va fi mare fix în același interval orar, astfel încât nu vei mai putea injecta în rețea iar inverterul tău se va decupla.
Nu am inteles la ce se refera 3000 de lei. Cand zici cost de 10 ori mai mare asta inseamna 30.000 de lei ceea ce mi se pare mai normal pentru un sistem solar. Daca un panou de 400 de watti e 700 – 1000 de lei, 5.6 KW inseamna vreo 14 panouri. Deci din start avem un cost de 10.000 de lei pana in 14.000 de lei.
Un invertor mai de Doamne-ajuta (5 kilowatti ca ai si cuptor si masina de rufe, amandoua de 2.5 kilowatti instant) de la Growatt sau Victron vad ca sunt pe la 5000 si merg si spre 10.000 de lei (aici ma refer la all-in-one care poate fi conectat si la baterii, si la sistemul de distributie). Deci deja vorbim de 20.000 de lei. Plus cadru pentru panouri, fire, sigurante, suruburi, alte sigurante, 30.000 de lei mi se pare decent.
Acuma 5.6 x 5 ore pe zi = 26 de kilowatti. Opt sute pe luna daca e soare. Pretty damn cool.
E vorba de programul finantat de stat casa verde . 3000 de lei a pus beneficiarul și restul de bani pune statul.
Buna ziua, vad că se face mega reclama la casa verde pe la colțuri.Am fost înscris 2 ani in primul program și am fost ejectat căci la schimbarea de versiune a platformei, in noua, datele de la mine au ajuns la altcineva.Instalatorul era de vina insa ciocanul in freza mi l-am luat eu. După alți 2 ani, am sistem montat pe banii mei ptr 5kWp. Sistemul nu produce decât ziua, când poți avea consumatori ptr autoconsum.”Exportul” ca prosumator este o vrăjeală. Seara consumi kWh la 84 de bani sau la 1.3 lei, iar ziua chipurile ți se cumpără cu 28 de bani. Deci la o treime din costul consumului din rețea, diferența de 50 de bani per kWh, fiind „serviciile de rețea”. Mai mult, compensarea nu se face kWh per kWh ci valoric in lei, și după 2 ani, exact cum azi Hidroelectrica va emite facturi ptr 8 luni in urma. „Independenta”, nu există decât într-un sistem off grid sau hibrid on grid, la care, ptr mine înseamnă baterii specializate ptr cca 10kWh zilnic, care sa fie încărcate de soare ziua, și sa consum din ele noaptea.Astea mai fac inca 36000/40000 de lei cu instalare și transport.Asa că niciodată acest sistem nu se poate amortiza, doar daca „primești” o moștenire de la matusa Tamara. Mai e o chestie pe care nimeni nu v-o spune. Daca nivelul producției din panou depășește nivelul de tensiune al zonei, operatorul, vezi e-distributieva tăia de la distanță invertorul dandu-i comanda să nu injecteze în rețea, taman in crucea zilei.Adica ciuciu producție.Asta am pus-o pentru cine înțelege cum e cu curba de sarcina. In rest va doresc să aveți parte numai de lucruri verzi, precum dolarul.
Relax, nu ne luam noi sisteme fotovoltaice pentru a da curent la altii, pentru creditare iarna sau pentru, Doamne fereste, sa fim platiti.
Ne luam ca peste 20 de ani va fi „The Last of Us”.
Eu am instalat un sistem Hibrid de 5 kW. Inca de la inceput nu am crezut in nimic din ce vine de la stat ca ajutor in acest domeniu. Se vede clar harababura cu casa verde, scandalurile cu asa-zisa compensare 1 la 1, neclaritatile cu privire la reducerea tva la 5%, etc. Stiu ca toata lumea se gandeste daca se merita investitia intr-un sistem fotovoltaic . Eu nu m-am mai gandit la lucrul acesta din moment ce aveam de furca cu penele de curent foarte dese si promisiuni ca lucrurile se vor rezolva.
Am avut si eu ghinionul fe a da peste firma E solar ,dupa un montaj anevoios si plin de peripetii ,cu un sofer urlator ,care colabora cu firma si care mi a cerut bani de transport,desi in pret total este inclus transportul,la o luna dupa montaj invertorul nu a mai functionat,la fel si dupa alte doua luni.Intr un an invertorul s a stricat de 3 ori.Dar nu e asta cea mai mare problema,necazul mare e ca dl.Domitian nu ofera service ul aferent garantiei,blocheaza numerele de telefon ca sa nu mai fie deranjat.Dupa multe asteptari,nervi,reclamatii la anpc mi au reparat invertorul.Acum din nou am probleme cu acesta.Numarul meu de telefon este in continuare blocat de dl.Domitian seful firmei si nu am efectiv pe cine sa sun,la mail nu raspund niciodata.L a sunat sotul meu pe acest sef de pe alt nr de telefon,ia spus ca ii va trimite pe mail nr de telefon de la asistenta tehnica ca el nu se pricepe.Nici nu stia cu cine vorbeste dl sef si el trimitea mail.Nu recomand nimanui aceasta firma,chiar daca in faza initiala par super profesionisti,nu acorda service pt perioada de garantie si blocheaza numerele de telefon clientilor ca sa nu fie deranjat.