Anul 2021 a fost unul bun pentru electrice. Nu o spunem noi ci piata auto. In Romania inca nu ne putem lauda cu prea multe, dar inceputul este promitator. Aveti toate datele mai jos.
Dacia Spring, masina pe care multi o critica doar din auzite, domina clasamentul cu 1530 de inmatriculari. Este urmata de Tesla Model 3 cu 97 de inmatriculari (Darius se numara si el pe acolo), iar Zoe este pe locul 3 cu 65 de inmatriculari, o alta masina „proasta”.
Clasamentul continua cu Kona (50), e-UP (48), ID.3 (38), ID.4 (23), Enyaq (22), Fiat 500 (16) si Peugeot e208 (15).
Atentie, sunt doar inmatriculari din luna decembrie, adica masini care au obtinut numere negre permanente.
In 2021, in total, au fost inmatriculate 6340 de masini electrice noi si 398 de masini electrice second hand. La fel, Dacia Spring domina clasamentul cu 45.5% din totalul inmatricularilor. Mai bine spus s-au inmatriculat 3066 de Dacia Spring in 2021.
Am preluat stirea de pe electromobilitate.com. De asemenea, mai multe clipuri cu si despre masini electrice gasiti la Darius pe Youtube.
in iasi sunt foarte multe springuri, intorc capul mereu dupa ele. Pentru genul asta de oras, daca stai la casa e perfecta. Mi-am facut si eu niste calcule, in stilul meu mi-ar ajunge un plin de baterie minim o saptamana. Cu 4 incarcari pe luna e parfum. Daca vrei sa pleci cu ea din judet mai mult ca sigur intampini probleme, dar asta e, iti asumi range-ul. La 8k euro pret final nu stiu ce poti sa ii mai zici.
Am intrat pe grupul spring romania, iti pui mainile in cap cata prostie e acolo, oameni care parca trec de la 1310 pe spring. In rest e normal sa fie blamata, romanasii nu inteleg conceptul de marca low cost, nu inteleg ca nu poti sa ai masina nou nouta cu 8k euro si cu piele alcantara. O compara cu tesla, de 4 ori mai scumpa. Dar vanzarile isi spun cuvantul.
Salut.Eu conduc un Hyundai Ionik electric și pot să vă spun că mașina e ideală pentru oraș dacă stai la casă. Fac maxim 70 km în oraș zilnic dar am și sile cu 20km sau mai bine zis sub 50km. Dezavantajul mașinii electrice vine iarna când pierzi jumătate din autonomie datorită temperaturilor scăzute de afară care afectează performanța acumulatorilor. Eu recomand celor care vor spring să nu își cumpere dacă nu au un garaj să o țină pe timpul iernii.Springul nu are sistem de racire-încălzire al acumulatorilor cum are spre exemplu mașina mea sau alte modele de pe piața. Șoferul de spring va avea o surpriză iarna când un plin de baterie o să îl țină o zi maxim 2 adică maxim 90-100km. Nici un sofer de electrică nu a menționat asta până acum. Eu o conduc de 2 ierni deja și realizez limitările ei (nu am garaj și o încarc numai acasă). Din 310km cât spune constructorul eu merg aproximativ 100km (cei drept o incarc când e la 30% și mai are 90km autonomie) dar nu o menajez deloc, soția conduce în mod economic și scoate consumuri mai bune. În rest mașina electrică pentru oraș e perfectă dar nu uitați , doar dacă ai unde să o incarci acasă…. La stație publică e foarte scump kw și se scumpește și mai mult în viitor. Succes celor care au intenția să treacă la un auto electric. Analizați foarte bine nevoile voastre ca familie inainte de a lua o decizie. Chiar si 8k de euro sunt o grămadă de bani….
@Borcan Marius
Colegu’, lasă copilăriile!
Sunt deja o grămadă de relatări despre Spring inclusiv drumuri in afara localității unde la -2° sau -3° a parcurs cu o singură încărcare 180km și mai mergea încă vreo câțiva.
Înțeleg că Ioniq e o mașină mai bună, dar e de vreo 3 ori mai scumpă și cu siguranță nu merită mai mult prețul decât Spring care este o mașină imbatabilă pentru oraș dacă ai acasă sursă proprie de încărcare. Nu are nici pe naiba chiar dacă nu e ținută în garaj, astea sunt exagerări fără noimă.
Merită până la ultimul bănuț dacă plătești final vreo 8 000€, mult mai mult decât orice altă mașină electrică.
Spring e masina electrica perfecta pentru oras.
Daca faci drumuri in exterior, atunci e nevoie de alta masina, poate chiar mai bine una hybrid.