Misiunile chineze pe satelitul nostru natural sunt tot mai dese, mai îndrăznețe și mai interesante. Întregul program dedicat acestora este denumit Chang’e.
Misiunea lunară Chang’e 7 este planificată să fie lansată în jurul anului 2024 și va cerceta Luna de pe orbită, în timp ce va ateriza și va explora polul sud lunar.
„Un obiectiv major este de a găsi apă la polul sud al Lunii”, a declarat Wu Weiren, designerul șef al programului de explorare lunară al Chinei, pentru televiziunea chineză CCTV în timpul sesiunilor politice anuale ale țării la începutul lunii martie. „Există cratere lunare adânci la polul sud, care acoperă aproximativ 10 kilometri [6 mile]. Dacă ar exista apă, aceasta ar putea exista sub formă de gheață de apă din cauza lipsei de lumină solară pe tot parcursul anului”.
Wu a declarat că inginerii dezvoltă un vehicul special care s-ar putea desprinde de un modulul de aterizare și ar putea zbura sau sări pentru a cerceta craterele din apropiere în căutarea urmelor de gheață de apă, a relatat China Daily.
Un apel competitiv adresat institutelor chineze pentru a dezvolta încărcături utile pentru Chang’e 7, lansat în 2020 de către Centrul de inginerie spațială și explorare lunară al Administrației Naționale Spațiale Chineze (CNSA), a dezvăluit că misiunea va fi alcătuită din cinci elemente: un satelit care va rămâne pe orbită, un satelit releu, un lander, un rover și o „mini-navă zburătoare” care va transporta instrumentul pentru detectarea apei.
Prezența gheții de apă în jurul polului sudic lunar a fost confirmată în 2018, iar speranța de a folosi această apă pentru a aproviziona astronauții și pentru a alimenta rachete este un factor important în planul NASA de a înființa tabăra de bază Artemis la polul sudic lunar.
Artemis 1, o misiune care va fi lansată în curând de monstruoasa rachetă Space Launch System (SLS) a NASA, care a fost lansată recent în Florida, va transporta printre numeroasele sale încărcături utile și Lunar Flashlight, un satelit de mărimea unei valize. Nava spațială va proiecta lasere cu infraroșu în craterele permanent umbrite din apropierea polilor lunari, în timp ce va orbita în jurul Lunii, pentru a îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință cu privire la cantitățile și accesibilitatea gheții de apă.
Cu toate acestea, așezarea la polul sudic al Lunii va aduce provocări pentru China și misiunea sa Chang’e 7, inclusiv identificarea locurilor de aterizare și realizarea unei aterizări precise. Chang’e 7 necesită o „precizie ridicată a aterizării, deoarece nu există multe terenuri plane la polul sud”, a declarat Wu pentru CCTV. „După analiza noastră preliminară, probabil că doar o zecime din zonă poate fi folosită ca punct de aterizare. Prin urmare, aterizarea ar putea fi destul de dificilă”.
Misiunea este departe de a fi una singulară, vizitele repetate și o posibilă bază permanentă fiind printre planurile Chinei, care se bazează pe o serie de misiuni lunare din ultimii 15 ani. Țara a aprobat un program lunar în trei etape la începutul anilor 2000: mai întâi orbitatoarele Chang’e 1 și Chang’e 2; apoi, vehicule și rovere cu Chang’e 3 și Chang’e 4, acesta din urmă efectuând prima aterizare pe partea îndepărtată a Lunii la începutul anului 2019; apoi Chang’e 5, care a finalizat o misiune complexă de returnare de mostre la sfârșitul anului 2020.
„Chang’e 7 are ca scop principal studierea resurselor lunare, cum ar fi apa, mediul și clima, topografia și relieful polului sudic lunar”, a declarat Wu. Apoi, Chang’e 6, planificată inițial ca o misiune de rezervă pentru misiunea Chang’e 5, va încerca să colecteze eșantioane de la polul sud lunar și să le livreze pe Pământ.
Chang’e 8 va testa apoi tehnologii precum utilizarea resurselor in-situ, extracția de oxigen și imprimarea 3D pe Lună. Tehnologiile vor trebui să fie verificate în vederea pregătirii unei viitoare baze lunare.
După aceasta, China și Rusia intenționează să înființeze o stație de cercetare robotică, Stația Internațională de Cercetare Lunară, care va găzdui ulterior astronauți pentru șederi pe termen lung. Cele două țări au invitat, de asemenea, parteneri internaționali să se alăture proiectului, fiind interesate în special de atragerea celor din Europa. Cu toate acestea, având în vedere invazia Rusiei în Ucraina, o astfel de cooperare pare îndoielnică.
Sursa: space.com
Pe Luna (Selena) se aselenizeaza, pe Terra se aterizeaza, iar pe Marte se amartizeaza
aterizezi unde vrei…e o cadere controlata…
A-Terra-aterizezi . Luna- aselenizezi, etc… Are dreptate Ion .
asa este
E o prostie, sigur se va scoate….cum aterizezi pe Uranus? Sau pe o planeta fără nume, sau nume din cifre …veți levita?
uranizezi, asaturnizezi 🙂